Kayseri'nin geleneksel tatlısı: Nevzine

Kayseri'nin en bilinen tatlısı olan Nevzine nasıl yapılır? Nevzinenin püf noktası nedir? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin geleneksel tatlısı: Nevzine
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de bayram, düğün ve misafir tatlısı olarak bilinen nevzine, aynı zamanda kız isteme merasimlerinde ve ramazan ayında iftar sofralarında da önemli bir yere sahiptir. Yeni doğum yapmış gelinlere nevzine ikram etmek, eskiden beri süregelen Kayseri geleneklerinden biridir. Kayseri Nevzinesinin üretiminde kullanılan bileşenler tepside yoğrulduğundan ve elde edilen hamur elle basılarak tepsiye yayıldığından, yörede “nevzine yapmak” yerine “nevzine basmak” deyimi kullanılır. Nevzine basımında kullanılan tahin, üzüm pekmezi ve ceviz içi ile hamurun yumuşamadan şerbetlenmesi tatlıya kendine özgü tadını verir. Eski dönemlerde her evde fırın olmamasından dolayı sadece mahalle fırınlarında basılabilen ve bu yüzden önemli gün ve önemli misafirlerin tatlısı olan Kayseri Nevzinesi, günümüz şartlarında evlerde de yapılabilmektedir. Peki Kayseri’ye özgü bu lezzet nasıl yapılır? 

Hamuru için:
250 g oda ısısında bitkisel margarin
1 su bardağı su
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı tahin
2 yemek kaşığı sirke
1.5 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
1 paket kabartma tozu
8 su bardağı ekmeklik buğday unu veya tam buğday unu
4 yemek kaşığı tereyağı

Şerbeti için:
3 su bardağı beyaz şeker
2,5 su bardağı su
1/2 su bardağı üzüm pekmezi
Birkaç damla limon suyu

Şerbetin Yapılışı:
Şeker ve su tencereye konur, orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şerbet beş dakika kadar kaynadıktan sonra altı kısılır ve 15 dakika kısık ateşte kaynatılır. Ocak kapatıldıktan birkaç dakika sonra tencereye pekmez eklenerek karıştırılır ve şerbet soğumaya bırakılır.

Hamurun Yapılışı:
Bir tavada bitkisel margarin eritilir ve üzerine tereyağı ile zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Nevzinenin basılacağı tepsiye unun yarısı konur, ortası havuz gibi açılır ve içine yağ karışımı ilave edilir. Su, yumurta, kabartma tozu, sirke ve tahin konularak yoğrulmaya başlanır. Nevzine basarken sirke, hamurun istenilen kıvamı alması için önemlidir. Unun diğer yarısı, hamurun üzerine azar azar ilave edilir, hamur kendini toplamaya başlayınca iri iri dövülmüş ceviz içi eklenir ve yoğurma işlemine devam edilir. Hafif topaklı ve katı kıvamlı bir hale gelen hamur, el ile bastırılarak tüm tepsiye yayılır. Basılan nevzinenin üstü, fazla kabarmaması için enine boyuna çatalla çizilir ve tepsi, önceden ısıtılmış 180℃ sıcaklıktaki fırında 30 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan nevzine soğuduktan sonra 6-7 cm ebatlarında kare şeklinde dilimlenir. Önceden hazırlanan ve soğuyan pekmezli şerbet, nevzinenin üzerine gezdirilerek dökülür. Şerbetini çeken Kayseri Nevzinesinin üzerine ceviz içi serpilerek servis yapılır. Kayseri Nevzinesinin kalınlığı, şerbet döküldükten sonra 1-2 cm arasında olmalıdır.
Tarifi bizden yapması sizden. Afiyet olsun.