MHP Milletvekili Ersoy: Gecikme cezaları ve gecikme zamları silinecek

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Meclis'te parti grubu adına konuştu. Ersoy, Meclis'te görüşülen kanun teklifi ile yapılacakları anlattı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

MHP Milletvekili Ersoy: Gecikme cezaları ve gecikme zamları silinecek
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Meclis’te parti grubu adına konuştu. Meclis’te görüşülen kanun teklifi üzerine söz alan Ersoy, “Kanun teklifi, bazı vergi istisnası ve indirim uygulamalarının kaldırılması, ülkemize döviz girişinin teşvik edilmesi, vergi işlemlerinin kolaylaştırılması, idari para cezalarının güncellenmesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının gereklerinin yerine getirilmesi ve bazı süre uzatımlarına ilişkin düzenlemelerden oluşmaktadır. Söz konusu teklifin konuşmama konu ikinci bölümünde planlanan değişiklikler ve iyileştirmeler kapsamında, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların sorumlu sıfatıyla 2 no.lu KDV beyannamesiyle beyan edilerek, ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmaktadır. KDV iadelerinde, iade hakkının kısmen veya tamamen kaldırılması veya yeniden koyulması hususunda Cumhurbaşkanımıza yetki verilmektedir. Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılan tesislere ilişkin KDV istisnasının uygulama süresinin uzatılması planlanmaktadır. Aynı şekilde, şehir içi raylı ulaşım sistemleri ile bunların hatları, istasyonları, yolcu terminallerinin devir ve tesis işlemlerinde istisna uygulama süresinin uzatılması öngörülmektedir. KDV’lerle ilgili son olarak taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslim işlemlerinde KDV istisna uygulama süresi 12 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılacaktır. Teklifle yapılacak düzenlemelerle işlemlerin kolaylaştırılabilmesi adına özelleştirme uygulamalarına ilişkin ihalelerde elektronik ihale sistemine geçilecektir. Bütün bunların yanı sıra, tütün ve alkol kaçakçılığıyla mücadele kapsamında ilgili mevzuata aykırı fiillerde belgelerin askıya alınması öngörülmektedir. Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü alımlarında uygulanacak ihale usullerinin belirlenmesiyle ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. 1 Mart 2023 tarihinden önce ihalesi yapılarak Türk lirası üzerinden imzalanan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden yapım işi sözleşmelerinin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren gerçekleştirilen kısımları için ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunan sözleşmelerde ilave fiyat farkı, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayan sözleşmelerde ise fiyat farkı verilebilmesi imkânı getirilmektedir” dedi.

MHP Milletvekili Ersoy: Gecikme cezaları ve gecikme zamları silinecek

“Mahallî idarelerin yurt içi piyasalarda gerçekleştirecekleri tahvil ihraçları Hazine Ve Maliye Bakanlığının iznine tabiyken kira sertifikalarına ilişkin hüküm bulunmamaktadır. Mevzuattaki söz konusu boşluğun giderilmesi adına ilgili kuruluşların fon kullanıcısı olacakları kira sertifikası ihraçlarının da Bakanlığın iznine tabi olması düzenlenmektedir” diyen Ersoy, “Devlet Demiryollarının hazine garantili kredilerinden Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan üstlenimlerden ve kullandırılan kredilerden doğan vadesi geçmiş anapara, faiz, masraf ve gecikme zammından oluşan hazine alacaklarının Devlet Demiryollarının ödenmemiş sermayesinden mahsubu sağlanacaktır. Vergi güvenliğini teminen, motorlu araç ticareti yapanların kendi aralarında yaptıkları sözleşmelere istinaden ÖTV aranmaksızın işlem tesis edilmesinin önüne geçilmesini sağlamak üzere, söz konusu sözleşmelerin noterde düzenlenmesi gerektiği hususu açıklığa kavuşturulmaktadır. Söz konusu teklifle serbest bölgeye yapılan teslimlerin ihracat istisnası kapsamında olmadığı hususu kanunda açıkça belirtilmek suretiyle, oluşacak ihtilafların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarının her yıl bir önceki yıla ilişkin yeniden değerleme oranında güncellenmesiyle uygulama süresinin 31 Aralık 2033 yılına kadar uzatılması amaçlanmaktadır. Yapılan düzenlemeyle yabancı plakalı taşıtlara düzenlenen idari para cezalarının tahsili yapılmadan yurdu terk etmeleri önlenmeye çalışılacaktır. Bu kapsamda, sürücüsünün tabiiyetine bakılmaksızın, yabancı plakalı taşıtlar için uygulanacak olan idari para cezaları, tebligat şartı aranmaksızın, sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilecektir. Cezalar tahsil edilmeden cezaya muhatap yabancı plakalı taşıtın ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecektir. Petrol Piyasası Kanunu kapsamında lisans verilmeyecek hâllere ilişkin düzenlemelerle, yanıltıcı belge düzenleme veya bu belgeleri kullanma, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleme veya bu belgeleri kullanma suçları ile ödeme kaydedici cihaza gerçekleştirilen fiiller sebebiyle haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet bulunanlara lisans verilmeyecektir. Anayasa Mahkemesinin kararı dikkate alınarak uzun sürmesi muhtemel adli süreçler esnasında kaçakçılık faaliyetlerinin devam ettirilme ihtimaline karşılık oluşacak kamu zararını önlemek amacıyla yanıltıcı belge düzenleme veya bu belgeleri kullanma, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleme veya bu belgeleri kullanma suçları ile ödeme kaydedici cihaza yönelik gerçekleştirilen fiillerle ilgili soruşturma ve kovuşturmaların bulunması durumunda faaliyetin geçici olarak durdurulacağı ve altı ayda bir kurumca alınan kararın gözden geçirileceği hususu düzenlenmektedir” şeklinde konuştu. 

