'Zehirlenen işçileri hastaneye gönderen müdürün görevine son verildi' iddiası!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri'de tartışmalarla gündeme gelen ve ortaya atılan iddialarla da gündemden düşmeyen Develi'deki altın madeninde yaşananları Meclis gündemine taşıdı.

'Zehirlenen işçileri hastaneye gönderen müdürün görevine son verildi' iddiası!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Madende yaşanan olumsuzluklara ve bu olumsuzlukların da müfettişlerce tutanaklarla tespit edilmesine rağmen madende çalışmaların devam ettiğini belirten İlgezdi, “Kayseri'nin Develi ilçesinde Kanadalı Centerra Gold şirketi tarafından işletilen Öksüt Altın Madeni'nin altın döküm odasının korunmasında görevli 8 taşeron işçisinin kanında yüksek miktarda cıva saptandığı kamuoyuna yansımıştır. iddialara göre, maden şirketinin işlettiği tesislerde çalışan işçilerin hepsi, bu ağır metallerden etkilenmiş olabileceği söylenmektedir. Bu demektir ki sadece 8 değil 71'den fazla işçinin çalıştıkları süreler boyunca cıva soluduğu olaya ilişkin soruşturma açılmıştır. Maden üretim tesisinde işçilerin sağlıklarının korunmasına ve ağır metallerden etkilenmemesine yönelik hiçbir önlemin alınmadığı gibi altın döküm odasında filtre sisteminin de bulunmadığı bilgileri, iş müfettişlerinin düzenlemiş olduğu tutanaklara yansıdığı ifade edilmiştir. Olumsuz sonuç bildiren tutanaklara rağmen maden üretiminin devam ettiği söylenmektedir” diye konuştu.
'Zehirlenen işçileri hastaneye gönderen müdürün görevine son verildi' iddiası!
NUMUNELERİN BİRKAÇ GÜN BEKLETİLMESİ, AKILLARA CIVA ORANIN DÜŞÜK ÇIKARILMAYA ÇALIŞILDIĞI İHTİMALİNİ GETİRMEKTEDİR!
“Olayın sağlıksal boyutunun bir diğer dikkat çekici noktası ise cıva analizi için alınan kanların, özel ve kapalı kaplarda bekletilmesi gerekirken, normal idrar kaplarına konularak birkaç gün bekletilmesi, akıllara cıva oranın düşük çıkarılmaya çalışıldığı ihtimalini getirmektedir” diyen CHP’li İlgezdi,  “Öte yandan tesislerdeki tozu dışarı atan sistemin, sökülerek işçilerin toz solumasına sebebiyet verilmiş ve silikozis hastalığına davetiye çıkarılmıştır” dedi.
OLAYA GÖZ YUMAN YETKİLER TESPİT EDİLMİŞ MİDİR?
Maden ocağı ile ilgili iddialara dikkat çeken İlgezdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e “İş müfettişlerinin düzenlemiş olduğu olumsuz sonuç bildiren tutanaklara rağmen maden üretimine devam edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise olaya göz yuman yetkiler tespit edilmiş midir? Yetkililerin işçilerin sağlığını ve dolayısıyla da hayatını tehlikeye atması, kasten nitelikli yaralama ve öldürmeye teşebbüs değil midir?” diye sordu.
'Zehirlenen işçileri hastaneye gönderen müdürün görevine son verildi' iddiası!
MÜDÜRÜN İŞÇİLERİ CİVA ZEHİRLENMESİNDEN DOLAYI HASTANEYE GÖNDERDİĞİ VE BU SEBEPLE DE GÖREVİNE SON VERİLDİĞİ İDDİALARI DOĞRU MUDUR?
İşte CHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, Bakan Dönmez’den yanıt istediği o sorular:  Öksüt Altın Madeni'nin altın döküm odasının korunmasında görevli 8 taşeron işçisinin kanında yüksek miktarda cıva saptandığı bilgisi doğru mudur? Doğruysa bakanlığınız, işçilerin mağduriyetini nasıl giderecektir? Tedavi süreçleri başlamış mıdır? işçilerin tedavilerini bakanlık mı yoksa işçiler mi karşılamaktadır?  Söz konusu işletme madeninin iş güvenliği toplantısında bir müdürün, (buna izin veremem' diyerek, işçileri cıva zehirlenmesinden dolayı Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine gönderdiği ve bu sebeple de görevine son verildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu durum, işçilerin kanında cıva saptanmasının saklanmaya çalışıldığı anlamına gelmiyor mu? Öksüt Altın Madeni'nin aktif bir şekilde maden üretimi yapan tüm tesisleri dahil olmak üzere kaç işçisi bulunmaktadır? Öksüt Altın Madeni'nin altın döküm odasının korunmasında görevli 8 taşeron işçisinin yanı sıra tüm tesislerde çalışan işçilerin cıva soluduğu iddiaları doğru mudur? Kaç işçinin cıvaya maruz kaldığı tahmin edilmektedir? İş müfettişlerinin düzenlemiş olduğu olumsuz sonuç bildiren tutanaklara rağmen maden üretimine devam edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise olaya göz yuman yetkiler tespit edilmiş midir? Yetkililerin işçilerin sağlığını ve dolayısıyla da hayatını tehlikeye atması, kasten nitelikli yaralama ve öldürmeye teşebbüs değil midir?
'Zehirlenen işçileri hastaneye gönderen müdürün görevine son verildi' iddiası!