900 yıllık tarih...

Melikgazi Türbesi Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bulunmaktadır... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

900 yıllık tarih...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Her köşesinden tarih akan şehirdir Kayseri. Merkezinden, İlçelerine, Kasabalarından, Köylerine kadar her attığınız adımda tarihi bir yapı ile karşılaşmanız mümkün. Pınarbaşı ilçesinde yer alan Melikgazi Türbesi de bunlardan biri.   

MELİK GAZİ KİMDİR?

Melik Gazi, Kayseri’de kendi ismi ile anılan ve eşi tarafından yaptırılan Melikgazi Türbesinde yatmaktadır. Kayseri´nin fetih başarısından dolayı Halifelik makamınca kendisine “Melik” unvanı verilmiştir. Melik Gazi 1086 tarihinde, Kayseri’nin fethini gerçekleştirerek Kayseri Fatihi unvanını almış ve 13 Muharrem 1636 tarihli Şer-i Mahkeme Sicili´nde kayıtlı Padişah fermanı ile bu fetih ve unvan tasdik edilmiştir. Melik Gazi ya da Emir Gazi (ö. 1134), Danişmendliler´in ikinci hükümdarı ve kurucusu olan Danişmend Gazi´nin oğullarından biridir. Emir Gümüştekin Gazi, Melik Gümüştekin Gazi ve Melik Mehmet Gazi adlarıyla da tanınmıştır.

Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük payı olmuştur. Zamantı kalesi yakınlarında hükümdarlığını sürdüren Danişmendli Meliki, Kayseri, Konya, Çankırı, Kastamonu, Antalya ve Urfa illerinin güvenliğini sağlamıştır.

Haçlı ordularına karşı büyük başarılar gösteren bu büyük kumandana Abbasi Halifesi ile Büyük Selçuklu Sultanı Sencer, “Melik” ünvanını vermişler ve çeşitli hediyeler göndermişlerdir. Bu hediyeler; 4 Türk bayrağı, Davul, Altın gerdanlık ve Asa’dır.

4 Türk Bayrağı’nın anlamı: bu bayrakları, hükümranlığın altındaki toprakların dört cephesinde dik ve islamiyetin gücünü buralarda ebediyen payidar eyle. Bayrak bağımsızlığın sembolüdür. Onlar burçtan inerse, seninde hükümdarlığın biter. Bunun için gücünü bunların gönderinde dalgalandır ve ayakta tut.

Davulun anlamı: Hükümdarlığını duyurman ve sesini yayman için bir işarettir. Eğer senin davulun ülkende gür ses verirse, başarın devam edecek demektir. Bununla ordularını topla coştur ve düşman üzerine korkusuzca yürü. Fethettiğin yerde sesini bu davulla yankılandır. Çünkü davul zaferin habercisidir.

Altın Gerdanlığın Anlamı: Servetin işaretidir. Güçlülük yalnızca kılıçla olmaz. Servetin de fazla olmalıdır. Çünkü halkının refahı ve rahatlığı bununla sağlanır. Sana bu altını bir sembol olarak veriyoruz. Bunun daha fazlasına sen kendi gayretinle ulaş ve halkını huzurlu kıl.

Asa’nın anlamı: Asa, Kemal’in işaretidir. Emrindeki insanlara karşı yumuşak davran. Yaşlı insanların elinde olan bu asa, sana olgunluğun işareti olarak verilmektedir. Yaşlandığın zaman bile seni ayakta tutacak bu emaneti şimdiden eline al ve aynı zamanda ihtiyarlayacağın günleri de ihmal etme ona göre de hazırlıklı ol. Yaşlılık, insanın geçmişiyle muhasebesini yapması için bir fırsattır. Bunu iyi değerlendir. Halkına merhametli davran. Adil ol, haksızlık yapma!..

Melik Gazi, tasavvuf ehli bir generaldir. Boş vakitlerinde kumandanlarıyla oturup, istişareler yapar, onlara askerlere ve halka karşı yumuşak davranmalarını tavsiye ederdi. “Allah’ın yolunda mücadele ve mücahede için yaşamak istediğini” söylerdi.

“Biz yumuşak yastıkta, sıcak döşekte ölmek için doğmadık.” Diye düşünen bu büyük kumandanın kabri, bugün kendi adıyla anılan Kayseri´nin Pınarbaşı İlçesi Melikgazi köyündedir.

Melikgazi Türbesi Pınarbaşı İlçesi'ne bağlı Melikgazi Köyü'ndedir. Melikgazi Kalesi’nin eteğinde yer alan türbe, Danişmentliler’den Emir Melik Gazi (1104-1134) aittir. Türbenin alt kısmında Melik Gazi’nin de bulunduğu üç adet mumyalı ceset bulunmaktadır. Mumyalığın üzerinde, sandukanın bulunduğu üst kat ince ve yassı tuğlalardan örülmüştür. Tamamen tuğladan yapılmış kümbet, çeşitli geometrik şekillerde dizilmiş, tuğla kaplamaları ile çok itinalı bir işcilik göstermektedir.