Göksun Depremi Neden Kayseri'de Yoğun Hissedildi?

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin Kayseri'de neden yoğun hissedildiğini açıklayan yer bilimci Baturhan Öğüt, Kayseri'nin alüvyonel zemin üzerine kurulu olmasının etkili olduğunu belirtti. Detaylar, Kayseri Olay'ın, Kayseri Haberinde...

Göksun Depremi Neden Kayseri'de Yoğun Hissedildi?

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde bugün meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, yer bilimci Baturhan Öğüt tarafından yorumlandı.

Öğüt, yaptığı açıklamada depremin Kayseri'de neden yoğun bir şekilde hissedildiğini açıkladı. Öğüt'e göre, Kayseri'nin volkanik kayaç üzerindeki ayrılmamış Kuvaterner-alüvyonel zemin üzerine kurulu olması, depremin etkisini artıran bir faktördür.

Yer bilimci, Göksun'da 5.0 büyüklüğünde bir deprem olsa bile Kayseri'nin de merkez üssü kadar etkileneceğini vurguladı. Bunun nedeni, alüvyonel zemin üzerine kurulu yapılara uygulanan deprem yükünün kayalık zemin üzerine kurulu yapılara göre daha fazla olmasıdır. Dolayısıyla, Göksun'da meydana gelen deprem Kayseri'de yoğun bir şekilde hissedilmektedir.

Deprem etkisiyle ilgili bilgi veren Öğüt, Kayseri'nin deprem etkilenme alanını ve hissiyatını belirleyen faktörler hakkında da açıklamalar yaptı. Bu bilgiler, bölgedeki yapıların depreme karşı dayanıklılığını artırmak ve güvenlik önlemlerini geliştirmek için önem taşımaktadır.

Öğüt, “Kayserinin bu depremi yoğun hissetmesinin ana sebebi Kayseri ilinin volkanik kayaç üzerindeki ayrılmamış kuvaterner-alüvyonel zemin üzerine kurulu olmasından kaynaklıdır. Nitekim alüvyonel zemin üzerine kurulu yapılara uygulanan deprem yükü kayalık zemin üzerine kurulu yapılara uygulanan deprem yükünden daha fazladır bu sebepten dolayı Göksun’da 5.0 büyüklüğünde bir deprem olsa en az merkez üssü kadar hisseder Kayseri ilimiz” ifadelerini kullandı.Göksun Depremi Neden Kayseri'de Yoğun Hissedildi?

Öğüt, depremin ardından ilk yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş Göksun’da meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki deprem çardak fayının KD-GB uzantılı kısa bir fay kolu üzerinde oldu. Nitekim bu deprem gerinim transferi sonucu oluşan bağımsız bir depremdir. Deprem yüzeye yakın sığ bir deprem olduğu için 400'Km çap içerisinde" bilgisin vermişti.