Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Kayserili vatandaşların yakından takip ettiği döviz kurlarında hafta nasıl geçti? Yeni haftada Ekonomik Takvim'de neler var? Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu açıklaması dövizde etkisi olacak mı? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tüm yurtta olduğu gibi şehrimizde de vatandaşların ve piyasaların yakından takip ettiği döviz kurları geçtiğimiz hafta boyunca yataya yakın bir seyir izledi.

04.09.2023 haftasına 26,58 TL civarında başlayan Dolar kuru serbest piyasada 08.09.2023 Cuma günü kapanışı 26,84 TL'den yaptı. Euro ise serbest piyasada 04.09.2023 haftasına 28,78 TL'de başladı ve Euro 08.09.2023 Cuma günü kapanışını ise 28,69 TL'den yaptı.

Fitch Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

Piyasaların yakından takip ettiği uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin kredi notunu açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in yaptığı açıklama şu şekilde, “Görünümün ‘durağan'a revize edilmesi, kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor. Kısmen siyasi mülahazalardan dolayı, enflasyonu düşürmeye yönelik politika düzenlemelerinin büyüklüğü, kalıcılığı ve başarısı konusunda hâlâ belirsizlik var.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayından bu yana politika faizini 1650 baz puan artırarak %25'e çıkardı. Mevduat ve kredi faizlerinin ana politika faizinin üzerine çıkarılmasına yönelik mevcut hedeflenen mali düzenlemelerdeki değişikliklerle desteklenerek enflasyon beklentileri ve çekirdek enflasyonun kontrol altına alınması amaçlanıyor. Bankanın politika faizini 2023 yılı sonuna kadar %35'e çıkaracağını ve 2024'te de bu seviyede kalacağını tahmin etsek de, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik mevcut.

Brüt uluslararası rezervler Mayıs ayının ortasından bu yana gözle görülür bir toparlanma kaydetti ve 2023 sonuna kadar 115 milyar ABD dolarına ulaşacaklarını ve 2024'te de nispeten istikrarlı kalacaklarını, mevcut dış ödemelerin rezerv kapsamının 3,4 tahminin biraz altında, 3,2 aya geleceğini tahmin ediyoruz. 'B' medyanı. Merkez bankasının net dış varlık pozisyonu, döviz swapları hariç tutulduğunda önemli ölçüde negatif (eksi 67 milyar ABD doları) olmaya devam ediyor.

Yüksek enflasyon, Türkiye'nin temel riski ve politika sorunu olmaya devam ediyor. Yıllık enflasyon, liradaki keskin değer kaybının doğrudan yansıması, asgari ücret artışları ve iç talebin devam eden gücü nedeniyle güçlü çekirdek enflasyon baskılarının daha da kötüleşmesiyle Ağustos ayında keskin bir artış göstererek %58,9'a yükseldi. Yıl sonu enflasyonunun 2023'te ortalama %51,9 ile %65 olacağını öngörüyoruz. Geriye endeksleme riskleri, enflasyon beklentileri, yüksek emtia fiyatları ve liradaki ilave değer kaybı nedeniyle enflasyonun seyri oldukça belirsiz olmaya devam ediyor."

Ekonomik Takvim'de gelecek hafta neler var

11 Eylül 2023 Pazartesi
Sanayi Üretimi (Aylık) (Tem)    
Cari Hesap (USD) (Tem)
Sanayi Üretimi (Yıllık) (Tem)   
 İşsizlik Oranı (Aylık) (Tem)
12 Eylül 2023 Salı
Türkiye Perakende Satışları (Yıllık)
Türkiye Perakende Satışları (Aylık)
14 Eylül 2023 Perşembe
Thomson Reuters IPSOS Birincil Tüketici Görüş Anketi (Eyl)
Brüt Döviz Rezervleri 
Net Döviz Rezervleri 
15 Eylül 2023 Cuma
Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Tahmini (Eyl)
Bütçe Dengesi (Ağu)