Yine aynı isim! Kayseri Park'tan sonra bu kez de Trabzon'da 'Usülsüz büyüme' iddiası!

Kayseri'den sonra bu kez de Trabzon'da aynı iddialar gündeme geldi. 'AVM yönetimi mahkeme kararına rağmen inşaata devam ediyor' İşte sahipleri Kayserili iş insanları olan o firmayla ilgili şok bir iddia daha...

Yine aynı isim! Kayseri Park'tan sonra bu kez de Trabzon'da 'Usülsüz büyüme' iddiası!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 29 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle kiralan Kayseri Park AVM’nin etrafında yapımına başlanan üç ayrı kafeteryanın ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Melikgazi Belediyesi tarafından durdurulması sonrasında tartışmalar alevlenmişti. İş insanı Süleyman Çetinsaya’nın oğlu Serhan Çetinsaya yaşanan tartışmaların ardından katıldığı bir televizyon programında hem Kayserilileri küçümseyen sözleri hem de konuyu gündeme getiren basın mensuplarına hakaret dolu sözler sarf etmesi Kayseri’de tepkilere neden olmuştu.  Bu kez de benzer bir tablonun Trabzon’da ortaya çıktığı belirtildi.
İddiaya göre, Süleyman Çetinsaya’nın kurucusu olduğu Artaş Grubu tarafından 2022 yılında 53 milyon Euro’ya satın alınan Trabzon Forum AVM’de, el değişiminin ardından yenileme adı altında büyüme çalışmalarına gidildi.  Ancak bu büyüme mahkeme kararına rağmen “hukuksuz” şekilde devam etti. 
Yine aynı isim! Kayseri Park'tan sonra bu kez de Trabzon'da 'Usülsüz büyüme' iddiası!
İŞTE O HABER...
Kayseri Park AVM’de yaşanan gelişmelere de atıfta bulunan "Trabzon Günebakış Haberin" internet sitesinde yer alan haber şu şekilde:  
"Trabzon Forum AVM’nin usulsüz büyümesine mahkeme dur dedi, Büyükşehir izliyor!"
Forum’a hukuk işlemiyor!
Süleyman Çetinsaya’nın kurucusu olduğu Artaş Grubu tarafından 2022 yılında 53 milyon Euro’ya satın alınan Trabzon Forum AVM’de, el değişiminin ardından yenileme adı altında büyüme çalışmalarına gidildi. Alışveriş merkezinin ön giriş kısmındaki otopark alanını yıkarak AVM bünyesine katmak için harekete geçen Artaş Grubu, konuyla ilgili belediyeye de ruhsat başvurusunda bulundu.  Yapılan başvuruda hazırlanan projede 17. Parselde iptal edilen otopark alanı yerine 16. Parsele yeni otopark alanı inşa edileceği belirtildi. 16. Parselde bulunan işletme sahiplerinin duruma itiraz etmesi üzerine görevlendirilen bilirkişi heyetinin yaptığı incelemede, hazırlanan projenin Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı olduğu ortaya çıktı. Bilirkişi raporunun ardından Trabzon İdare Mahkemesi 16. Parselde yapılması planlanan yeni otopark alanının projesine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yürütmeyi durdurma kararı verilene kadar Forum AVM yetkilileri önündeki otopark alanını kapatarak yeni işyerlerinin inşaatını hızla devam ettirdi. İnşaat ruhsatı için gösterilen alanın mahkeme tarafından uygun olmadığının belirlenmesiyle birlikte inşaat ruhsatı da hükümsüz duruma düştü. Fakat firma sahipleri mahkeme kararına rağmen inşaat çalışmalarına ara vermeden devam etti.
16. parselde bulunan işyerlerinin sahipleri konuyu sık sık gündeme getirip,  tadilat ruhsatının 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 37. maddesinin 2. fıkrasına aykırı olduğunu söyleyerek, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin duruma dur demesini isteme çağrıları da karşılıksız kaldı. Öte yandan Forum AVM’yi satın alarak bünyelerine katan Artaş Grubu’nun Trabzon’da yaptığı hukuka aykırı faaliyetin ilk olmadığı da ortaya çıktı.

