Beklenen anket açıklandı... Yıl sonu dolar tahminleri yükseldi, yeni dolar tahmini ne kadar oldu?

Reel ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan piyasa katılımcıları, 2024 yılı Mart ayı anketinde Türkiye ekonomisi için beklentilerini değerlendirdi. Piyasa katılımcıları Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini açıkladılar. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Beklenen anket açıklandı... Yıl sonu dolar tahminleri yükseldi, yeni dolar tahmini ne kadar oldu?

Kayseri'de finansal piyasaları yakından takip eden sektöri temsilcileri, iş adamları, yatırımcılar ve vatandaşlar tarafından yakından takip edilen bu haftaki ekonomik takvim de yer alan 2024 yılı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni açıkladı. Piyasa katılımcıları Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini açıkladılar. Reel sektörden 17 ve finansal sektörden 53 kişinin katılımıyla gerçekleşen anket sonuçlarına göre, ekonomik göstergelerde dikkate değer bir artış eğilimi göze çarpıyor.

Reel ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan piyasa katılımcıları, 2024 yılı Mart ayı anketinde Türkiye ekonomisi için beklentilerini değerlendirdi. Ankete göre, enflasyon ve döviz kuru konularında artış beklentisi hakim. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 44,19'a yükselirken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 42,79 TL olarak belirlendi. Faiz oranları konusunda ise dengeli bir görünüm hakim. GSYH büyüme beklentileri ise sabit kalarak yüzde 3,3 ve yüzde 3,8 olarak belirlendi.

Beklenen anket açıklandı... Yıl sonu Dolar tahminleri yükseldi, yeni dolar tahmini ne kadar oldu?

Enflasyon beklentilerinde artış
Katılımcıların tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentilerine göre, cari yıl sonu ve önümüzdeki 12-24 ay için artış öngörülmektedir. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki döneme göre 1,23 puanlık bir artışla yüzde 44,19'a yükseldi. Ancak, 12 ay ve 24 ay sonrası TÜFE beklentilerinde hafif bir düşüş gözlenmektedir.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; "Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,96 iken, bu anket döneminde yüzde 44,19 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,78 iken, bu anket döneminde yüzde 36,70 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 23,05 ve yüzde 22,67 olarak gerçekleşmiştir."

Faiz beklentilerinde dengeli görünüm
BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan gecelik faiz oranı beklentisi artış eğilimindeyken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi sabit kalmıştır.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; "Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 45,00 iken, bu anket döneminde yüzde 45,82 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket dönemindeolduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 45,00 olarak gerçekleşmiştir."

Beklenen anket açıklandı... Yıl sonu Dolar tahminleri yükseldi, yeni dolar tahmini ne kadar oldu?

Döviz kuru beklentilerinde yükseliş
Döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentilerinde artış yaşanmaktadır. Hem cari yıl sonu hem de 12 ay sonrası döviz kuru beklentileri önceki döneme göre sırasıyla 0,51 TL ve 1,64 TL artarak 40,53 TL ve 42,79 TL seviyelerine yükselmiştir.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; "Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 40,02 TL iken, bu anket döneminde 40,53 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,15 TL iken, bu anket döneminde 42,79 TL olarak gerçekleşmiştir."

Beklenen anket açıklandı... Yıl sonu Dolar tahminleri yükseldi, yeni dolar tahmini ne kadar oldu?

GSYH büyüme beklentileri sabit
GSYH büyüme beklentileri sabit kalmıştır. Hem 2024 hem de 2025 yılı için yüzde 3,3 ve yüzde 3,8 oranlarında büyüme öngörülmektedir.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; "Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise yine bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 3,8 olarak gerçekleşmiştir."