Gözlemlemek ister misiniz?

Sabah meşhur hürmetçi kahvaltısını yapıp, Erciyes manzarasında yılkı atlarının koşuşunu ve mandaların günlük seyahatlerini gözlemlemek ister misiniz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Gözlemlemek ister misiniz?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri İlinde yer alan Hürmetçi Sazlığı birçok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Hacılar ilçesinde yer alan sazlık'ta 10'larca kuş türünün yanı sıra, yılkı atları ve mandaları da gözlemlemek mümkün.

Mevsimin ilk yağmurlarıyla beraber suyla dolan Hürmetçi Sazlığı (Karasaz) sulak alanı, şehir merkezinin 13 kilometre güneybatısına konumlanıyor. Hacılar ve İncesu ilçelerinin sınırları içerisinde kalan ekosistem, 2004 yılında 9 Ramsar kriterinden birini taşıdığı için uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak tanımlanmıştır. Deniz seviyesinden yaklaşık 1073 metre yükseklikte yer alan Hürmetçi Sazlığı; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından geçen göç rotası üzerinde bulunmaktadır. Rekreasyonel açıdan olduğu kadar yaban hayatı açısından da önemli olan sazlık içerisinde; büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, küçük kuğu, ötücü kuğu, angıt, suna, yeşilbaş ördek, kılkuyruk, saz tavuğu, sakarmeke, saz delicesi, uzun bacak, küçük balaban, kaşıkçı, leylek, sığırcık, kırlangıç, tepeli toygar, ibibik, Avrupa arı kuşu, akkuyruk sallayan, yalıçapkını, serçe ve saksağan gibi kuş türlerini gözlemleme şansına sahipsiniz. 

1957 yılına kadar yarı kapalı bir havza olan Karasaz Ovası’nın tamamında sazlıklar bulunuyordu. 1957 yılında ovanın Karasu Çayı ile Kızılırmak’a drene edilmesi sonucunda günümüzde sazlık alanlar alanın kuzeydoğusunda sınırlı kalmıştır.

Hürmetçi Sazlığı Önemli Doğa Alanı’nda sulak çayırlar, tatlı su göl aynası, sazlıklar, tuzcul bozkırlar, tepeler ve kısmen de tarım arazileri yer alır.

Hürmetçi Sazlığı çevresindeki sulak çayırlar ve toprak yapısı bölgede tarımdan çok hayvancılığın gelişmesini olanaklı kılmıştır. Bölgedeki geniş mera alanları başta camız (manda) olmak üzere büyük ve küçükbaş hayvanların otlatılması için kullanılır. Yaşamında suyun çok önemli bir yeri olan camız, Kayseri’de bulunan birçok sulak alanın kurumasıyla birlikte ekonomik geçim kaynağı olarak terk edilmiş olsa da Hürmetçi Sazlığı’nın çevresindeki köyler için önemini korumaktadır.

Gözlemlemek ister misiniz?

Gözlemlemek ister misiniz?Gözlemlemek ister misiniz?
Gözlemlemek ister misiniz?