“MÜHÜRLENEREK YIKILMALI”
Konuyu Ortahisar Belediye Meclisi’nde gündeme getiren CHP’li meclis üyesi Cüneyt Zorlu, firmanın hukuk tanımadan tüm hızıyla inşaat çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “Kanunda otopark ihtiyacı bulunan tesislerin gerekli otopark yeri ayarlanmadan yapı izni, otopark tesis edilmedikçe de kullanma izni verilemez hükmü yer alıyor. Bu konuyu daha önce meclise taşıdım, size gereğini yapacağınızı, mahkeme kararını bekleyeceğinizi söylemiştiniz. Mahkeme kararını meclis alehine verdi. Daha sonra bu karar Bu karar daha sonra Ortahisar Belediyesi tarafından istinafa gönderildi. Mahkeme belediyeye red kararı verdi. Ama inşaat tüm hızıyla devam ediyor, kimseyi taktıkları yok. Bu firma Kayseri’de de aynı şekilde kaçak yapı yapmış bir firma. Burada kaçak denemez belki ama mahkeme kararlarına aykırı olarak inşaatına devam ediyor ve biz de buna göz yumuyoruz. Söz konusu otopark ihtiyacı karşılanmadan, karar geçersiz kaldığına göre inşaatın devamına nasıl izin veriliyor? Ortahisar Belediyesi bu konuda ne yapacak? Siyasi erkin kararları bunların aleyhinde olmasına rağmen bizim halkımızın mağdur olmaması için AVM’nin büyümesi önlenmelidir. Buranın mühürlenerek yıkıma kadar gitmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Yine aynı isim! Kayseri Park'tan sonra bu kez de Trabzon'da 'Usülsüz büyüme' iddiası!
“MAHKEME KARARINI UYGULAYACAĞIZ”
Cüneyt Zorlu'nun forum sorusuna yanıt veren Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Forum ile ilgili hukuk ne derse onu yapacağız. İtiraz etmemiz de hukukun gereği. Mahkeme devam ediyor. Ben orada hala kamu yararından dolayı otoparkın ciddi bir katkı sağlayacağı inancındayım. Orada kıyı kenar içerisindeki yer altı tesislerinin şartları gereğince mahkeme böyle bir karar verdi. Biz de bu kararı uygulayacağız. Büyükşehir Belediyesinden aldığı ruhsatın otopark tahsisi ile ilgili husus onları kapsıyor. Büyükşehir Belediyesi otopark taahhüdünü almadan ruhsatı vermez.” dedi.
Konuyla ilgili mecliste konuşan bir belediye yetkilisi ise firmanın 3 kilometre alan içerisinde yürüme mesafesinde bir otopark alanı göstermesi durumunda çalışmalarına devam edebileceğini belirterek, “Burada 28 bin metrekareye yakın AVM bölümünün kullanabileceği bir ruhsat hakkı var. Şu anda 8 bin metrekarelik bölümünü kullanıyor. 503 araç, 2 katlı otopark tamamen EYOF parkının, 100. Yıl parkının ve KTÜ’nün kullanabileceği, vatandaşa açık, ücretsiz ve kamu yararı taşıyan bir projeydi. Kamu yararına istinaden mecliste böyle bir karar aldık. Buna karşı bir duruş oldu. Şu anda artık zemin altında herhangi bir yapı durumu yok. Şu anda 2 tane 1400 metrekarelik emsal hakkı devam ediyor. Firmanın kiracılarla olan sorununu çözüp, bunlara adres sisteminden yıkım ruhsatlarını aldıktan sonra bu 1400 metrekareyi istediği gibi kullanabilir. Şu anda bizim orada ruhsatlık bir konumuz kalmadı. Bizim günübirlik tesis alanında sadece 1400 metrekare bir emsal var. Yaklaşık 14 dönümlük bir yerde 260-280 araçlık bir otopark mevcut. Her halükarda oranın 150- 190 araçlık bölümünün oradan revize edilerek bu otopark ihtiyacını karşılayabilir. 3 kilometrelik yürüme mesafesi içerisindeki bir alanda da bu ihtiyacını karşılayabilir. Büyükşehir Belediyesi de kendi içindeki revizeyi bekliyor. Bu revizeden sonra gerekirse imar planında ufak bir değişiklikle beraber tapuya şerh düşülecek. 503 araçlık otoparkla AVM'ye verilen ruhsatın hiçbir bağlantısı yoktur.” açıklamasında bulundu.
“GİDİP ORAYA KENDİMİZİ Mİ BAĞLAYALIM?”
Forum AVM’de devam eden çalışmaların hukuka aykırı olduğunu vurgulan Cüneyt Zorlu, yetkililerin duruma sessiz kalmasına tepki göstererek, “Burada ruhsat alırken verilen taahhüt iptal oldu. Ama hala çalışmaya devam ediyorlar. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne de dava açtım. Ama onlar mahkeme kararlarına da aldırmadan devam ediyorlar. Durmaları için ne yapalım? Gidip oraya kendimizi mi bağlayalım?” dedi.
‘ÇALIŞMALAR HUKUKA UYGUN’
Başkan Ahmet Metin Genç, Forum AVM’de devam eden çalışmaların hukuka uygun şekilde devam ettiğini dile getirerek, “Sonuç olarak şu anda Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılan ve yapımı devam eden yapının otopark ihtiyacı karşılanıyor ve hukuka uygun bir şekilde devam ediyor. Ve bizim alanımızda projesini onayladığımız alan mahkemece iptal edildiği için yargı kararına uyuyoruz. Onun dışındaki yeni bir zemin üzerindeki emsal hakkını ilgilendiren bir proje getirirlerse onu değerlendireceğiz. Biz hukuk neyse onu uygulayacağız. Maalesef 503 araçlık kamuya açık bir otoparktan da şehrimiz mahrum kaldı.” açıklamasında bulundu.