İşletmelerin borçlarını yeniden yapılandırabilmelerine imkân sağlanıyor

Ersoy, şunları söyledi: Petrol Piyasası Kanunu kapsamınca verilen lisanslara ilişkin geçici düzenlemeyle söz konusu fiillerden dolayı şüpheli, sanık veya hükümlü olmaması ve kuruma belli bir süre içerisinde başvurması hâlinde başvuru sahiplerine lisans verilebilme imkânı sağlanmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda beyanname, bildirim veya form verilmesi mecburiyeti getirilen mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemlerinin herhangi bir sebeple hizmet verememesi nedeniyle mağdur olmaları durumunda, herhangi bir hak kayıplarına uğramamalarını sağlayacak şekilde, ödeme süresini yeniden belirleme imkânı verilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığında, Başkanlığın stratejik plan ve performans programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi veya uygulanması amacıyla proje süresiyle sınırlı olmak üzere veya tam ya da kısmi zamanlı sözleşmeli bilişim personeli çalıştırılabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, devlet gelir uzmanlığında en az beş yıl hizmeti bulunanların sınava tabi tutulmadan müdür olarak atanabilmelerine ilişkin hüküm kanunla düzenlenmektedir. Finansal sıkıntıda olan işletmelerin borçlarını yeniden yapılandırabilmelerine imkân sağlayan mevcut düzenlemenin uygulama süresinin iki yıl uzatılmasını ve söz konusu sürenin ihtiyaç hasıl olması durumunda Cumhurbaşkanı tarafından ilaveten iki yıl daha uzatılabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarına karşılık gayrimenkul satın alınmasına yönelik düzenlemenin uygulama süresinin uzatılması teklif edilmektedir.

MHP Milletvekili Ersoy: Gecikme cezaları ve gecikme zamları silinecek

Emeklilerimizin yüzünü güldürmek amaçlanmaktadır

Çalışan emeklilere de 5 Bin TL verilmesine yönelik açıklama yapan MHP’li vekil Ersoy, “Görüşmekte olduğumuz kanun teklifi uhdesinde, başta emekli çiftçilerimiz ve emekli esnaflarımız olmak üzere, çalıştığı gerekçesiyle 5 bin liralık ödemeden yararlanamamış emeklilerimizin de yüzünü güldürmek amaçlanmaktadır. Emeklilerimize bir defaya mahsus yapılan ödemeden çalışan emeklilerin de yararlanmasına karar verilmiştir. 2023 yılında götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesi yapılmış kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularının Sosyal Güvenlik Kurumuna 31 Aralık 2023 tarihine kadar bu sözleşme kapsamında verdikleri tedavi hizmetlerine ilişkin toplam tahakkuk tutarının götürü bedel sözleşme tutarından düşük olması durumunda aradaki farkın terkin edilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Gecikme cezaları ve gecikme zamları silinecek

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, konuşmasında ayrıca “Genel sağlık sigortası prim ödeme yükümlüsü kendisi olan fakat çeşitli nedenlerle primlerini ödeyemeyip borçlu durumuna düşen vatandaşlarımız için bir çalışma yapılmıştır. Böylece bu vatandaşlarımızın 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezaları ve gecikme zamları silinecektir” diye konuştu.