Emniyet uyardı! Hesaplarınızın güvenli olduğundan emin olun

Son günlerde dolandırıcılar tarafından en çok tercih edilen yöntemlerden birisi de sosyal medya uygulamaları. Peki sosyal medya hesaplarımızı nasıl daha güvenli hale getirebilir? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Emniyet uyardı! Hesaplarınızın güvenli olduğundan emin olun
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Dünyada ve Türkiye’de milyonlarca kullanıcıya sahip sosyal medya hesapları ne kadar iletişimi kolaylaştırıyor gibi görünse de fazlasıyla riskleri de var. Farklı platformlardaki sosyal medya hesaplarına fotoğraf, kişisel bilgileri aktarıyoruz. Bu uygulamalar hayatımıza ne kadar kolaylık sağlasa da risk oluşturuyor. Özellikle son yıllarda sosyal medya üzerinden dolandırıcılıklar, bilgilerin çalınması, sahte evrak, kredi kartı bilgilerinin kopyalanması gibi sorunların arttığı görülürken Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından uyarı geldi. 

Emniyet uyardı! Hesaplarınızın güvenli olduğundan emin olun

İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşımda, bilişim suçlarının önemli bir kısmının sosyal medya hesaplarının çalınmasından oluştuğu ifade edilirken, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için hesap güvenliklerine önem vermeleri istendi. 

Emniyet uyardı! Hesaplarınızın güvenli olduğundan emin olun

Peki hesabımı nasıl güvenli hale getiririm?

Kayseri Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, “Hesabımı nasıl güvenli hale getiririm?” sorusunu yanıtını şöyle verdi; 
“2 faktörlü kimlik doğrulama özelliğini kullanın
Harf ve rakamlardan oluşan şifreler kullanmayı ve oluşturduğunuz şifreleri belirli aralıklarla değiştirmeyi ihmal etmeyin. 
Hesabınızın bağlı olduğu e posta gerektiğinde hesabınız kurtarma işleminde kullanabileceğiniz için aktif kullandığınız e posta adresi olduğundan emin olun.
Sosyal medya hesaplarınıza bağlı linkler, uygulama ve internet sitelerini kontrol edin.”

Hesabınız ele geçtiyse ne yapmalısınız?

Yine Kayseri Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Hesabınızın çalınması durumunda ise neler yapılması gerekliğin şöyle açıklandı; “İlgili sosyal medya platformu ile resmi internet sitesi veya uygulama vasıtasıyla iletişime geçerek yardım-destek menüsünden yararlanabilirsiniz. 
Diğer sosyal medya hesaplarınızdaki takipçilerinize ve rehberinizdeki kişilere bilgi vererek ele geçirilen hesaptan gönderilebilecek mesajlara itibar etmemeleri gerektiğini duyurun. 
Banka ve kredi kartı işlemlerinizi kontrol edin. Bilginiz dışında gerçekleştirilen işlemler varsa bankanız ile iletişime geçerek şüpheli talebi oluşturun. 
Tüm bilgi ve belgelerle birlikte kolluk kuvvetlerine müracaatta bulunabilirsiniz.” ifadeleri kullanıldı.