Kayseri'de o bildiriye imza attı! Yürüyüş yapacaklar! İşte nedeni…

Avukatlar hakları için toplandı. Buna göre farkındalık kampanyası yürütülmesine yönelik çalışma yapılması kararlaştırıldı. 180 bin avukat ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdürecek' mesajı verildi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de o bildiriye imza attı! Yürüyüş yapacaklar! İşte nedeni…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetimi ve Baro Başkanları toplantısı yapıldı. 52’nci Baro Başkanları Toplantısı sonuç bildirgesinde ortak hareket etme kararı alındı. Bildiriye aralarında Kayseri’nin de yer aldığı 81 il Barosu imza attı. Buna göre avukatlar 27 Eylül 2023 Çarşamba günü yürüyüş ve ardından ortak basın açıklaması yapacak. Kayseri’de de basın açıklaması Adliye önünde olacak. 
TOPLANTININ ANA GÜNDEM MADDESİ NEYDİ?
Açıklanan 52’nci Baro Başkanları Toplantısı sonuç bildirgesinde, şu ifadeler yer aldı: 
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetimi ve Baro Başkanları; Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği ile Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde değişiklik gündemleriyle toplanmıştır. Toplantıda Denizli Barosu önceki dönem başkanlarımızdan, Muğla Barosuna kayıtlı Av. M. Erdal ÇAM’ın iki gün önce mesleki faaliyetine dayalı olarak katledilmesi nedeniyle, avukata yönelik şiddet konusu başlıca gündem olarak ele alınmış ve bu konuya ilişkin atılacak adımlar değerlendirilmiştir. Türkiye Barolar Birliğinin, tüm Baroların da katkılarıyla, Adalet Bakanlığıyla yürüttüğü çalışma süreci sonunda Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde gerçekleştirilen düzenlemeler ve artış oranları meslektaşların sosyoekonomik durumlarına dair önemli bir kazanım olarak görülmektedir. En son 2010 yılında değişikliğe uğrayan Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği’nde; gelişen teknolojik şartlar, meslek kuralları ile etik kuralları ihlali fiillerinin yaygınlaşması ve bu durumun meslek itibarını sarsacak noktaya gelmesi nedeniyle değişiklik yapılması zaruridir. Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği Komisyonu’nun hazırladığı taslak metnin Genel Kurul delegelerinin iradesine sunulması kararı, “Birlikte Yönetmek” anlayışının sonucu olarak olumlu değerlendirilmektedir. 
Kayseri'de o bildiriye imza attı! Yürüyüş yapacaklar! İşte nedeni…
AVUKATA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR İVEDİ OLARAK ATILMALIDIR
Denizli Barosu önceki dönem başkanlarımızdan Av. M. Erdal Çam’ın mesleki faaliyeti nedeniyle katledilmesini kınıyoruz. Avukatlara yönelik şiddet vakaları son yıllarda artış göstermektedir. Avukatlık mesleği kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler, nitelikleri gereği çekişme ve uyuşmazlık içermeleri nedeniyle, avukatlara yönelik şiddet vakaları, gerek toplumun genelinde gözlenen şiddet eğiliminden gerekse diğer profesyonel meslek mensuplarına yönelik şiddetten önemli farklılıklar içermektedir; spesifik olarak avukatlara yönelik şiddete ilişkin gerekli adımlar atılarak, önlem alınması elzemdir. Avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri ve bu kapsamda, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri yahut savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır.
Kayseri'de o bildiriye imza attı! Yürüyüş yapacaklar! İşte nedeni…
KONU ÖNCELİKLÜ GÜNDEM MADDESİ HALİNE GETİRİLMELİDİR
Türkiye Barolar Birliğinin; avukata yönelik şiddetle ilgili olarak 4 Nisan 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisine, 8 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığına yapmış olduğu başvurularda dile getirilen; konunun öncelikli gündem maddesi haline getirilmesi, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, zorunlu tedbirlerin derhal alınması ve mevzuat çalışması yapılması şeklindeki açık, somut, net talep ve önerilerinin bir an evvel karşılanması, avukatlar için olduğu kadar yurttaşların savunma hakları için de zorunludur. Çünkü avukata yönelik saldırı, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır.
Kayseri'de o bildiriye imza attı! Yürüyüş yapacaklar! İşte nedeni…
BAROLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK! İŞTE TAPELLER
Diğer yandan Barolar taleplerini gündeme taşımak ve farkındalık oluşturmak için yürüyüş yapma kararı da aldı. 27 Eylül Çarşamba günü yürüyüş yapılacak. İşte Avukatların talepleri: Haklı taleplerimizi bir kez daha dile getirmek üzere; 27 Eylül 2023 Çarşamba günü, meslektaşımızın katlediği Bodrum’da Baro Başkanları ve meslektaşlarımızla yürüyüş yapılarak, ortak basın açıklaması gerçekleştirilecektir.  Eş anlı olarak Türkiye’nin 81 ilinde adliyeler önünde Barolar tarafından basın açıklamaları yapılacaktır. Anayasa’nın 98. ve TBMM İç tüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılması, konuyla ilgili komisyon kurulması talebi Türkiye Büyük Millet Meclisine yeniden iletilecektir. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu öneriler kapsamında, gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi için tekrar girişimde bulunulacak ve ısrarlı şekilde takip edilecektir. Avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık kampanyası yürütülecektir. 180 bin avukat, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdürecektir.
BİLDİRİYE İMZA ATAN BAROLAR
Kayseri'de o bildiriye imza attı! Yürüyüş yapacaklar! İşte nedeni…