İhracat hedefinden 1,4 milyar dolarlık sapma

Kayseri Ticaret Odası 2024 yılının ilk meclis toplantısını yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın konuk olduğu toplantıda ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, 2023 yılında 5 milyar dolar olarak hedefledikleri ihracatın 3 milyar 625 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

İhracat hedefinden 1,4 milyar dolarlık sapma
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Ticaret Odası 2024 yılının ilk meclis toplantısını Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın da katılımı ile gerçekleştirdi. Toplantıda ekonomik verileri değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, 2023 yılının Türkiye açısından üretimde durgunluğun ticarette ise gerilemenin yaşandığı bir yol olduğunu ifade etti. Küresel gelişmelerin yanı sıra 6 Şubat depremlerinin de yıkısı etkisi olduğunu belirten Gülsoy, “50 binden fazla insanımızı yitirdiğimiz 11 ili etkileyen asrın felaketi olarak nitelenen tabii afet ülkemiz ekonomisine 104 milyar dolarlık ilave bir yük getirdi. Geldiğimiz nokta itibarıyla yaralar sarılmaya devam etse de felaketin ardından hızla toparlanmayı başardığımızı söyleyebiliriz. 6 gün sonra da felaketin 1 yılı olacak. 
Ülkemiz ekonomisine baktığımızda mayıs ayında tamamlanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından haziran ayından itibaren ekonomi politikalarında ve özellikle para politikasında önemli değişimi hep birlikte izledik. Makro ihtiyati politikalar adı altında sayısız düzenlemenin bir kısmının kaldırılmasıyla sadeleşme adımlarının buna eşlik ettiğini ve daha öngörülebilir bir piyasa dinamiğinin oluştuğunu gördük. Uygulanan sıkı para politikasının olumlu sonuçlarını bu yıl da görmeye devam edeceğiz. 2024 yılına özellikle finansal piyasalardaki olumlu gelişmelerle giriyoruz. Merkez Bankası’nın rezervlerinin hızla artması, güçlü büyüme rakamları, 2023 yılı ihracatımızın 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunun kırılması uygulanmakta olan ekonomi programının olumlu sonuçlarını inşallah alacağımıza işaret ediyor.” dedi.  

Hedef 5 milyar Dolar gerçekleşen 3 milyar 625 milyon Dolar

“Gerçekleştireceğimiz yapısal reformlarla tüketerek değil, üreterek büyümenin, krediyle değil, tasarrufla gelişmenin, fiyatla değil, katma değerle rekabet etmenin koşullarını oluşturmalıyız” diyen Gülsoy, 2023 yılında 5 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşmediğine dikkat çekerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kayseri olarak 2023 yılını 3 milyar 625 milyon dolar ihracatla ile kapattık. Hedefimiz beş milyardı.
Sayın başkanım, geçen seneye göre de ufak bir düşüşümüz var. Ama bu da tüm dünyadaki enflasyondan kaynaklı.Tüm dünyayı derinden etkileyen bir çok zorluğa rağmen bu şehrin iş insanlarının azmini, çalışkanlığını takdir ediyoruz. İhracatçı üyelerimizi, çalışanlarını tebrik ediyor, bize yaşattıkları gurur için de teşekkür ediyorum. Rekabet gücümüzün artması için ihracatta nicelikten öte niteliğe odaklanmalıyız. İhracat hedefimiz katma değerli ihracat olmalıdır. Yeni havaalanımızda uluslararası gümrüğün oluşması ve lojistik üssümüzün devreye girmesiyle  birlikte ihracatımızın da daha büyük gelişme göstereceğine ve ivme kazanacağına inanıyorum.”