Develi'de gilaburu meyvesinin hasadına başlandı

Develi'de gilaburu meyvesinin hasadına başlandı. Gilaburu nasıl hazırlanır, nasıl içilir ve hangi hastalıklara iyi gelir? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Develi'de gilaburu meyvesinin hasadına başlandı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Develide, yöreye has gilaburu meyvesinin hasadına başlandı. Salamura yapılarak, kışın ezilerek elde edilen suyu tüketilen gilaburu, sağlık açısından da önemli bir meyvedir.

Develili Araştırmacı Nezir Ötegen'in, Erciyes Dağı’nın güney eteklerindeki Develi ilçesinde yetişen en önemli endemik tür meyvelerden, çalı şeklinde bodur bir ağaç şeklinde yetişen gilaburu, kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyveli. Sonbahar'da ilk toplandığında acı bir tadı var. Su içinde salamurası yapılıyor. Önceleri sert halde olan meyveler daha sonra yumuşamaya başladığını söyledi.
Meyveler, salamura yapıldığında acılığını kaybeder. Bu haliyle içilebilir hale gelir. Meyveler, salamura küplerinden günlük içilecek miktarda çıkarılır, sıkılır, su veya tercihe göre bal ilave edilerek içilir. Sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerekir.

Develi'de gilaburu meyvesinin hasadına başlandı

Böbrek ve Böbrek Taşı Tedavisi: Gilaburu meyvesi, halk arasında böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılır.

Prostat ve idrar yolu hastalıkları: Gilaburu, idrar kanalını genişletme özelliği ile mesanenin bir seferde ve kolaylıkla boşalmasını sağlar. Gece ve gündüz sık tuvalete çıkmayı azaltır. İdrar kanalındaki iltihaplanmaları temizler. İdrar kanalındaki daralma ve boğumları açar, idrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son derece etkili ve tedavi edicidir Adet zorluğu ve düzensizliğine karşı çok etkilidir. Spesifik olarak Kramp, yumurtalık ve rahim kası rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Rahmi rahatlatır. Böylece adet görme krampları sona erer ayrıca ağrıları azaltır. Düşük durumu tehlikesinde kullanılır. Damar genişliğini düzenlemesinden dolayı adet dönemlerinde aşırı kan kaybını ve menopozda ki kanamaları azaltır.

Gilaburu yatıştırıcı, damar genişliği düzenleyici, iskelet ve kas rahatlatıcı, kalp güçlendirici etkiye sahiptir. Gilaburu ” Visceral” gerilim / tansiyon için çok etkilidir. Kas gerilimini azaltır ve spazmları engeller. Hipertansiyonda Cardiovascular sistemini rahatlatır ve tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan kabızlığı engeller. Harici kullanımda kramp ve kas gerilmesini rahatlatır. Bazı migren vakalarında da yardımcı olabilir.