Kayseri'de kurulan o şirkete yatırım desteği! İşte alacakları teşvikler…

Kayseri'de bir süre önce hayata geçirilen TOMTAŞ teşvik belgesi almaya da hak kazandı. Peki teşvik neleri içeriyor? Detaylar Kayseri Olay Haber Merkezi tarafından hazırladığımız Kayseri haber bülteninde...

Kayseri'de kurulan o şirkete yatırım desteği! İşte alacakları teşvikler…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası olarak 1925'te kurulan Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi’nin (TOMTAŞ) adını yaşatacağı ifade edilen TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ’nin "Ortak Girişim Sözleşmesi",  22 Aralık 2022 tarihinde Kayseri’de taraflarca imzalanmıştı. TOMTAŞ’la ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.  TOMTAŞ, bölgesel öncelikli yatırım teşvik belgesi aldı. Buna göre şirkete faiz desteği, KDV istinası, yüzde 80 vergi indirimi,  yüzde 40 yatırıma katkı oranı gibi teşvikler verilecek. 

TOMTAŞ, Uçak Fabrikası olarak Kayseri’de hayata geçiyor. 12. Hava Üssü’ne ve ayrıca iki uçak pistine yakın olması nedeniyle Kocasinan İlçesi, Fevzioğlu Mahallesi'ndeki bir alanın da TOMTAŞ arazisi için ilave imar planı yapılması talebi bir süre önce Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilmişti.  Yaşanan bu yöndeki gelişmelerin ardından TOMTAŞ teşvik belgesi almaya da hak kazandı. 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 01.04.2023-30.04.2023 tarihleri arasında düzenlenen yatırım teşvik belgesi alan firmaları açıkladı. Bu firmalar arasında TOMTAŞ da yer aldı. 
DESTEĞİN İÇERİĞİ NE OLACAK?
TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji Anonim Şirketi için “Hava ve Uzak Taşıtları İmalatı ne“ yönelik düzenlenen teşvik belgesi birçok desteği içeriyor.  Komple yeni ve bölgesel öncelikli yatırım olarak değerlendirilen TOMTAŞ, faiz desteğinin yanı sıra, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi 7 yıl, vergi indirimi yüzde 80, YKO yüzde 40 destek alacak. Şirketin hazırlanan teşvik belgesinde istihdam edeceği kişi sayısı ise 50 olarak belirtildi. Yatırım tutarı ise 204.867.544  TL.
Kayseri'de kurulan o şirkete yatırım desteği! İşte alacakları teşvikler…
TOMTAŞ NE YAPACAK?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 01.04.2023-30.04.2023 tarihleri arasında düzenlenen yatırım teşvik belgesinde TOMTAŞ’ın faaliyet alanı ise, “Hava uzak taşıtlarının aksam ve parçaları, uçak gövdesi kanatları, kapıları, kumada yüzeyleri, iniş takımları gibi ana montaj parçaları, pervaneler, helikopter rotorları, motor parçaları.
Kayseri'de kurulan o şirkete yatırım desteği! İşte alacakları teşvikler…
22 ARALIK 2022 TARİHİNDE KAYSERİ’DE TARAFLARCA HAZIRLANAN SÖZLEŞME İMZALANMIŞTI
USAŞ, ASFAT ve Kayseri Girişim Grubu ortaklığında yeniden hayata geçirilen TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ’nin "Ortak Girişim Sözleşmesi" Erciyes'te düzenlenen törenle imzalanmıştı.  TOMTAŞ Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekşi, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ASFAT Genel Müdürü Esad Akgün tarafından Ortak Girişim Sözleşmesi imza altına alınmıştı.
İmza töreninde yapılan açıklamada, fabrikada ilk olarak kısa ve orta vadede yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaçlar için uçak parçası üretiminin hedeflendiği dile getirilmişti.  Öncelikle uçak parçası üretimine yoğunlaşacağı belirtilen TOMTAŞ'ın uzun soluklu bir hedef olarak da yurt içi ve yurt dışı ihtiyaçları karşılayacak tam ve yetkin bir uçak fabrikası olacağı da yine dile getirilmişti. 
Kayseri'de kurulan o şirkete yatırım desteği! İşte alacakları teşvikler…YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEDİR? 
Yatırım teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan, Karar’ın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen bir belgedir. Kimler Yatırım Teşvik Belgesi alabilir? 
• Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, 
• Kamu kurum ve kuruluşları, 
• Kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, 
• Dernekler ve vakıflar, 
• Yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri