Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...

Kayseri Olay Gazetesi haber merkezi olarak, Kayseri'de gezip görülecek yerleri sizler için derlemeye devam ediyoruz. Bugünkü durağımız yine tarihi ile göz dolduran bir yer olan Gesi Güzelköy Mahallesi. Detaylar Gesi Güzelköy Mahallesi ile ilgili hazırladığımız haber bültenimizde.

Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri gezilecek görülecek yerleri ile adeta göz dolduruyor. Neredeyse dört mevsim yerli ve yabancı turist ağırlayan Kayseri’de bir yeni durak daha keşfediyoruz birlikte. Tarihi ile göz dolduran, doğal güzellikleri ile cezbeden, son zamanlarda en çok aranılan turistlerin yeni adresi Gesi Güzelköy Mahallesi…Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...

Güzelköy Mahallesi Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan Gesi kasabasına bağlı bir mahalle. Eski adı ise Nize ya da Nizre olarak biliniyor. Daha eskilere gidecek olursak Güzelköy mahallesinin Bizans dönemindeki adı Nyssa idi. Güzelköy, Ortodoks Hristiyan öğretisinin kurucu babalarından Nyssa’lı Aziz Gregorios’un 17 yıl piskoposluk görevinde bulunduğu yer olarak tanınıyor. Şimdiki ismini ise tarih kesin olmamakla birlikte 1960 yılında aldığı söyleniyor. 

Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...

Tarihi böyle bilinen Güzelköy Mahallesi doğal güzellikleri ve doğal ürünleri ile Gesi bölgesinin Melikgazi için özel bir konumda yer alıyor. Güzelköy adeta tarih kokuyor. Tarihi konaklarıyla dikkat çeken mahalle Ermeni döneminden kalan taş yapıları ile de ön plana çıkıyor. 
Nize olarak bilinen Güzelköy’de 800’e yakın kuşluk ya da güvenlik denilen yapılar yer alıyor. Tabi Sipahi Sokağı’ndan geçerken burada bulunan 300 yıllık Isba çeşmesinden de su içmeyi de unutmayın. 

Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...

Kuşluklar Kayseri’nin ilginç yapıları arasındaki yerini koruyor. Özellikle, kentin doğu-kuzeydoğusunda yer alan Gesi ve çevresindeki vadilerde çok sayıda güvercinlik var. Gesi’den Kayabağ’a ve Güzelköy’e giden yollar boyunca önce tek tük ve aralıklı olarak, sonra arka arkaya sıralanan değişik formlarda güvercinlik burçları görülür. 

Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde eski dönemlerde bağ ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre gereksinimi için yabani güvercinlerin belli bir sisteme göre yetiştirildikleri biliniyor. Gesi Bağları’nda rastladığımız güvercinlikler ise "kule tipi" olarak adlandırabileceğimiz biçimde taştan örülerek yapılmışlardır. Bu tip güvercinliklere Kayseri İlinde yoğun olarak Gesi Bağları'nda rastlanmak mümkün. Güvercinlikler "güvercin odası", "kule", "tünel" olarak adlandırılan üç ana bölümden oluşmaktadır. Güvercinliğin sahibi yılın belli dönemlerinde tünel bölümünden girerek güvercin odasına ulaşır ve tabanda biriken gübreleri toplar.

Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...

Öte yandan Güzelköy’ün de içinde bulunduğu Koramaz Vadisi’nin tanıtımına yönelik çalışmalar da yapılmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda konuya ilişkin açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Nize de güzel Güzelköy de güzel. Burası değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer. Bu nedenle de hoşgörünün merkezi. Güzelköy’ün de içinde bulunduğu Koramaz Vadisi’nde her yer tarih kokuyor. Koramaz’ın tamamını kapsayacak bir çalışma yapıyoruz. Burayı turizm cenneti haline getirmememiz için bir neden yok. Bu amaçla Melikgazi Belediyesi ile dayanışma içinde çalışıyoruz” dedi.
Yolunuz düşerse adını güzelliğinden alan Güzelköy’e mutlaka uğrayın.

Kayseri'de adını güzelliğinden alan köy...