CHP'den ittifak açıklaması: İYİ Parti istemese de destek veririz!

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, GİK kararı ile yerel seçimlere ittifaksız gireceklerini açıkladı. Ancak kentlerin yapısına göre farklı işbirliklerinin yapılabileceğini görülüyor. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Kayseri'de yaptığı açıklamada, 'İyi Parti istemese de biz destek veririz' diyerek, bu işbirliğinin sinyallerini verdi. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
CHP'den ittifak açıklaması: İYİ Parti istemese de destek veririz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yerel seçim öncesi Kayseri Raporu hazırlamak için Kayseri’ye gelen CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu ve CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, il binasında basın toplantısı düzenleyerek, çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi sundu. Basın toplantısında konuşan CHP İl Başkanı Feyzulllah Keskin, Kayseri’de en fazla belediye alarak sosyal belediyeciliğinin nasıl olacağını göstermek için yola çıktıklarını belirterek, “30 yıldır bu şehri yöneten ve şehre artık katkı sağlayamayacağına inandığımız bir zihniyetten kurtarmak, bir heyecan yaratmak için yola çıktık” dedi. 

CHP'den ittifak açıklaması: İYİ Parti istemese de destek veririz!
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç ise konuşmasında, kurultay sürecini geride bıraktıklarını ve yerel seçimlere odaklandıklarını ifade ederek, “Genç, çalışkan, enerjik, dinamik bir genel başkanımız var. Onun öncülüğünde yerel seçimlere hep beraber hazırlanıyoruz. Ve Kayseri bildiğiniz üzere 94’lü yıllara kadar halkçı belediyecilikle yönetilen bir şehir. Üç dönem üst üste Kayseri'de büyükşehri Cumhuriyet Halk Partisi yönetti. Birçok ilçeyi Cumhuriyet Halk Partisi yönetti. Bizler bu sürece bir miktar ara vermiştik. Önümüzdeki yerel seçimlerde Kayseri'deki tüm belediyelerde iddialıyız. Birçok belediyeyi alacağımızı biz görüyoruz. Gelen müracaatlardan yapılan başvurulardan bunu anlıyoruz. Çok dinamik bir tabanımız var. Kayseri'de de bir değişim talebi var” diye konuştu. 
Kayseri ile Elazığ’ın benzer şehirler olduğunu belirten CHP Elazığ Milletvekili Erol, “Bu şehirlerin kaderini değiştirmek lazım. Yani bu şehirlerde siyasetin tekelleşmesi doğru değildir. Benim seçim bölgemle Kayseri aslında birbirine çok benziyor. Yani muhafazakarlığın ve milliyetçiliğin çok yoğun yaşandığı şehirler… Tabii bu şehirlerin muhafazakarlığı radikal bir anlayıştan, milliyetçiliği de kafatasçılıktan gelen anlayışlar değil.Yani radikal milliyetçilik daha çok devletçilikten gelen, muhafazakarlık da inançların ve değerlerin kendine göre yaşam tarzına dönüştürülmesinden gelen bir gelenek. Çünkü Elazığ'da Kayseri gerçekten birbirine çok benzeyen iki şehir. Ama bu şehirlerde bir şeyin değişmesi lazım artık. Yani siyasetin tekelleşmesi, ticaretin tekelleşmesi, kamu yatırımlarının tekelleşmesi, kamuya personel alırken personel alımlarının tekelleşmesini, yıkılmasına yönelik burada alternatifler oluşursa bir siyasette, denge oluşursa inanın bundan Kayseri kazanır. Biz bunu Elazığ'da başardık” dedi. 

