Kayseri Şeker'e soruşturma açıldı! Müfettişler inceleme yaptı...

Kayseri Şeker'e soruşturma şoku! Müfettişler fabrikada inceleme yaptı. Borcunun 5,5 milyara ulaştığı fabrikada soruşturma sonrası neler yaşanacağı merak ediliyor.

Kayseri Şeker'e soruşturma açıldı! Müfettişler inceleme yaptı...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ticaret Bakanlığı müfettişleri Kayseri Şeker'de inceleme başlattı. Pazartesi günü fabrikaya gelen müfettişlerin hafta boyunca çok sayıda dosyayı incelediği belirtiliyor.

Geçen ay yayınlanan ve Kayseri Olay'ın gündeme getirdiği "Bağımsız Denetim Raporuna" göre, fabrikanın toplam borcunun 5 milyar 475 milyon 426 bin 108 lira olduğu ortaya çıkmıştı. Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. tarafından KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.’ye hazırlatılan “01.05.2022 –31.10.2022 Ara Dönem Faaliyet Raporu” geçtiğimiz ay yayınlandı. Raporda fabrikanın son 6 ayda ödediği faiz miktarı ise 172 milyon lira. 
Kayseri Şeker'de soruşturma açıldı! Müfettişler inceleme yaptı...Kayseri Şeker Fabrikası yönetiminde gördüğü usulsüzlükler nedeniyle istifa ettiğini duyuran ve istifa ettiği günden bu güne yönetimle mücadelesini sürdüren isimlerden fabrikanın eski yöneticilerinden Metin Demircan, görev yaptığı süre içerisinde şahit olduğu usulsüzlüklerle ilgili savcılığa suç duyurusunda da bulunmuştu.
Kayseri Şeker'de soruşturma açıldı! Müfettişler inceleme yaptı...Demircan, fabrikanın borçlarıyla ilgili de şunları söylemişti: Geçen yıl torbası 198 lira olan şeker, bu yıl 400-1200 lira arasında satılmış olmasına rağmen, son iki aylık borcun bilançoya yansımamış haliyle bile, fabrikanın yaklaşık 5 milyar 475 milyon, eski parayla 5.475 katrilyon borçlu olmasının sebebi, birçok kişinin fabrikadan tuttuğunu götürüyor olmasıdır. Yeme içmeyle, çalmayla bu kadar borç olur mu? Bırakın kendi şahsi araçlarının ihtiyaçlarının fabrika tarafından karşılanmasını, akrabasının aracının kışlık lastiği bile fabrika tarafından değiştiriliyorsa, 2 yıl önce hurdalık bölgesinde 3 ton bakır çalınıyor, çalan kişi bilinmesine rağmen ustalığa terfi ettiriliyorsa ve hatta bu yağma, fabrikanın iş makinasının içindeki eski yağı boşaltıp sanayiye satmaya bile varıyorsa...Benzer çaplı ufak büyük nice götürmelerle, bu kadar borcun olması gayet doğal.
"HAYALİ SATIŞLAR, HAYALİ FATURALAR VAR"
Diğer yandan Demircan, aynı zamanda hizmet almadan kesilen faturalarla ve hayali satışlarla "fabrikanın zarara uğratıldığı" iddialarını da bir süre önce gündeme taşımıştı. Demircan "Yönetimin 5 ayda 200 trilyonu aşkın yolsuzluğunu tespit ettim!" ifadeleriyle de dikkat çekmişti.
Demircan, mevcut yönetimin “Emanet para” olayını inkar etmediğini belirterek, şunları söyledi: Mevcut yönetimin bir süre önce Pınarbaşı’da yaptığı toplantıda bazı çiftçi arkadaşlardan emanet paraları sormalarını istedim. Mevcut yönetim Allah razı olsun inkar etmemiş! Birçok konuda haberdar olmadıklarını, emanet para verilmesinden haberdar olduklarını kabullenmişler.Yukarı Karagöz’de itirazda bulunmuşlar, şikayeti olmuşlar. Mevcut yönetim, yandaş firmaya emanet para vermesini gayet doğal karşılamış. İstanbul’daki, yandaş firmaya emanet para verildi.  3-5 yıl sonra ‘bu para karşılığı bize iş yapılacak’ demişler, doğal karşılamışlar.  Şimdi çiftçilerimiz, yönetime ‘bu şirketin emanet para verme hakkı varsa bize de emanet para verin. Hatta biz 1 trilyon 300 milyar istemiyoruz. Adam başı 100’er bin TL emanet para verin, darlığımızı giderelim. Biz size 5 yıl sonra değil, 2 yıl sonra pancar olarak ödeyelim’ demişler. Kendisi size zaten para veriyorum ben demiş. Size verilen avansta aynı, yönünde açıklama yapmışlar” diye konuştu.
“BU MEVCUT YÖNETİMİN 5 AY SÜREÇ İÇERİSİNDE 200 TRİLYONU AŞKIN YOLSUZLUĞUNU TESPİT ETTİM, SAVCILIĞA BAŞVURDUM”
“Fabrika yönetiminde 5 ay görev yaptım ve 5 ay süresince belge, bilgileri sosyal medya üzerinden de paylaştım. Hatta savcılığa gittim suç duyurusunda bulundum” sözleriyle de dikkat çeken Demircan şunları söyledi: Emin olun ki mevcut yönetim fabrikaya gitmese, mevcut genel müdür, yardımcısı fabrikaya hiç uğramasa şef ve şefin altındaki kadro yönetmeye kalksa emin olun ki bu fabrika şu an 3 kat daha fazla para kazanıyordu. Bundan kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın.  Bu mevcut yönetimin 5 ay süreç içerisinde 200 trilyonu aşkın yolsuzluğunu tespit ettim. 5 ay sonra mevcut şekilde görevde kalmamın doğru olmadığını düşünerek, onurumla, şerefimle istifa ettim. Bir şekilde Vedat Ali Özışıkla yol yürüyoruz. Allah kısmet ederse Mali Genel Kurula mutlaka gelin, fabrikanıza sahip çıkın. Mevcut yönetimi en azından ibra etmemenizi istiyorum.

Fabrikanın eski yöneticisi Metin Demircan konuştu: Yönetimin 5 ayda 200 trilyonu aşkın yolsuzluğunu tespit ettim!