MHP'li Ersoy'un disipline sevk edildiği o maddeler neyi içeriyor? İşte ayrıntılar…

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, ekonomide yaşanan sıkıntılara ilişkin 'Enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor, zamlar milletin belini büküyor' yönündeki açıklamalarının ardından 'Parti politikalarına aykırı davrandığı' iddiasıyla parti disipline sevk edildi. Partisinin ekonomide yaşananlara yönelik kamuoyundan gelen feryatları dile getirdiği açıklamaları nedeniyle disipline sevk ettiği Milletvekili Ersoy'a sosyal medyada ise destek yağdı.

MHP'li Ersoy'un disipline sevk edildiği o maddeler neyi içeriyor? İşte ayrıntılar…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, ekonomide yaşanan sıkıntılara ilişkin “Enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor, zamlar milletin belini büküyor” yönündeki açıklamalarının ardından “Parti politikalarına aykırı davrandığı” iddiasıyla parti disipline sevk edildi. Partisinin ekonomide yaşananlara yönelik kamuoyundan gelen feryatları dile getirdiği açıklamaları nedeniyle disipline sevk ettiği Milletvekili Ersoy’a sosyal medyada ise destek yağdı.
MHP'DEN AÇIKLAMA...
MHP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Halil Öztürk, Baki Ersoy’un Parti üyeliğinden “kesin çıkarma cezası” ile cezalandırılması için Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini açıkladı. Öztürk, “Halen Kayseri İli Kocasinan İlçesi teşkilatına kayıtlı partimiz üyesi ve Kayseri Milletvekili olan Mustafa Baki Ersoy, tüzüğümüzün 78. maddesinin 4-c, 4-e, 4-i bentleri ve 81.maddesi uyarınca tedbirli olarak, parti üyeliğinden ‘kesin çıkarma cezası’ ile tecziyesi için Merkez Disiplin Kurulumuza sevk edilmiş olup, parti üyesi hakkında disiplin işlemleri başlatılmıştır” açıklaması yaptı. 
ERSOY NE DEMİŞTİ?
Milletvekili Baki Ersoy, Olay Türk TV’de katıldığı programda vatandaşın yaşadığı sıkıntıları gündeme taşımıştı. Ersoy, “Açıklanan rakamların üzerinde enflasyon oranları var. Zamlar bu milletin belini büküyor. Bunlar gerçek. Bunları görmemezlikten gelemeyiz. Bunları konuşmamız gerekiyor. Bunları yok sayamayız. Bir şey yok saydığınızda problem ortadan kalkmıyor ve bu tepkiyi getiriyor” ifadelerini kullanmıştı.

