Böyle isyan etti: Besici kan ağlıyor, Kayseri'de kimseden ses çıkmıyor

Duru Besi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Horoz, Kayseri'de kurbanlık canlı kilogram fiyatının biran evvel açıklanmasını istedi. Horoz, 'Besici kan ağlıyor, Kayseri'de kimseden ses çıkmıyor' dedi.

Böyle isyan etti: Besici kan ağlıyor, Kayseri'de kimseden ses çıkmıyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin tanınmış işadamlarından İlker Horoz, besicilik sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirerek, Kayseri’de kurbanlık canlı kilogram fiyatlarının açıklanmamasına tepki gösterdi. Yem fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Horoz, süt inekçiliği yapan besicilerin artan giderler karşısında gelirin düşük kalması sonucunda ineğini kestirmeye başladığını da belirtti.
Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Kasaplar Odası başkanlarını bu konuda yaşanan sıkıntılar karşısında sessiz kaldıkları İçin eleştiren Horoz, şunları söyledi: Besici kan ağlamakta, geçen sene 65-68 TL olan yem fiyatları  19 protein süt yeminde 134 TL’ye Besi yemi  60 TL’den 124 TL’ye çıktı. Süt fiyatları ara toplayıcılar da yani köylünün sütünü alanlarda 2,5 TL’den 2,00 TL’ye düştü, millet ineğini kestiriyor. Geçen sene 6.300 TL’ye aldığımız dana bu sene 10.500-11.000 TL’ye çıktı. Yemiyle birlikte bir dananın 360-400 kg karkas ağırlığına ulaşan hayvan maliyeti 16.000-17.000 TL'ye dayandı. Millet hayvan bağlamayı bıraktı. Saman Adana’da sezonu 800 TL'den açtı.  Televizyonlar, Youtube kanalları bas bas bağırıyor, ‘yem uçtu çiftçi, besici öldü’ diye ama Kayseri’de bu konularla alakalı seçtiğimiz kimseden ses çıkmıyor. Niğde ve Kırşehir bas bas bağırıyor, Kayseri den tık yok. Kahramanmaraş kurbanlık canlı fiyatını 30 TL olarak açıkladı, Ankara 30-31 TL olarak açıklama yaptı.  Bizim ne borsadan ne Ticaret ve Kasap odalarından ses yok. Başkanlık gelen giden Bakan Büyükelçi yanında takım elbiseyle poz verme yeri değil, seçildiğin kesmin sorunlarını çözme yeridir. Dünyada bütün gelişmiş ülkelerde  Covid'le beraber çiftçi koruma yaşatma birimleri de kuruldu. Çiftçi üretmezse yaşam durur, hayat biter, herkes gibi sahaya inip her şeyi zamanında açıklayıp insanların önünü açalım.”