Yüzde 18'i Kayseri'de üretiliyor! Etiyopya'ya gönderiliyor

Kayseri son yıllarda çilek fidesi üretiminde de adından söz ettirmeye başladı. Resmi rakamlara göre Türkiye'deki çilek fidesinin yüzde 18'i Kayseri'de üretiliyor. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Yüzde 18'i Kayseri'de üretiliyor!  Etiyopya'ya gönderiliyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri son yıllarda çilek fidesi üretiminde de adından sıkça söz ettirmeye başladı. Yapılan yatırımlar ile birlikte üretimde önemli bir paya sahip olan Kayseri'de bu alandaki yatırımlar da artıyor.

Yüzde 18'i Kayseri'de üretiliyor!  Etiyopya'ya gönderiliyor

Yüzde 18'i Kayseri'de üretiliyor! Develi'deki işletmeye ziyaret

Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, bualada faaliyet gösteren işletmeyi ziyaret etti. Develi ilçeside üretimi sürdüren Çilek Meyve ve Fidesi Üretim tesislerini ziyaret eden Saklav, Türkiye'deki sertifikalı çilek fidesinin yüzde18’inin Kayseri'de üretildiğini dile getirdi.

Yüzde 18'i Kayseri'de üretiliyor!  Etiyopya'ya gönderiliyor

Türk Cumhuriyetleri'nden Etiyopya'ya kadar birçok farklı ülkeye ihraç ediliyor

Saklav, şu ifadeleri kullandı: Develi İlçemizde bulunan Çiltar Çilek Meyve ve Fidesi Üretim tesislerinde çilek fidesi hasadına katıldık. İşletmecimizin taleplerini dinledik. Ziyaretlerimizde üretim planlanması ve tarımsal ihracatın önemine değindik. Ülkemizdeki sertifikalı çilek fidesinin yüzde 18’inin ilimizde üretiliyor. Kayserimiz'de üretip Türk Cumhuriyetleri'nden Etiyopya'ya kadar birçok farklı ülkeye ihraç ediyoruz, bereketli olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Yüzde 18'i Kayseri'de üretiliyor!  Etiyopya'ya gönderiliyor

Çiltar hakkında

1985 yılında çilek fidesi üretimine başlayan firma 1992 yılında ÇİLTAR TARIM İŞLETMESİ LTD. ŞTİ. ünvanını alarak üretime devam etmiştir. Çiltar ilk yıllarında Adana’nın çeşitli bölgelerinde çilek fidesi üretimi yapmıştır. En kaliteli çilek fidelerini üretme çabasında olan Çiltar, 1994 yılından bu yana çilek fidesi üretimini, daha sağlıklı olması için İç Anadolu bölgesine taşımıştır. Çiltar firmasının Kayseri Develi ilçesinde ürettiği çilek fideleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Kayseri Tarım İl Müdürlüğü tarafından denetleniyor. Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından da sertifikalandırılıyor. Global çilek piyasasında tercih edilen çeşitleri Amerika ve Avrupa’daki çilek üreticileri ile aynı zamanda Türkiye’deki çilek üreticilerine ulaştırabilmek amacında olan Çiltar, 2004 yılında California Üniversitesinin Lisansörü olan ve merkezi İspanya’da bulunan Eurosemillas firması ile patent antlaşması yapmış ve Eurosemillas firmasının alt lisansörü oldu.