MHP'li Ersoy'un disipline sevk edildiği o maddeler neyi içeriyor? İşte ayrıntılar…
O MADDELER NEYİ İÇERİYOR?
Peki Milletvekili Baki Ersoy’a yönelik olarak uygulanacağı ifade edilen tüzüğün ilgili maddeleri neyi içeriyor? 
Partinin “Disiplin cezalarını gerektiren haller” ile ilgili 78. maddesinin 4-c, 4-e, 4-i bentleri ve 81. maddesi şu şekilde:
“DİSİPLİN CEZALARINI GEREKTİREN HALLER”
78- Partili üyenin kanun, Parti Tüzük ve Programına uymayan olumsuz davranışlarda bulunması hâlinde, hakkında aşağıdaki cezalar uygulanır. 
108 1. Uyarma Cezasını Gerektiren Hâller a. Yetkili organlarca davet edildiği hâlde toplantılara katılmamak, b. Parti içi birlik ve beraberliği zedeleyecek davranışlarda bulunmak, c. Parti içi yazışmalarda Tüzük ve Yönetmelikte öngörülen kademelere uymamak, d. Partinin yetkili organlarınca verilen görevleri mazeretleri olmaksızın kabul etmemek veya zamanında yerine getirmeyerek ihmal etmek.
4. Kesin Çıkarma Cezasını Gerektiren Haller 
c. Partiyi ve parti yetkililerini gerçek dışı iddia ve gerekçelerle şikâyet etmek ve parti yetkililerinin bilgisi olmadan parti adına resmi makamlarla muhatap olmak, yalan bilgi ve beyanda bulunmak, yetkisiz demeç yayımlamak, partinin 110 yetkili organları nezdinde demokratik ve medeni ölçüler çerçevesinde halledilmesi gereken parti içi meseleleri, belli kademe ve silsile düzenini bozarak basın ve yayın organlarında açık şekilde tartışma ve polemik konusu yapmak,
e. Partinin birlik ve beraberliğini ciddi şekilde bozacak ve Genel Başkan, Genel Sekreter ve bunlardan sonra hiyerarşide bulunan görevlilere ve parti organlarına karşı ağır disiplinsizlik teşkil edecek veya manevi şahsiyetlerini rencide edecek ya da parti faaliyetlerini önemli surette aksatacak, partinin gelişmesine mâni olacak davranışlarda ve faaliyetlerde bulunmak veya başkalarını böyle davranış ve faaliyetlere ikna ve teşvik etmek,
i.Sahte evrak düzenlemek ya da bu amaçla üye ve delegeleri kışkırtmak ve yönlendirmek, usulüne uygun olmayan 111 işlemler yapmak suretiyle, parti içinde huzuru bozmak, kaos yaratmak ve kamu oyunda partinin saygınlığına halel getirici davranışlarda bulunmak. Disiplin cezalarında herhangi bir üye hakkında takibat yapan disiplin kurulu, suçun işleniş tarzı ve olayın mahiyetine göre sevk eden kurulca talep edilen cezadan ağır olmamak kaydıyla yukarıda sözü geçen disiplin cezalarından herhangi birini vermeyi kararlaştırabilir. Disiplin cezalarının herhangi birisiyle cezalandırılan bir üyenin aynı disiplin suçunu tekrar işlemesi veya aynı cezaya konu farklı fiili işlemesi hâlinde bir üst disiplin cezası ile cezalandırılır. Daha önce disiplin cezası almamış olmak kaydıyla ilgilinin durumu ve işlenen fiilin mahiyeti dikkate alınarak Tüzükte öngörülen cezanın bir altı da uygulanabilir. Sayılan hususlardan dolayı disiplin suçu işlediğine dair bilgi, disiplin kuruluna sevk yetkisine sahip organlara ulaştığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde bu kurulca sevk işlemi yapılmazsa veya her hâlde olaydan itibaren üç yıl geçtikten sonra bu üye hakkında zaman aşımı dolayısıyla takibat yapılamaz.
DİSİPLİN KURULUNA TEDBİRLİ OLARAK SEVK MADDE 
81- Partiden geçici veya kesin çıkarmayı gerektiren hâllerde disiplin takibatı yaptırmaya yetkili organ, ilgili üyeyi tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edebilir. Tedbirli olarak sevk kararı üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile alınır. Bu hâllerde partili, Partideki görevinden alınmış olur ve derhâl görevinden uzaklaştırılır. Hakkında tedbir kararı verilen üye, üç gün içinde takibatı yürütecek disiplin kurulu nezdinde itirazda bulunabilir. Bu istek disiplin kurulu tarafından 7 gün içinde karara bağlanır. Disiplin kurulunun tedbiri kaldırması veya tedbiri kaldırma isteğinin reddedilmesi kararı kesindir. Bu konuda Disiplin Kurulu 115 kararını verinceye kadar üye, partideki görevine devam edemez. Tedbir kararı kesin olmayıp, disiplin kurulunun geçici veya kesin çıkarma cezası ile birlikte kesinlik kazanır. Disiplin kurullarının cezayı tamamen kaldırması veya uyarma ve kınama cezası vermesi hâlinde tedbir kararı, yeni bir karara gerek kalmadan kalkar ve hakkında tedbir kararı alınan partilinin bütün hakları geri verilir. Partiden kesin çıkarma kararı, üyenin kayıtlı bulunduğu il ve ilçe başkanlığı tarafından Parti kayıtlarından isminin silinmesi suretiyle yerine getirilir.