Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ni kurmuştu! O profesör vefat etti...

TÜBA Şeref Üyesi, Prof. Dr. H. Mehmet Doğan hayatını kaybetti. 1942 yılında Kayseri ili Kermelik Köyü'nde doğan Prof Mehmet Doğan ile ilgili haberin detayları, Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ni kurmuştu! O profesör vefat etti...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

TÜBA Şeref Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Mehmet Doğan, dün İstanbul’da vefat etti.

Sağlık sorunları dolayısıyla uzun zamandır tedavi gören Prof. Doğan için Erciyes Üniversitesi'nde bugün saat 15:00’te tören düzenlenecek. Kayseri Hulusi Akar Camii'nde aynı gün ikindi namazından sonra kılınacak cenaze namazını takiben Kayseri Şehir Mezarlığına defnedilecek. 

81 yaşında hayata veda eden Doğan'ın acı haberi Erciyes Üniversitesi'nde de üzüntüyle karşılandı.Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ni kurmuştu! O profesör vefat etti...

Prof Dr Mustafa Saylak, "TUBA Şeref Üyesi, Akademik Babam, Evladı olmaktan onur duyduğum Hocam Prof. Dr. Mehmet Doğan vefat etti. Mekanı Cennet olsun. Allah Rahmet eylesin. Bir Fatiha lüftedermisiniz." paylaşımı yaptı. 

Prof. Dr. H. Mehmet Doğan kimdir?
15 Mart 1942 tarihinde Kayseri ili Kermelik Köyü’nde doğdu, İlkokulu köyünde bitirdi. Orta öğrenimini Mimar Sinan İlköğretim Okulu (Pazarören Köy Enstitüsü) ve Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Ankara Yükseköğretmen Okulu ve Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. Doktorasını 1970 yılında Alman Hükümeti Bursu ile Ruhr Üniversitesi’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi’nde 1976 yılında doçent, 1981 yılında profesör oldu ve aynı üniversitede birim, bölüm başkanlığı ve müdürlük dahil birçok idari görevde bulundu.

1984 yılında Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’ni kurdu ve 6 sene dekanlığını yürüttü. 1984–1987 yıllarında Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, 1984-1985’te Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili ve Kimya Bölümü Başkanı olarak görev aldı. Üniversitenin sosyal etkinliklerini artırmak ve üniversiteyi desteklemek amacı ile “Bilim Merkezi Derneği”ni kurdu, başkan yardımcılığını ve başkanlığını yürüttü. 12 yıl süre ile Kayseri Yükseköğrenim ve Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Birçok bilimsel kongre ve toplantı düzenledi. 
1996 yılında tekrar Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü’ne öğretim üyesi olarak döndü. 7 yıl süre ile Fen Bilimleri Enstitüsü Eğitim Komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanlığı da yaptı. Beş yıl süre ile ek görevli olarak Başkent Üniversitesi’nde de ders verdi. Sekiz doktora 12 yüksek lisans tezi yönetti.

Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ni kurmuştu! O profesör vefat etti...Prof. Dr. Doğan, çoğunluğu Bilimsel Atıf İndeksi (SCI) tarafından aranan yurt dışı dergilerde olmak üzere; bilimsel kimya/çevre dergilerinde 103 ve ulusal kimya dergilerde 21 makale, toplam 124 orijinal bilimsel makale yayınladı. Uluslararası kongre ve sempozyumlarda 84 tebliğ sundu. Davetli araştırıcı olarak 5 kez yurt içinde, 3’er ay süre ile yurt dışında araştırmalar yaptı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre ve toplantıya davet edildi ve bu organizasyonların düzenleme ve danışma kurullarında yer aldı. Makalelerine teknik ve spektroskopi ansiklopedilerinde, yurt dışında yayınlanan kitaplarda ve ‘Handbuch der Analytische Chemie (4 makalesine)’, başta olmak üzere SCI tarafından taranan dergilerde toplam 2540 kez atıf yapıldı. Bu atıfların 2320’si kendi dışındaki bilimciler tarafından verildi. Son yıllarda bilim çevrelerinde önemsenen h-sayısı (Hirsch indeksi) 27’dir.
 5 TÜBİTAK, 2 Çevre Bakanlığı, 1 İSDEMİR destekli ve çok sayıda üniversite destekli projenin yürütücülüğünü yaptı. Birçok üniversitemize (40 kadar) ilk yıllar spektroskopi ve analitik kimya, son yıllarda ise popüler bilim konularında konferans vermek üzere davet edildi. 4 kitabın ortak yazarlarından biri, olan Prof. Dr. Doğan, 3 kitabın da tercümesine katıldı. Eğitim, teknik ve popüler bilim konularında 100 kadar makale yayınladı ve birçok televizyon programına katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Doğan’a analitik kimya alanında ulusal ve uluslararası bilime olan katkılarından dolayı 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından Bilim Ödülü ve 2004 yılında Türk Kimya Derneği Onursal Üyelik Ödülü (2004) verildi. Prof. Dr. Mehmet Doğan, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeliğinden 2009 yılında emekli oldu. 2014 yılında TÜBA Üyesi seçildi.

Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ni kurmuştu! O profesör vefat etti...