Bakın o tarih kokan yer altı şehri neresi?

Tarih sevenlerin ilgi odağı olacak Kayseri'de tarih kokan bir başka mekan yer altı şehri. Son yıllarda yerli ve yabancı turist misafirlerine kapılarını açtı. Detaylar Kayseri Olay Haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde...

Bakın o tarih kokan yer altı şehri neresi?

Yer altı şehirleriyle ünlü olan Ağırnas'ta tarih sevenler için ilgi çekici birçok yer bulunurken. Osmanlı Devletin'de mimarların başı olan mimar Mimar Sinan’da orada dünyaya geldi.
Dehlizler, mağaralar, yer altı şehir kalıntılarına baktığımız zaman Ağırnas günümüzden 3000 yıl öncesinde insanların yaşadığı yerleşim merkezi olduğunu ve bu yer altı şehrine daha sonrasında eklemeler yapıldığı biliniyor. 
Bakın o tarih kokan yer altı şehri neresi?Osmanlı dönemine ait 1500 yılında yazılan tahrir defterinde Kayseri de olan 9 nahiyeden biri olan Koramaz nahiyesine tabiymiş. Tabi de 53 tane Hristiyan (Gebran hane), 3 tane Müslüman, 2 adet değirmen, 4 adet bezirhanesi bulunması dolayısıyla Ağırnas büyük bir köy olarak deftere yazıldığı görülmektedir.
Ağırnas tarihiyle, yapılarıyla gelen herkesi kendine hayran bırakıyor. Tarih severlerin, tarihe olan ilgisini merakını artıyor. Ağırnas'ı gezerken, orayı keşfederken ilikleririnize kadar tarihi hissedeceksiniz. 
Orayı gezerken içiniz huzurla dolacak. Ağırnas'ı dolaşırken tarihimizdeki güzellikleri yeniden yaşama imkanı bulacaksınız bu size büyük bir keyif verecek. 
Ağırnas kıraç ve volkanik yapı da olmasından kaynaklı olarak burada yaşamakta olan insanlar için tarıma elverişli bir yer olmamasından dolayı insanlar birden çok meslek alanlarına yöneldiği biliniyor. Bakın o tarih kokan yer altı şehri neresi?16. ve 17. yüzyıl da Türkiye'den İngiltere'ye ihraç edilen ürünler arasında en çok Ağırnas da dokunan kumaşlar bulunduğu  ve Ağırnas'a özel olan "Ağırnas boğası" kumaşı da en çok ilgi görenlerdendi. Fransa, Hollanda, İngiltere de en çok istenen kumaş Ağırnaslıların ellerinde çıkardı. 1923 - 2003 yılları arasında Taşören ismini almasına rağmen daha sonra eski adı yeniden verildi. Taş işleme, duvarcılık, nakkaşlık, boyacılık, sıvacılık inşaat işlerini benimsedikleri görülmektedir.
İmparatorluğun önemli yerlerinde inşaat alanında çalışmalar yaptıkları bu sebeple de gördükleri yerlerdeki üstün maddi kültürel değerleri kendi köylerine taşıdıkları için halk dilinden uzak İstanbul Türkçesiyle düzgün lisanlarıyla da ön plana çıkmaktadırlar.
Kasaba da ilk eğitimin 1876 yılında ilkokul öğrenciler için başladığı, 1908 yılında ise Vali Muammer Bey ve Turanlı Yunus Bekir'in de çabalarımla Mustafa Ağırnaslı'nın yaptırdığı okul bugün kütüphane olarak kullanılmaktadır.