Deprem nedeniyle Boşaltılan o binalarda polis güvenlik önlemi aldı!

6 Şubat'taki depremlerin ardından Kayseri'de şehir merkezinde boşaltılan 6 binayla ilgili dikkat çeken ayrıntı...

Deprem nedeniyle Boşaltılan o binalarda polis güvenlik önlemi aldı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

6 Şubat’taki depremlerin ardından Kayseri’de şehir merkezinde ağır hasar alan ve boşaltılan 6 binanın güvenliğini polis ekipleri sağlıyor.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde Kayseri’de şehir merkezinde 6 bina ağır hasar aldı. Binalar tahliye edilirken, boşaltılan binaların güvenliğini ise polis ekipleri sağlıyor. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, belirli aralıklarla binalarda denetim gerçekleştirirken, suça ve suçluya geçit vermiyor. Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri de, Fevzi Çakmak Mahallesi Fuzuli Caddesi üzerinde ağır hasardan dolayı tahliye edilen binada da hırsızlık yapan bir kişiyi suçüstü yakaladı.

Denetimlerin devam edeceği belirtildi.

Kayseri Valiliği bir süre önce hasarlı binalarla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

Kayseri'de Hasar Tespiti Çalışmaları

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce, 22.03.2023 tarihi itibariyle; yapılan toplam 14.989 başvurudan 14.131 adet yapının hasar tespit çalışması yapılmış olup, 8.895 hasarsız, 4.089 az hasarlı, 51 orta hasarlı ve 1.096 ağır hasarlı yapı tespit edilmiştir. Yapılan başvuruların %94’ünün hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıca ilimizde 981’i resmi, 71’i özelokul binası olmak üzere toplam 1.052 okul bulunmaktadır. Bu okullardantamamının hasar tespiti çalışması yapılmış olup hasar tespit çalışması yapılan okulların oranı % 100’dür.

21 Okul ağır hasarlı

Okullar ile kamu yapılarında yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında:İlimiz genelinde 17ağır (3’ü deprem öncesi),4 orta olmak üzere toplam 21 adet ağır ve orta hasarlı okul;6cami,27 cami minaresi ve 3cami lojmanı olmak üzere toplam 35 ağır hasarlı dini yapı ve eklentileri;12ağır ve 3 orta olmak üzere toplam 15adet orta ve ağır hasarlıkamu binası mevcuttur. 

Bu yapılardan 2 cami, 21 cami minaresi, 1 cami lojmanı ile acil yıkım kararımız bulunan 2 adet okul binası ilgili belediyeler tarafından yıktırılmıştır. 

Ağır hasarlı kamu yapıları arasında Yeşilhisar Belediye Başkanlığı Hizmet Binası, Sarız Belediye Başkanlığı Hizmet Binası bulunmakta olup Develi Belediye Başkanlığı Hizmet Binası ile İncesu Belediyesi Kültür Evi ise orta hasarlı kamu binalarındandır. Orta ve ağır hasarlı diğer kamu binaları ise kullanılmayan yapılar ile eklenti niteliğindeki garaj ve depolardan oluşmaktadır. 

Orta ve ağır hasarlı yapıların idarelerine bilgi verilmiş olup yapıların boşaltılması süreci devam etmektedir.

Ayrıca ilimiz merkez ilçelerinden Kocasinan İlçemizde4 (biri acil yıkım kararımız üzerine yıktırılmıştır); Melikgazi ilçemizde 2 olmak üzere toplam 6 adet ağır hasarlı konut tespit edilmiştir.

Bu konutlardan;14katlı bir adet bina (acil yıkım kararımız üzerine yıktırılmıştır),12katlı bir adet bina,6katlı bir adet binave 5 katlı bir adet bina Kocasinan ilçemizde; iki adet 5katlı ağır hasarlı binaise Melikgazi İlçemizde bulunmaktadır. Gerekli güvenlik önlemleri alınarak söz konusu konutlar tahliye edilmiştir.

Bugüne kadar tespit edilen ağır hasarlı yapıların ilgili mevzuat çerçevesinde işlemlerinin takibi ve sonuçlandırılması için belediyelerine yazılı bildirimde bulunulmuştur.