AK Parti'de Milletvekili İsmail Tamer'e yeni görev!

AK Parti'de Milletvekili İsmail Tamer'e yeni görev!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer,  partisinin yetkili organlarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonunda boş bulunan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna düşen 1 üyelik için aday gösterildi. Tamer, yapılan oylama sonrasında komisyon üyeliğine seçildi.

Peki Dilekçe Komisyonu ne iş yapar:

Meclis Denetim Yollarından Biri Olarak Dilekçe Komisyonu Çalışmalarının Niteliği

Dilekçe Komisyonu aracılığıyla yapılan çalışma, Türkiye Büyük Millet Meclisine doğrudan ulaşan talep ve şikâyet konularının önce Meclisin kendi üyelerinden müteşekkil bir komisyonu marifetiyle incelenmesi, alınan kararların muhatap idareler tarafından uygulanmasının gözetilmesi ve gerekli görülen başvuruların Meclis Genel Kurulunda görüşülerek bir karara bağlanması faaliyetini içerir. Dilekçe Komisyonunca yapılan denetim; soru, gensoru, Meclis araştırması ve genel görüşme gibi siyasi denetim faaliyetinin bir türü olarak düşünülebilir. Meclis, yasa yapma organları aracılığıyla vazettiği ve bağlayıcı olan kuralların (kanunların) doğru uygulanmasını, bizzat kendisi gözetmekte, yaptığı denetimle koymuş olduğu kuralların arkasında durduğunu göstermektedir. Ülkemizde kuralların kendisinden çok doğru uygulanmasında sorunlar yaşandığı düşünülürse, uygulamadaki hukuka aykırılıkları ortaya çıkarmaya talipli Dilekçe Komisyonunun önemi ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak, Dilekçe Komisyonu mevzuattaki öngörüldüğü şekliyle çalıştırıldığı zaman Avrupa ülkelerinde uygulamasını gördüğümüz ve daha çok idari makamlara ve parlamentolara yönelik tavsiye kararı alan ombudsmanlık kurumundan daha güçlü bir denetim mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü Dilekçe Komisyonu çalışmaları içeriğinde en üstün kurum olan TBMM’nin gücünü ve iradesini yansıtmaktadır.

Haber: Cafer ZENGİN