Flaş! Her an deprem beklenen Malatya Fayı Kayseri'deki fay hattını tetikleyebilir!

Türkiye bir deprem ülkesi ve her yeni bilgi yeni bir korku senaryosunu gündeme getiriyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in Malatya fayının 7,2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini yönündeki açıklamalarını sorduğumuz Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen Kayseri'yi bekleyen tehlikeye dikkat çekti. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Flaş! Her an deprem beklenen Malatya Fayı Kayseri'deki fay hattını tetikleyebilir!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in 3 bin yıldır kırılmayan Malatya Fayı ile ilgili, "Malatya Fayı'nı oluşturan 3 segmentin her birinin kendi başına kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" şeklindeki açıklamaları Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattı. 

Flaş! Her an deprem beklenen Malatya Fayı Kayseri'deki fay hattını tetikleyebilir!
Peki, Malatya Fayı’nda meydana gelebilecek 7.2 büyüklüğündeki bir deprem Kayseri’yi nasıl etkiler, Kayseri’den de geçen Deliler Fayı’na etkisin ne olur? Bu soruların yanıtını Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’e sorduk. 
Prof Dr. Hasan Sözbilir ve değişik üniversitelerden 100 civarında bilim insanı, toplam 128 adet diri faya ait paleosismolojik çalışmalara başladığı anlaşıldığını ifade eden Evsen,  Paleosimolojik çalışmalar kapsamında 128 adet diri fay içerisinde Malatya ve Kayseri’den de geçen Deliler Fayların da yer aldığını belirten Evsen, ‘Bu çalışmanın sonunda deprem üreten fayların tekrarlanma süreleri, en son üretilen depremler ile birlikte geçmiş yıllarda oluşan depremlerin büyüklükleri hakkında da bilgiler elde edilmeye çalışılacağı anlaşılmaktadır.’ dedi. 

Kayseri nasıl etkilenir?

Malatya Fayı ve güneybatı ucundaki Savrun Fayının stres yüklendiği, bundan sonraki süreç içerisinde Malatya Fayında ve Savrun Fayında deprem olursa sürpriz sayılmamasını gerektiğinin altını çizen Evsen, Kayseri’nin yanı sıra Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Erzincan illerini de etkileyecek olası senaryoyu şu sözlerle anlattı: 
‘Malatya Fayı Akçadağ Segmentinin en güney ucu, Kayseri iline kuş uçuşu yaklaşık 200 km uzunluğundadır. Kemaliye Segmenti ise Divriği ilçesinin kuzeydoğusunda Deliler Fayının Tecer Segmentine 7-8 km mesafede sonlanmaktadır. Bu bölgede yer alan tektonik hattın ayrıntılı çalışmalar sonucunda Deliler Fayının Tecer Segmenti ile Malatya Fayının Kemaliye Segmentinin bağlantılı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

Malatya Fayında olası bir depremin, Ovacık Fayını tetikleme potansiyeli mümkündür. Malatya Fayının Kemaliye Segmentinin kırılması halinde Kayseri şehrini de etkileme potansiyeli olan Deliler Fayının da tetiklenmesi ve stres yüklenmesi söz konusu olabilir. 
Malatya Fayı üzerinde yapılan çalışmalardan, fayın yıllık kayma hızının oldukça düşük olmasından dolayı deprem üretme sürelerinin 2-3 bin yıl arasında olabileceği bilim insanları tarafından değerlendirilmektedir. Bu konuda net bilgiler paleosimolojik çalışmaları neticesinde ortaya çıkacaktır. 
Nihai olarak; Malatya Fayı yeni bulunan bir fay olmayıp, Türkiye Diri Fay Haritasında yer almaktadır. Malatya Fayının dan kırılması durumunda göreceli olarak başta Malatya olmak üzere Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Erzincan ve Kayseri şehirlerinin etkilenmesi söz konusu olabilecektir.’  
Ecemiş Fayı/Orta Anadolu Fay zonu olarak tanımlanan bir fay sistemi içiresinde yer alan Sarıoğlan, Bünyan, Gemerek ve Şarkışla ilçelerinin yakınından geçmekte olan Deliler Fayı’nın kaç büyüklüğünde deprem üreteceğinin henüz bilinmediğini belirten Evsen,  bu durumun paleosismolojik çalışma ile ortaya çıkartılabileceğini de sözlerine ekledi.