Arık'tan, Bakan Akar'a SADAT sorusu: Dava açacak mısınız?

Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu'nda konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, faize ayrılan bütçenin milli savunmaya ayrılan bütçenin üç katı olduğunu söyledi.

Arık'tan, Bakan Akar'a SADAT sorusu: Dava açacak mısınız?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a ‘Seninle yol yürümem’ diyen Gazeteci Yılmaz Özdil’e dava açtığını hatırlatarak, ‘Sayın Bakan, siz, Yılmaz Özdil'e ‘Sizinle yol yürümem.’ dediği için dava açtınız; peki, Türkiye Cumhuriyeti'ni parçalamayı hedefleyen SADAT için de dava açmayı düşünüyor musunuz?’ diye sordu. Arık, faize karşı olduğunu söyleyenlerin, faize milli savunmanın üç katı bütçe ayırmasını da eleştirdi. 
Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, faize ayrılan bütçenin milli savunmaya ayrılan bütçenin üç katı olduğunu söyledi. Askeri hastanelerin yeniden açılması gerektiğini belirten Arık, ‘2023 bütçesinde Millî Savunma Bakanlığına ayrılan pay yaklaşık 183 milyar lira, faize ayrılan pay ise 566 milyar lira. Şimdi, bir taraftan ‘Faize karşıyız.’ diyeceksiniz, diğer taraftan Millî Savunma Bakanlığının bütçesinin 3 katından fazla faize para ayıracaksınız; bu ne yaman çelişkidir? Yüce milletimizin takdirine sunuyorum.
    Sayın Bakan, dünyanın en güçlü ordularından birine sahibiz ama ne acıdır ki askerî hastanemiz yok. Bakınız, Pençe-Kilit Operasyonun başladığı 18 Nisan 2022'den 17 Ağustos 2022'ye kadar geçen dört aylık zaman diliminde 64 askerimiz şehit olmuş. Şehitlerimizin 37'si yaralı olarak hastanelere ulaştırılmış ancak maalesef kurtarılamamış. Askerî hastaneleri kapatılmasının ardından özel bir uzmanlık gerektiren, savaş cerrahisini bilen doktor ve sağlık personeli sayısı yeterli olsaydı belki de bu evlatlarımızı şehit vermeyecektir. Sayın Bakan, size ‘Askerî hastaneleri yeniden açacak mısınız?’ diye soruyorum.
    Sayın Bakan, Türkiye sizin dönemizde emeklilikte yaşa takılan albayları gördü. Bakınız, bu albaylarımız manevi kayıplarının yanı sıra maaş ve sağlık güvencesinde de yoksun bırakıldı. Üzülerek söylüyorum marketlerde kasiyerlik yapan, emeklilikte yaşa takılan albaylarımız var. Yıllardır dağda, ovada terör örgütleri ve düşmanla çarpışan albaylarımızın marketlerde kasiyerlik yapmasına benim gönlüm razı olmuyor, inanıyorum ki sizin de gönlünüz razı olmuyordur. Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Sayın Bakan, ayrıca, albay ve yarbay rütbesinden emekli olanlar makam görev tazminatı alıyor ancak binbaşı rütbesiyle emekli olanlar bu haktan yararlanamıyor? Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ DÜŞÜRÜLSÜN
Fırsat eşitliği için bedelli askerlik ücretinin düşürülmesi gerektiğini belirten Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sayın Bakan, türkülerimizde ‘Zenginimiz bedel öder, askerimiz fakirdendir.’ diyor. Gelin, bir düzenleme yapın, bu söz sadece türkülerde kalsın; gelin, 80 bin lira olan bedelli askerlik ücretini düşürerek bir fırsat eşitliği sağlayın.
  Sayın Bakan, kumpas davalarında birçok silah arkadaşınız mağdur edildi, hatta kahrından kanser olanlar, hayatlarını kaybedenler oldu. Bu subaylarımızdan, ailelerinden özür dilemeyi düşünüyor musunuz? İtibarlarını iade etmek için bir çalışmanız var mı?

SADAT’A DAVA AÇACAK MISINIZ? 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Gazeteci Yılmaz Özdil’e “Sizinle yol yürümem” dediğini için dava açtığını hatırlatan Arık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Bakan, biz ‘Sınır namustur.’ diyoruz, sizin de belirttiğiniz gibi hudut güvenliği millî bir meseledir ve polemik konusu yapılmamalıdır. Peki, Sayın Bakan, eğer sınırımız gerçekten güvenliyse, İstanbul'da hain saldırıyı gerçekleştiren terörist, elini kolunu sallayarak İstanbul'a nasıl geldi? Sayın Bakan, bakınız, paramiliter yapıları eğittiğini söyleyen, ayrı bir anayasası, ayrı bir yönetim şekli, askerî gücü, yargısı, başkenti ve Arapça dili olan İslam devletler birliğini kurmayı hayal eden yani Türkiye Cumhuriyeti'ni parçalamayı hedefleyen SADAT hakkında ne düşünüyorsunuz? Sayın Bakan, siz, Yılmaz Özdil'e ‘Sizinle yol yürümem.’ dediği için dava açtınız; peki, Türkiye Cumhuriyeti'ni parçalamayı hedefleyen SADAT için de dava açmayı düşünüyor musunuz?”