Japon Deprem uzmanı uyarmıştı! Peki Kayseri'de kaç kişi o binalarda oturuyor?

Kayseri'de gerçekleştirilen deprem konulu panel ve konferanslarda yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'den'in 2000 öncesi binalarla ilgili yaptığı açıklama kafa karıştırdı. Peki, Kayseri'de kaç kişi 2000 yılı öncesi yapılan binalarda oturuyor. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Japon Deprem uzmanı uyarmıştı! Peki Kayseri'de kaç kişi o binalarda oturuyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de farklı illerde katıldığı programlarda yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Japon Uzman, Kayseri’ye de gelerek, deprem konusunda uyarılarda bulunmuştu. Türkiye’de deprem tehdidinin bölgelere göre farklılık gösterdiğini belirten Moriwaki, Bingöl Karlıova, Muş ve Bitlis'i ikinci bölge, Ege’yi üçüncü bölge ve Marmara’yı da dördüncü bölge olarak sıralamıştı. 

2000 yılından önce yapılan binalara dikkat çekmişti: Risk altında

Japın Demrep Uzmanı Moriwaki, depremle ilgili çıkan yönetmeliklere de vurgu yaparak, 2000 yılı öncesi yapılar konusunda da uyarmıştı. 2000 yılından önce yapılan binaların risk altında olduğunu dile getiren ve bu konuda uyarılarda bulunan Moriwaki, Türkiye’de 2000 sonrası çıkan yönetmeliklere de dikkat çekerek, bu tarihten sonra inşa edilen binaların daha güvenli olduğunu savunmuştu.
Moriwaki’nin 2000 yılı öncesi ve sonrası değerlendirmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. Peki Kayseri’de kaç kişi 2000 öncesi yapılan binalarda yaşıyor. 

Japon Deprem uzmanı uyarmıştı! Peki Kayseri'de kaç kişi o binalarda oturuyor?

Kayseri'nin yüzde kaçı 2000 yılı ve öncesi inşa edilen binalarda yaşıyor?

Kayseri'de Hane halklarının yüzde 44'nün 2000 yılı ve öncesi inşa edilen binalarda oturduğu ortaya çıktı. Kayseri’de Hane halkları çoğunlukla 6 ve üzeri katlı binalarda oturuyor. Kayseri’de 2021 yılında konutta ikamet eden hane sayısı 424 bin 008 oldu. Hane halklarının yüzde 9,9’u ( 41.834 hane)  tek katlı, yüzde 13,0’ü (55.037 hane) 2 katlı, yüzde 5,9’u (24.815 hane) 3 katlı, yüzde 5,7’si (24.137) 4 katlı, yüzde 7,1’i (30.242 hane) 5 katlı binalarda ikamet ediyor.  Diğer yandan 6 ve daha üzeri kata sahip binalarda ikamet eden hane halklarının oranı ise Kayseri’de yüzde 58,5 ( 247.943 hane)

Kayseri yüksek kat sıralamasında Türkiye’de ilk sırada

Diğer yandan Kayseri’de yüksek katlı bina sayısındaki artık da dikkat çekiyor. Kayseri'de 2021 yılında, ortalama kat sayısı 8,2 olurken bu oran Türkiye genelinde 5,0 oldu.  Kayseri ortalama 8,2 kat ile Türkiye il sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Kayseri’yi 7,1 kat ile Ankara ve 6,9 kat ile de İstanbul takip ediyor. 

Japon Deprem uzmanı uyarmıştı! Peki Kayseri'de kaç kişi o binalarda oturuyor?

Kayseri’de 2000 yılı ve öncesi inşa edilen binalarda kaç kişi oturuyor?

Kayseri'de hane halklarının ikamet ettikleri konutların bulunduğu binaların inşa yılı incelendiğinde ise dikkat çeken veriler ortaya çıkıyor. Buna göre hane halklarının yüzde 23,7'sinin 1980 ve öncesinde, yüzde 12'sinin 1981-2000, yüzde 56'sının ise 2001 ve sonrası inşa edilen konutlarda oturduğu ortaya çıktı. 

Japon Deprem uzmanı uyarmıştı! Peki Kayseri'de kaç kişi o binalarda oturuyor?

Japon Deprem uzmanı Kayseri için ne demişti?

Diğer yandan Kayseri’de katıldığı deprem konuşu programlarda yaptığı açıklamalarla da dikkat çeken Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kayseri'’nin 3’üncü derecede deprem bölgesi olduğunu belirterek, 1717 ve 1835 yıllarında depremler yaşandığını dile getirmişti. 

Japon Deprem uzmanı uyarmıştı! Peki Kayseri'de kaç kişi o binalarda oturuyor?

Kayseri’de çok büyük deprem bekleniyor mu? Japon deprem uzmanı ne demişti?

Kayseri’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen programda konuşan Yoshinori Moriwaki, fay hattı olan Kayseri'nin İstanbul ve İzmir gibi şehirlere oranla daha şanslı olduğunu söyledi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kayseri’de art arda meydana gelen depremlerle ilgili Japon Uzman Moriwaki, ‘Kayseri’deki insanlar rahat olabilir. Bana göre Kayseri’de çok büyük deprem beklenmiyor, ancak Kahramanmaraş depremleri sonrası yaşanan depremler gibi olabilir.’ ifadelerini kullanmıştı.