Dikkat! Kayseri'de o mahallelerde havadan pasta şeklinde atılacak! Sakın temas etmeyin

Kayseri'nin Talas ilçesinde bazı mahallelerde kuduz alarmı. Hastalığa karşı ekipler harekete geçti. Kırsal mahallerde havada pasta şeklinde tabletler atılacak. Bu nedenle temas edilmemesi konusunda vatandaşlar uyarıldı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Dikkat! Kayseri'de o mahallelerde havadan pasta şeklinde atılacak! Sakın temas etmeyin
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Talas ilçesinde kırsal mahallerde kuduz hastalığına karşı alarma geçildi. Ekipler bu konuda çalışma yapılacak. Buna göre kuduzla mücadelede havadan pasta şeklinde tabletlerin atılacağı ifade edildi. Yetkililer bu nedenle vatandaşları, özellikle çocuklar konusunda uyardı. Çocukların atılacak tabletlere temas etmemeleri gerekiyor.  Uygulama 3 gün önce başladı ve 20 Ekim’e kadar devam edecek. 

Dikkat! Kayseri'de o mahallelerde havadan pasta şeklinde atılacak! Sakın temas etmeyin

ÇOCUKLARA DİKKAT
Bu konuda Talas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü vatandaşları uyardı. Uyarıda şu ifadeler yer aldı: İlçemiz mahallelerinde bakanlığımız tarafından 15-20 Ekim tarihleri arasında kuduz hastalığına karşı havadan pasta şeklinde oral aşılama tabletleri atımı çalışması yapılacaktır. Mahalle sakinlerinin ve özellikle çocukların bu tabletleri bulmaları halinde temas etmemeleri ve yememeleri konusunda uyarılmaları gerekmektedir.
AB PROJESİ NEDEN HAYATA GEÇİRİLDİ?
Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla 'Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini' isimli Avrupa Birliği projesini uygulamaya koydu. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı Kuduz hastalığının görülen illerde yılda iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülüyor. 
Doğal ortamlara atılan aşılar, kapsülünün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde yemin ortasında yer alıyor. Yemlerin dış kısmı balık, parafin ve yağdan yapılıyor. Bu karışım tilkiler için çok cazip olup, oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabiliyorlar. Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatıp aşı ağız boşluğuna yayılıyor, buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşuyor. 
VATANDAŞ GÖRÜNCE YA DA DOKUNUNCA NE YAPILMALI?
Bu nedenle aşı atımı döneminde dikkatli olunması gerekiyor.  “Vatandaşlar aşı yemi bulunduğunda kesinlikle dokunmamalı” diyen yetkililer, “Bu yemlerin sadece tilkiler için olduğu, aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpeklerin başıboş bırakılmalarının ve aşılı yemlerin yenmesinin engellenmesi gerekmektedir. Özellikle çocukların bu aşılı yemlere dokunmamaları, kapsülün içindeki aşının göze veya ciltte açık bir yaraya temas etmesi halinde temas noktalarının su ve sabun ile yıkanması ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi, ayrıca insanların bu yemleri bahçelerinde bulmaları halinde, yerden direk temastan kaçarak bir eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir veteriner hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

Dikkat! Kayseri'de o mahallelerde havadan pasta şeklinde atılacak! Sakın temas etmeyin