Yetki il başkanında… 

Açıklamaların ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yerel seçimlere ittifaksız gireceği yönündeki açıklaması hatırlatılarak, Kayseri özellinde bir ittifak girişiminin olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan  CHP İl Başkanı Keskin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bu konuyu konuştuklarını ifade ederek, Özel’in bu konuda il başkanı ve örgütü yetkili kıldığını ifade etti. Keskin, “Bu anlamda geldiğimiz ilk günden itibaren söylediğimiz Kayseri'de bir uzlaşı siyasetiyle, bir işbirliğiyle, AKP zihniyetindeki bu belediyelerden kurtulacağımızı söyledik. Bu anlamda genel başkanımız yetkiyi il örgütüne bırakmıştır.” dedi.  
Elazığ Milletvekili Erol da 6’lı masayı oluşturan partilerin genel başkanlarının bu konuda açıklamalarının olduğunu belirterek, yerel anlamda ittifakların oluşumuna yönelik her partinin genel başkanının, özellikle Anadolu kentlerinde, yetkiyi ile örgütlerine bıraktığını söyledi. CHP’nin en güçlü olduğu illerden biri olan İzmir’den milletvekili olduğunu belirten Nalbantoğlu da İzmir’de de ittifaka ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Bu sorun İzmir'de de var. Yani nasıl Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu genel kıskaçtan ülkeyi kurtarmak gibi bir ödev Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'nin genel başkanının ödeviyse her ildeki yöneticinin görevi de bu kıskacın daha fazla hissedildiği ya da yarın bir hissedilme ihtimali olan İzmir gibi kimi ilçelerde de buna müsaade etmemek ve kazanmak… Tabii ki işin esası ama en azından kaybetmemek ve şehri biraz önce sayın milletvekilimizin çok güzel tarif ettiği ekonomik ve sosyal olarak kıstırıldığı alandan çıkarmak için kimle hangi unsurla, hangi siyasi partiyle iş birliği yapılacaksa yapmanın bir ödevi olduğunu düşünüyoruz. Bu ödevi de zaten başta genel başkanımız olmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi'nin MYK'sı çiziyor ve bu ödevi il yöneticilerimize veriyor. Yani mesela Kayseri özelinde, işte kaç senedir burada AKP zihniyetinin Kayseri'yi mahkum ettiği kıskaçtan kurtaracak ne varsa kim varsa onunla iş birliği yapılacak” 
İYİ Parti’nin bu konudaki tavrının net olduğu, CHP’nin tek taraflı olarak böyle bir girişiminin doğru olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan CHP Elazığ Milletvekili Erol,  “Yok öyle düşünmeyin. Belki biz İyi Parti'ye destek vereceğiz. Onların adayı doğru bir adaysa alma şansı varsa biz onlara destek veririz. Yani illa onların bize destek vermesi önemli değil…”
İYİ Parti’nin bu duruma sıcak bakıp bakmayacağının sorulması üzerine Erol, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Seçmende bir birliktelik olursa yani eğer İYİ Parti doğru bir aday çıkarmışsa bizim o seçim bölgesinde bir iddiamız yoksa biz bölen olmayız. Ya İYİ Parti'nin adayı doğru bir adaysa ve seçim bölgesinde karşılığı varsa Kayseri kamuoyu bunu kabullenmişse biz ona destek veririz. Niye vermeyelim? Yani İYİ Parti istemese de destek veririz. Yani sonuçta kimse ben oyunu istemiyorum diyemez. Ha bizim aynı şekilde adaylarımıza onların destek vermesi gereken nitelikli adaylarımız çıkarsa isterlerse resmi olarak da ittifakta temsil anlamında da yer alabilirler. Bizim yaptığımız gibi de yapabilirler ama sonuçta biz bu işinin bozanı olmayız. Yani burada İYİ Parti'nin ilçelerde de merkezde de göstereceği aday, eğer doğru adaysa kamuoyunda karşılığı varsa il örgütümüz oturur, onu değerlendirir. Hiçbir beklenti ve talepte bulunmadan destekleriz yani. Yani genel merkezlerin tavrı buna yönelik değil. Yani bana oy vermesinler değil. Yani onların daha çok genel merkezin tavrı yani resmiyette de bir ittifakın olmaması ama gayriresmi çıkarılan bir aday doğru adaysa biz oy veririz. Niye vermeyelim?”