CHP'li vekilin Kayseri sorusunda Bakan topu diğer bakan'a attı!

CHP'li vekilin Kayseri sorusuna yanıt veren Bakan Dönmez, topu diğer Bakan Bilgin'e attı. O maden ocağı ile ilgili dikkat çeken iddiaların yanıtı bekleniyor...

CHP'li vekilin Kayseri sorusunda Bakan topu diğer bakan'a attı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri'de tartışmalarla gündeme gelen ve ortaya atılan iddialarla da gündemden düşmeyen Develi'deki altın madeninde yaşananları bir süre önce Meclis gündemine taşıdı. CHP’li İlgezdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, maden ocağı ile ilgili kamuoyuna da yansıyan ciddi iddiaları sordu. Bakan Dönmez, madenle ilgili teknik bilgi verdi, ancak iddiaları yanıtsız bırakarak, topu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına attı. Bakan Dönmez, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bilgi alınmalıdır” yanıtını verdi.
CHP'li vekilin Kayseri sorusunda Bakan topu diğer bakan'a attı!CHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan maden ocağını gündeme taşıdı. Madende yaşanan olumsuzluklara ve bu olumsuzlukların da müfettişlerce tutanaklarla tespit edilmesine rağmen madende çalışmaların devam ettiğini belirten İlgezdi, “Kayseri'nin Develi ilçesinde Kanadalı Centerra Gold şirketi tarafından işletilen Öksüt Altın Madeni'nin altın döküm odasının korunmasında görevli 8 taşeron işçisinin kanında yüksek miktarda cıva saptandığı kamuoyuna yansımıştır. iddialara göre, maden şirketinin işlettiği tesislerde çalışan işçilerin hepsi, bu ağır metallerden etkilenmiş olabileceği söylenmektedir. Bu demektir ki sadece 8 değil 71'den fazla işçinin çalıştıkları süreler boyunca cıva soluduğu olaya ilişkin soruşturma açılmıştır. Maden üretim tesisinde işçilerin sağlıklarının korunmasına ve ağır metallerden etkilenmemesine yönelik hiçbir önlemin alınmadığı gibi altın döküm odasında filtre sisteminin de bulunmadığı bilgileri, iş müfettişlerinin düzenlemiş olduğu tutanaklara yansıdığı ifade edilmiştir. Olumsuz sonuç bildiren tutanaklara rağmen maden üretiminin devam ettiği söylenmektedir” diye konuştu. 
"NUMUNELERİN BİRKAÇ GÜN BEKLETİLMESİ, AKILLARA CIVA ORANIN DÜŞÜK ÇIKARILMAYA ÇALIŞILDIĞI İHTİMALİNİ GETİRMEKTEDİR!"
“Olayın sağlıksal boyutunun bir diğer dikkat çekici noktası ise cıva analizi için alınan kanların, özel ve kapalı kaplarda bekletilmesi gerekirken, normal idrar kaplarına konularak birkaç gün bekletilmesi, akıllara cıva oranın düşük çıkarılmaya çalışıldığı ihtimalini getirmektedir” diyen CHP’li İlgezdi,  “Öte yandan tesislerdeki tozu dışarı atan sistemin, sökülerek işçilerin toz solumasına sebebiyet verilmiş ve silikozis hastalığına davetiye çıkarılmıştır” dedi.
CHP'li vekilin Kayseri sorusunda Bakan topu diğer bakan'a attı!
"OLAYA GÖZ YUMAN YETKİLER TESPİT EDİLMİŞ MİDİR?"
Maden ocağı ile ilgili iddialara dikkat çeken İlgezdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “İş müfettişlerinin düzenlemiş olduğu olumsuz sonuç bildiren tutanaklara rağmen maden üretimine devam edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise olaya göz yuman yetkiler tespit edilmiş midir? Yetkililerin işçilerin sağlığını ve dolayısıyla da hayatını tehlikeye atması, kasten nitelikli yaralama ve öldürmeye teşebbüs değil midir?” diye sordu.
BAKAN DÖNMEZ TOPU BAKAN BİLGİN’E ATTI!
“Müdürün İşçileri civa zehirlenmesinden dolayı hastaneye gönderdiği ve bu sebeple de görevine son verildiği iddiaları doğru mudur?” sorusuna da yanıt isteyen İlgezdi’ye,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi. Ancak Bakan Dönmez, tartışmalı maden ocağı hakkında sadece bazı teknik bilgiler verdi ve asıl merak edilen konularda topu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yani Bakan Vedat Bilgin’e attı. 
CHP'li vekilin Kayseri sorusunda Bakan topu diğer bakan'a attı!
“ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINDAN BİLGİ ALINMALIDIR”
İşte “Diğer hususlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bilgi alınmalıdır” diyen Bakan Dönmez’in, verdiği o cevap: Ruhsat sahaları Maden ve Petrol İş1eri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından risk gruplarına göre düzenli olarak denetlenmekte olup, MAPEG tarafından yapılan denetimlerin yanı sıra, ilgili bakanlıkların görev alanları kapsamında yürüttükleri inceleme ve denetimlerde mevzuata uygun olmadığı tespit edilen madencilik faaliyetlerine yönelik uygulanacak yaptırımlar MAPEG’e bildirilmektedir. Yapılan bildirimlerde, madencilik faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığına zarar verdiğinin tespiti halinde, söz konusu faaliyetler MAPEG tarafından gerekli önlemler alınıncaya kadar durdurulmaktadır. Bu ihlallerin tekrarlanması halinde ise 3213 sayılı Maden Kanunu çerçevesinde ruhsat iptali yaptırımı gündeme gelmektedir. 
CHP'li vekilin Kayseri sorusunda Bakan topu diğer bakan'a attı!
216 PERSONEL İSTİHDAM EDİLİYOR!
Bu kapsamda Öksüt Madencilik San. Tic. A.Ş. uhdesinde bulunan Sicil: 85712 sayılı IV. grup işletme ruhsatlı saha, maden mevzuatı kapsamında MAPEG tarafından 27.05.2022 tarihli olur çerçevesinde mahallinde tetkik edilmiş olup, yapılan bu tetkiklerde Keltepe ve Güneytepe ocaklarında tüvenan maden üretiminin yanı sıra üretime hazırlık çalışmaları ile rezerv geliştirme amaçlı sondaj faaliyetlerinin devam ettiği belirlenmiş; ancak tesis alanındaki Altın Absorbsiyon Desorbsiyon Geri Kazanım Ünitesi (ADR) binasında herhangi bir faaliyetin olmadığı tespit edilmiştir. Öksüt Madencilik San. Tic. A.Ş.’nin çalışan sayısı ile ilgili olarak; mezkûr şirket tarafından verilen 2021 yılı İşletme Faaliyet Raporunda 216 personel istihdam edildiği belirtilmektedir.Önergeye konu diğer hususlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bilgi alınmalıdır.
'Zehirlenen işçileri hastaneye gönderen müdürün görevine son verildi' iddiası! Haberin detayları için TIKLAYIN

CHP'li vekilin Kayseri sorusunda Bakan topu diğer bakan'a attı!