İnşaat Mühendisleri Odası uyardı: 'Binanızın röntgenini çekiyoruz' diyenlere inanmayın

İnşaat Mühendisleri Odası vatandaşları uyardı. Oda'dan yapılan açıklamada 'Vatandaşlarımızın ve özellikle bina yöneticilerinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için 'binanızın röntgenini çekiyoruz, film çekerek yapınıza deprem analizi yapıyoruz, karot zarar verir' gibi yanlış söylemlere inanmayın' denildi.

İnşaat Mühendisleri Odası uyardı: 'Binanızın röntgenini çekiyoruz' diyenlere inanmayın
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlar oturdukları binaların güvenli olup olmadıklarını merak etmeye başladı. Bu kapsamda TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası vatandaşları uyardı. Oda’dan yapılan açıklamada mağduriyetlerin yaşanmaması için vatandaşlar uyarıldı. Açıklamada, “Şehrimizde farklı yöntemler kullanarak binaların deprem etkileri altında, yapı performans analizi başlıklı raporlar hazırladıklarını iddia edenlerin olduğu, binalara rapor verdikleri, vatandaşlarımız tarafından Odamıza iletilmiştir” denildi. 
KAROT NUMUNELERİ ALINMADAN DEĞERLENDİRME YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR
“2018 Yılında yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde; deprem etkisi altında mevcut binaların değerlendirilmesi ve güçlendirme tasarımının nasıl yapılacağı açık olarak belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre karot numuneleri alınmadan değerlendirme yapılması mümkün değildir” ifadelerinin de yer aldığı açıklama şu şekilde: Mevcut bir yapının yapı performans analizi “İş Yeri Tescil Belgesi” olan İnşaat Mühendisleri tarafından yapılır. Çalışma sırasında alınan beton karot numunelerinin yapının dayanımına olumsuz anlamda hiçbir etkisi yoktur. Karot numune boşlukları çalışma sonrası yüksek dayanımlı tamir harçları ile düzeltilmektedir. Yapının performans analizi değerlendirildiğinde eğer güçlendirme ihtiyacı varsa, hazırlanacak güçlendirme projelerine göre ilgili belediyeden ruhsat alınarak güçlendirme yapılabilir. Projesiz ve ruhsatsız olarak yapılan güçlendirmelerin hukuki sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca yanlış yöntemlerle yapılan güçlendirmelerin yapının deprem esnasında ki davranışını olumsuz etkileyebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Vatandaşlarımızın ve özellikle bina yöneticilerinin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için “binanızın röntgenini çekiyoruz, film çekerek yapınıza deprem analizi yapıyoruz, karot zarar verir” gibi yanlış söylemlere inanmayıp belirttiğimiz hususlara dikkat etmesi önem arz etmektedir.