Kayseri, Aziz Sancar kadar önemli Osmanlı Paşası Gesili Ahmet Hilmi Paşa'ya sahip çıkacak mı?

Kayseri, Nobel Ödüllü Aziz Sancar kadar önemli, Türkiye'de Pataloji Bilminin kurulmasını sağlayan Kayserili Ahmet Hilmi Paşa'ya sahip çıkacak mı? 5 yıl önce gündeme taşınan konu bu kez Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine geldi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Kayseri, Aziz Sancar kadar önemli Osmanlı Paşası Gesili Ahmet Hilmi Paşa'ya sahip çıkacak mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye'de patoloji biliminin kurulmasını sağlamasının yanı sıra Osmanlı Tıp Cemiyetinin kurucularından ve o dönemde Fransızca tıp dilinin Türkçeye dönüştürülmesinde de çok önemli katkıları bulunan Ahmed Hilmi Paşa’nın adının Gesi’de bir mahalle, cadde yada sokağa verilmesi önerisini ilk olarak Prof. Dr. Halil Tekiner, gündeme getirmişti. Daha yardımcı doçent iken konuyu gündeme taşıyan Tekiner, Doçent olduğu dönemde de Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Tarihi Anabilim Dalı Başkanı iken koyunu İngiliz Kraliyet Tıp Birliği dergileri arasında yer alan Journal of Medical Biography’de yayımlanan makalesinde dünya gündemine taşımıştı. Tekiner, söz konusu makalesinde, ‘Türk tıp tarihinin uluslararası alanda daha iyi tanınmasına büyük katkılar sağlayacak. Dr. Ahmed Hilmi Paşa'nın isminin, Kayseri'nin Gesi Mahallesi'nde doğduğu yerde yaşatılmasını ise bir kadirşinaslık örneği olarak ayrıca arzu ediyorum.’ifadelerine yer vermişti. Tekiner yine bir açıklamasında Ahmet Hilmi Paşa’nın Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar kadar önemli olduğunu işaret ederek, Bizde genelde örnek gösterilenler Avrupalı bilim insanları. Öğrenciler Einstein'ı, Newton'u çok iyi bilirler. Türkiye'den, hele kendi yaşadıkları coğrafyadan çıkan isimleri bilmedikleri için gereksiz bir öykünme, aşırı Batı hayranlığının içinde buluyorlar kendilerini. Burada da pek çok örnek alabilecekleri bilim insanı var. Aziz Sancar Nobel aldı da, biz de bu topraklardan bir bilim insanı çıkabileceğine inandık. Ahmet Hilmi Paşa da böyle bir isim. Bunu yaşatmamız lazım." demişti.  

Kayseri, Aziz Sancar kadar önemli Osmanlı Paşası Gesili Ahmet Hilmi Paşa'ya sahip çıkacak mı?

Tekiner’in yaklaşık 8 yıl önce gündeme getirdiği bu konu bu kez Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer, grubu adına bir önerge vererek, Ahmed Hilmi Paşa’nın adının Gesi Darsıyak’ta (Kayabağ) isminin yaşatılmasını gündeme taşıdı. 
Özer’in önergesi oy birliği ile gündeme alınarak, komisyona havale edildi. Komisyon raporu doğrultusunda da Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi önümüzdeki günlerde Ahmed Hilmi Paşa’nın adının Gesi’de bir yere verilmesini oylayacak.