Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı! Peki şimdi ne olacak?

YSK duyurdu ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Bundan sonra ne olacak? Takvim nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı! Peki şimdi ne olacak?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye, 13. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için dün sandık başına gitti. Seçim sonuçları tartışmalarıyla, yaşanan süreçle birlikte kesinleşti ve YSK Başkanı Ahmet Yener,  saat 15.30'da yaptığı açıklamayla seçimin resmen ikinci tura kaldığını duyurdu.

Geçici sonuçlara göre ilk turda yüzde 49.51 oy alan Recep Tayyip Erdoğan ile yüzde 44.88 alan Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs'ta ikinci turda yeniden yarışacak. İkinci turda yüzde 50 artı 1 oy oranı aranmayacak ve  geçerli oyların çoğunluğunu alan Cumhurbaşkanı seçilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı! Peki şimdi ne olacak?

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi için belirlenen süre saat 17.00'de sona erecek. Propaganda dönemi başlayacak. İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi 16 Mayıs saat 17.00'de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.
SEÇİM 28 MAYIS'TA
18 Mayıs'ta İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. 20 Mayıs itibariyle gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. 27 Mayıs'ta seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek. 28 Mayıs'ta ikinci tur seçimi yapılacak ve vatandaşlar Cumhurbaşkanını seçmen için sansık başına gidecek. 

1 HAZİRAN'DA KESİN SONUÇ İLAN EDİLECEK?

30 mayıs itibariyle Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları YSK tarafından ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 17.00'de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59'a kadar karara bağlanacak. Daha sonra itirazlar değerlendirilecek ve YSK tarafından kesin seçim sonuçları ilan edilecek. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı! Peki şimdi ne olacak?

Diğer yandan seçimde kilit isim Ata İttifakının Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan oldu. Oğan yüzde 5,24 oy aldı. Oğan'ın kime destek vereceği merak konusu oldu.