'75 yıldır Kaniş kazıldı, Kültepe kazılırsa şehrin tarihi 10 bin yıla gider'

Ak Parti Kayseri Milletvekili adayı Murat Cahid Cıngı Olay Türk TV'de yüz yüze seçim özel programında Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın sorularını yanıtladı.

'75 yıldır Kaniş kazıldı, Kültepe kazılırsa şehrin tarihi 10 bin yıla gider'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ak Parti Kayseri Milletvekili adayı Murat Cahid Cıngı Olay Türk TV'ye özel açıklamalarda bulundu:

"Şehrin Turizm potansiyelini harekete geçirmemiz gerekiyor. 6 bin yıllık bir şehir var. Şimdilik 6 bin yıllık. Burada gastronomi, alışveriş, kültür, coğrafya, Sultan Sazlığı, Kapuzbaşı Şelalesi var. Müthiş bir depoya sahibiz depomuzda çok ürün var. Bu ürünleri parlatıp ön plana çıkartıp insanların beğenisine sunabileceğimiz bir turizm altyapısına ihtiyacımız var. Sayın Valimiz çok turizm yanlısı bir insan. Çok çaba sarf ediyor. Zaten Büyükşehir Belediyemiz oldum olası turizm ile hemhal olmuş durumda. Zaten Erciyes Master planını da hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanımız da o zamanki Başkanımız Mehmet Özhaseki. Daha sonraki başkanlarımız da hep Büyükşehir Belediyemizin önemli bir misyonu olarak da Erciyes’i tanımladılar.

Şu anda Yeşilhisar’daki Soğanlı Vadimiz Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla çok önemli bir turizm merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Vali bey oraya çok ciddi destek oluyor, yatırım yapıyor. Kültepe, Kaniş gibi bir mücevher var elimizde. Yıllardır o mücevherin üzerine oturduk. Ama bir türlü parlatıp da sarrafa götüremiyoruz, değerlendiremiyoruz. Büyükşehir belediyemiz tablet müzesi oluşturuyor. Çok güzel, muhteşem bir müze olacak inşallah. Keykubadiye Sarayımız da bakanlığımızın katkılarıyla, Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle inşa halinde. Şeker fabrikasının içerisinde gölün oradaki Alaaddin Keykubad’ın yazlık sarayı, müthiş bir medeniyet noktası. Örenşehir’de muhteşem bir mozaik keşfedildi. Bir Roma evi, orasını yine Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz yürütüyor. Koramaz Vadisi, Ağırnas, Büyük Bürüngüz, Mimar Sinan buralar da muhteşem noktalar ama Mimar Sinan gibi Osmanlı dönemine damgasını vuran tek mimar ikinci bir isim yok. Biz bu hemşerimizden yeteri kadar istifade edebiliyor muyuz? Hayır. Yılda binlerce insan geliyor. Mimar Sinan evini geziyor. Gelen insanların orada harcama yapmasını tetikleyecek bir altyapımız hala yok buna uğraşılıyor. Bütün bunlar bir araya geldiği zaman Kayseri, Kayseri tabiri ile “içesine” bir turizm şehri olacak.

Biz şu ana kadar Karum kısmını kazdık. 75 yıldır işte evlerin bulunduğu, ticaretin yapıldığı alanın kazısı devam ediyor. Diğer tarafta Kültepe var. Yönetim biriminin, idarenin, sarayın, mahkemelerin bulunduğu yer. Burası kazılırsa bu şehrin tarihi 10 bin yıla gider. Oranın kazısına başlanacak."