Kontrollerinizi ihmal etmeyin! Her yıl binlerce kişi bu hastalıktan ölüyor

Kayseri Şehir Hastanesi tarafından vatandaşlara uyarı geldi. Uyarıda, düzenli hekim kontrolünün şart olduğu söylendi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kontrollerinizi ihmal etmeyin! Her yıl binlerce kişi bu hastalıktan ölüyor

Her yıl mayıs ayının ilk salı günü, farkındalığı artırmak amacıyla "Dünya Astım Günü" adı altında Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği, Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases - Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik) Türkiye Programı işbirliğiyle bu yıl "Astımda Eğitim Güç Verir: Bilgi Anahtardır" temasıyla işleniyor.

Bu kapsamda DSÖ verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyada yaklaşık 350 milyon kişinin astım hastası olduğu ve her yıl 450 binden fazla astıma bağlı ölüm gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Astım kaynaklı ölümlerin önüne geçmede sağlık imkanlarına erişimin önemi ilk sıralarda yer alırken, hastalık nedeniyle en fazla can kaybı ise düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.

Türkiye’de her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğu ve astım hastalığının görülme sıklığının yıllar içinde arttığı biliniyor. 

Astım hastalığı nedir?

Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

Astım hastalığı için ili çeşit risk faktörü vardır. Bunlardan ilki kişisel faktördür yani kişinin genetik yapısı, cinsiyeti ve kilosuyla ilgilidir. Diğer ise çevresel faktörlerdir. Bu faktörler alerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sigara dumanına mazuriyet, bazı ilaçlar ve iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalıkta hasta eğitimi önemlidir. Hastanın atak durumunda nasıl davranması, hangi ilaçları kullanması, ne zaman hastaneye başvurması gerektiği konusunda bilgili olmalıdır. 

Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile, astımlılar iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Özel cihazlarla verilirler. Tedaviye başlanırken bu özel cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara gösterilmelidir.

Hastalığa Kayseri Şehir hastanesi tarafından da dikkat çekildi. Hastane tarafından yapılan paylaşımda, astım hastalığının belirtilerine yer verilirken, “Astım hastalarının yaşam kalitesini artırmasında düzenli hekim kontrolü çok önemlidir.” denildi. 
 

Kontrollerinizi ihmal etmeyin! Her yıl binlerce kişi bu hastalıktan ölüyor