Çocukluğunuza götürecek o lezzet aş makarna

Anneanneden toruna lezzet ve şifa deposu aş makarna. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Çocukluğunuza götürecek o lezzet aş makarna
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Eylül ayı geldiğinde kış hazırlıkları da başlamış demektir. Makarna, çorba, erişte, kuskus hamur işlerini yapmanın tam zamanı geldi. Kayseri yöresince aş makarna olarak bilinen başka yörelerde adı kesme makarna gibi farklı isimlerle de bilinen yapımı zahmetli ve tecrübe gerektiren, nefis ev yapımı lezzet şöleni. Şimdiden yapanlara, deneyenlere, yiyenlere afiyet şifa olsun. 

Malzemeler
16-17 adet yumurta
3 litre süt
3,5 yemek kaşığı tuz
6,5- 7 kilogram un

Yapılışı

Derin bir kaba unun yarısından fazlasını eleyerek yoğurma kabına alın ve unun ortasını havuz gibi açın. Bu havuza yumurtaları alın ardından sütü ekleyin, iyice karışmasını sağlayın ve tuz ilavesini yaparak bir iki defa daha karıştırın. Hamuru kenarlardan un alarak, hamuru toparlamaya başlayın. Ele yapışmayan, biraz sert bir hamur elde edene kadar un ilavesiyle hamuru yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun üzerine örterek 1-2 saat süre ile dinlenmeye alın. Dinlenme süresinin sonunda hamuru bir bıçakla keserek eşit büyüklükte iri bezelere ayırın ve yuvarlayarak un serptiğiniz bir tepsiye dizin. Bezelerin de üzerini nemli bir bez ile örtün. Genelde yumurta sayısı kadar beze olması idealdir. Yanınıza bir kap un alın ve açacağınız sofraya un serperek, bezelerinizi bir bir açmaya başlayın. Siz bir bezeyi açarken, tepside bekleyen diğer bezelerin üzerinin nemli bez ile örtülü olmasına dikkat edin. Açtığınız bezeleri oklava yardımıyla yufkaya zarar vermeden bir örtüye serin. Yufkaların hiçbir kenarının köşesinin birbirinin üstüne gelmemesine özen gösterin. Aksi halde yapışır, ayıramazsınız.Tüm bezeleri açma işlemi bittikten sonra yufkaları kuruması için beklemeye alın. Hava sıcaklığına ve nemine göre kuruma süresi değişebilir.Kesinlikle çok çok fazla kurutmamalısınız kırılır, parçalanır ama çok yumuşak da olmamalı, yine kesilemez ve bu sefer de birbirine yapışır. Yani ne kırılacak kadar kuru, ne de yapışacak kadar ıslak olmamalı. Kesme aşamasına geldiğimizde yufkalardan 2 adet alın ve üst üste koyun. Tam ortasından kesin ve kestiğiniz yarım parçanın birini, diğer yarının üzerine kapatın. Ardından yufkaları, yaklaşık iki parmak genişliğinde, enine şeritler halinde kesin. Her bir şeridin, düz kenarını bir hizaya getirerek erişteleri kesmeye başlayın. Kesim aşamasında orta ve işaret parmağınızdan yardım alarak kendinize ölçü yapın. Çok kalın kesmemeye özen gösterin. Eğer hamur kesme makineniz varsa bu işlemleri yapmak yerine bezelerinizi hamur kesme makinenizin içine vererek de yapabilirsiniz.
Kestiğiniz erişteleri bir kaba toplayın ve çok biriktirmeden, yufkaları serdiğiniz alana dağınık bir şekilde serpin ve kurumaya bırakın. Eriştelerin kuruma aşamasında ara ara fazla zedelemeden karıştırın. Tüm bu aşamalardan sonra; mis kokulu, nefis ev yapımı erişteleriniz kullanıma hazırdır. Kuru ve temiz bir yerde muhafaza edebilirsiniz.