'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör deprem beklenen illeri tek tek sıraladı!

Bir süre önce Kayseri ile ilgili yaptığı 'Fay hattı üzerinde yaşayan iller' açıklamasıyla dikkat çeken ve kentte de vatandaşlarca açıklamaları takip edilen ünlü Yer Bilimci Prof Dr Naci Görür, deprem beklenen illeri sıraladı ve şu uyarıyı yaptı: Periyodu doldu! Bu fay uyanırsa bizi helak eder. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör deprem beklenen illeri tek tek sıraladı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ünlü Yer Bilimci Naci Görür, deprem beklenen illeri açıkladı. Bir süre önce 7 ve üzerinde deprem oluşturma kapasitesi olan illeri sıralayan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu illler arasında Kayseri'yi de sıralamıştı. Kayseri’nin de bulunduğu 18 ili uyaran Görür, "Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir" diyerek, dikkatleri üzerine çekmişti. Görür, dikkat çeken bir açıklama daha yaptı ve deprem beklenen illeri sıraladı. 

'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör deprem beklenen illeri tek sıraladı!

Bu fay uyanırsa bizi helak eder!

İlk olarak İstanbul uyarısı yapan Görür, 'İstanbul'un kapılarına dayandı. Şimdi İstanbul'da deprem bekliyoruz. Bu fay uyanırsa aynen Kuzey Anadolu Fayı gibi davranıp Kuzey'den Güney'e kırarsa bizi helak eder diye televizyon'da söyledim. Avcılar, Bakırköy, Pendik ve Tuzla İstanbul'un yumuşak karnı buralarda çok dikkatli olmak lazım .Bugün Türkiye’de yer bilimciler bilir, sadece Marmara Denizi’nin içinde değil, kıyıda, karada bu Kuzey Anadolu Fay zonunun bir parçası olan faylar var ve bunlar canlı. Bunlar harekete geçtiği zaman geçtiğimiz sene 4,2-4,3 büyüklüğünde deprem ürettiler. Tuzla’dan Kadıköy’e kadar karada faylar var" dedi.

'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör deprem beklenen illeri tek sıraladı!

O ile dikkat çekti ve şu ifadeyi kullandı: Bağırıyorum dikkat edin diye

'Bağırıyorum Tunceli’ye dikkat edin diye' ifadesiyle de düşündüren Prof Dr Naci Görür, 'Bunu söylerken de laf olsun diye değil. Bilimsel verilere göre ön görüde bulunuyoruz. Bilimsel veriler ön görüyü gösteriyor. Sadece ben değil bütün yer bilimciler bunu yapıyor. Sadece Tunceli demiyorum, Adıyaman’la Hakkâri arası bütün yerleşim alanları için de dikkatli olunması gerektiğini söylüyorum. Bu uyarıları yaparken çok ayrıntılı araştırmalardan verilerden değil, bizim deprem etken ve öngörülerimiz zaten Türkiye’nin jeolojik çatısını oluşan fayları özellikle levha sınırlarının davranışlarını bildiğimiz için o tecrübe ile biz öngörüde bulunuyoruz. Yoksa depremi tahmin etmiyoruz. Erzincan’da 1990’da olan deprem, asıl büyük deprem 1939 depremi, Erzincan’ın Bingöl Karlıova arasındaki o Kuzey Anadolu Fayı biz ona Yedisu fayı diyoruz, 1784’te en son deprem üretmiş. Biz biliyoruz ki Kuzey Anadolu Fayı 250 senede deprem üretir 1784+250 koyarsan bu zamanlara geliyoruz. Periyodu dolmuş' şeklinde konuştu.

'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör deprem beklenen illeri tek sıraladı!

Prof. Dr. Naci Görür, bir süre önce katıldığı bir TV programında da gözyaşları içinde yaşadığı bir olayı anlatarak, aralarında Kayseri’nin de bulunduğu 18 il ile ilgili uyarılarda bulunmuştu. 'Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Kahramanmaraş, Hatay gibidir"  diyen Görür,  fay hattı geçen o illeri şu şekilde sıralamıştı: 
•    Eskişehir
•    Denizli
•    Muğla 
•    Erzincan
•    Kayseri
•    Kocaeli
•    Tokat
•    Osmaniye
•    Kahramanmaraş
•    Bingöl
•    Konya
•    Hatay
•    Erzurum
•    Aydın
•    Balıkesir
•    Burdur
•    Manisa
•    Hakkari

Söz konusu illerin direk fayın üzerinde yaşadığını ifade eden Görür, bu kentlerin altından geçen faylarını oldukça güçlü olduğunu ve 7 üzerinde deprem oluşturma kapasitelerinin olduğunu vurguladı. Söz konusu illeri işaret eden Görür, "Orada deprem olursa zarar ve kayıp anormal derecede fazla olur" dedi. 

'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör deprem beklenen illeri tek tek sıraladı!

Gözyaşları içinde o anları anlattı

Deprem gecesi yaşadığı bir olayı göz yaşları içinde anlatan Görür, "Depremin olduğu gün saat 6'ya doğru benim telefonum çaldı. Ben telefonumu genelde açık bırakırım. Çünkü uygunsuz saatte çaldıysa ya çocuklar ya da deprem olmuştur. Gazeteciler beni aramaz o saatte. Ben kalktım o saatte baktım beni Whatsapp'tan biri görüntülü arıyor. Bir hanım gördüm. Önce tam anlamadım. Loş bir ışıkta saç baş karışık. Tam görünmüyor da bir baktım yanında da bir kız çocuğu var, kızı... 'Hocam bizi kurtar' diyor. Yani düşünün o sabah ben mübalasız 4 5 saat ağladım." diye konuştu. 

'Bağırıyorum' diyen ünlü Yer Bilimci profesör deprem beklenen illeri tek sıraladı!