Çalışma Kayseri'de yapıldı: Bin 500 hasta tarandı

Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen 49. Ulusal Hematoloji Kongresi, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirildi. Kongrede konuşan Türk Hematoloji Derneği Araştırma Sekreteri Doç. Dr. Neslihan Andıç, Kayseri'de yapılan önemli bir çalışmadan bahsetti. Detaylar Kayseri Olay'ın, Kayseri haberinde.

Çalışma Kayseri'de yapıldı: Bin 500 hasta tarandı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen 49. Ulusal Hematoloji Kongresi, Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde gerçekleştirildi. Kongre çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, kongre bünyesinde bu sene 10’u sözlü sunu, 5’i tartışmalı poster oturumu olmak üzere toplam 41 bilimsel oturum, 16 uydu sempozyumunun bulunduğunu kaydetti.

Kongrede, birçok konu öne çıkarken Kayseri detayı dikkat çekti. Türk Hematoloji Derneği Araştırma Sekreteri Doç. Dr. Neslihan Andıç, göç ve depremin getirdiği sağlık sorunları hakkında bilgiler verirken Kayseri’de yapılan çalışma sonuçlarına değindi. 

Andıç, "Hastaların yeterli gerekli tedavi alamadığı; hastalıklarının taşıdığı risk faktörleri hakkında gerek kullanılan dilin farklılığı nedeniyle iletişim eksikliği; gerek eğitim seviyesi yetersizliği nedeniyle yeterince bilgi sahibi olamadığı ve sonuçta yüksek hastalık ve ölüm oranlarına yol açabileceği gözlemlenmiştir. Van’da yapılan bir çalışmada birden çok doğum yapan kansızlığı olan hastaların yüzde 70’den fazlasının okuma yazma bilmediği tespit edilmiştir. Kayseri’de yapılan bir başka çalışmada Suriyeli genç kadınların ve yaşlı erkeklerin derin ve yoğun Vitamin B12 eksikliğinin olduğu tespit edilmiştir. Bin 500 hastanın tarandığı geniş çaplı geriye dönük çalışmada Suriyeli mültecilerin en sık görülen kanserlerin başında lösemi, lenfoma ve miyelom olduğu; düzenli takip ve tedavi olamadıkları için tedavi yanıtlarının daha kötü olduğu saptanmıştır. Bu konuda, global işbirliği ve yeni planlamaların kaçınılmaz olduğu; göçmen sağlık stratejileri çerçevesinde hematolojik hastalıkların üzerinde yoğunlaşılması gerekliliği açıktır" dedi.
Çalışma Kayseri'de yapıldı: Bin 500 hasta tarandı