Denizi yok ama rekorlar kırıyor!

'Bozkırın ortasında mucizeler gerçekleştiren bir şehir' diyen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, denizi olmayan Kayseri'nin rekorlar kırdığını ifade etti. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Denizi yok ama rekorlar kırıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘İklim, Çevre ve Turizm Medya’ başlıklı konferansta konuşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri’nin Türkiye’nin bozkırın ortasında mucizeler gerçekleştiren bir şehir olduğunu ifade etti. İhracatının ithalatının 2 katı olduğunu, ormanı olmamasına rağmen Türkiye’de mobilya sektörünün en büyüğü olduğunu ifade eden Vali Çiçek, Kayseri’nin denizi olmayan Kayseri’nin yavru balık ihracatında da Türkiye rekoru kırdığını ifade etti. 
Evet denizi yok ama özellikle Pınarbaşı bölgesinde yoğunlaşan balık üretimi ile Kayseri, Türkiye’de önemli bir yer tutuyor. 
Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alabalık yavrularının yüzde 40'ının karşılandığı Pınarbaşı ve Bünyan ilçelerindeki 6 kuluçkahane ve büyütme tesisinde anaç balıklardan sağılan yumurtalar döllendikten sonra yaklaşık 2 ay kuluçkada bekletiliyor.
Yumurtadan çıkan balıklar, 1 gram ağırlığına geldiğinde ek besin almaya başlıyor. Havuzlarda 4 ay duran ve 30 gram ağırlığa ulaşan yavrular, daha sonra Yamula ve Bahçelik barajları yüzeyine kurulan kafeslere götürülüyor.
Baraj göllerinin toplam 607 dekarlık yüzey alanında kafes balıkçılığı yapan 9 firmanın 18 tesisinde balıklar, ağırlıkları 250 gram ve 1 kilograma gelene kadar besleniyor.
Büyütülerek hasat edilen balıklar, tırlarla Karadeniz Bölgesi'ndeki işletme tesislerine gönderiliyor. İşlenen balıklar daha sonra ihraç edilerek ülke ekonomisine milyonlarca dolarlık katkı sunuluyor.