Kayseri'de yeni asgari ücret için beklentiler yükseldi: Vatandaşlar ne dedi?

Kayseri'de vatandaşlara yeni dönemde açıklanacak asgari ücrete ilişkin beklentilerini Kayseri Olay ekibi olarak sorduk.

Kayseri Olay Haber kaynağını Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin!
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de yeni asgari ücret için beklentiler yükseldi: Vatandaşlar ne dedi?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda  mikrofon uzattığımız vatandaşlar, yeni asgari ücret konusunda farklı tahminlerde bulunsa da ortak şikayetleri hayat pahalılığı oldu. Kimi vatandaş 35 bin TL’yi makul bir beklenti olarak değerlendirirken kimi 45-50 bin TL’nin altında bir ücretle geçinmenin mümkün olmadığını savundu. Hatta bir vatandaş, insanca yaşam koşulları için asgari ücretin 100 bin TL olması gerektiğini ifade etti. Bazı vatandaşlar ise yapılacak zammın, market ve temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışları kontrol altına alınmadığı sürece yeterli olmayacağını vurguladı.

Kayseri'de yeni asgari ücret için beklentiler yükseldi: Vatandaşlar ne dedi?

Vatandaşların beklentisi 35 bin TL ile 60 bin TL arasında

Kayserililerin önemli bir bölümü, mevcut ekonomik koşullarda asgari ücretin en az 35 bin TL seviyesine yükseltilmesini bekliyor. Özellikle kira, gıda, elektrik, su ve doğal gaz gibi temel giderlere dikkat çeken vatandaşlar, 40-50 bin TL bandındaki bir ücretin daha gerçekçi olduğunu dile getiriyor.

İki çocuklu bir ailenin geçim şartlarına değinen bir vatandaş, asgari ücretin en a 40 bin TL olması gerektiğini belirtirken, başka bir vatandaş ise 50-55 bin TL beklentisi olduğunu söyledi. Bazı vatandaşlar 60 bin TL’lik bir asgari ücretin bile mevcut hayat şartlarında ancak yeterli olabileceğini ifade etti.

Kayseri'de yeni asgari ücret için beklentiler yükseldi: Vatandaşlar ne dedi?

Zam yapılıyor ama fiyatlar da artıyor

Vatandaşların dikkat çektiği konulardan biri de ücret artışlarının ardından market ve temel tüketim ürünlerine gelen zamlar oldu. Asgari ücrete yapılacak zammın tek başına yeterli olmayacağını belirten vatandaşlar, fiyat artışlarının da kontrol altına alınması gerektiğini savundu.

Bir vatandaş, “Sen bana zam yapıyorsan marketlerde bütün zamları durduracaksın. Sağ cebime koyuyorsun, sol cebimden alıyorsun. İstersen 50 bin, istersen 100 bin ver; fiyatlar artmaya devam ettiği sürece bunun bir anlamı yok” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

‘Hiçbir beklentimiz yok’ diyenler de var

Asgari ücret konusunda umutlu olmadığını belirten vatandaşlar da, yeni dönemde asgari ücretin 29-35 bin TL arasında açıklanabileceğini tahmin ederken, hükümetin mevcut ekonomik politikaları nedeniyle beklentilerinin düşük olduğunu söyledi. Öte yandan bazı vatandaşlar ise yurt dışındaki asgari ücret ve yaşam maliyetlerini örnek göstererek Türkiye’deki ekonomik koşulların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kayseri'de yeni asgari ücret için beklentiler yükseldi: Vatandaşlar ne dedi?

Beklenti insanca yaşanabilecek bir ücret

Kayseri’deki vatandaşların yanıtları, asgari ücret beklentilerinin kişiden kişiye değiştiğini ancak geçim sıkıntısının ortak bir sorun olduğunu ortaya koydu. Kimi 35 bin TL’yi yeterli görürken kimi 50 bin TL’nin altında bir ücretle geçinmenin mümkün olmadığını düşünüyor.

Vatandaşların ortak beklentisi ise yalnızca asgari ücretin artırılması değil, yapılan zamların alım gücüne yansıması ve hayat pahalılığının önüne geçilmesi.