Osman ÇİFTCİ

Boydak Holding CEO'su Bakan'a Kayseri'yi sordu

Osman ÇİFTCİ

Önceki akşam iftardan hemen sonra bir vesile ile Boydak Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin’in iftarı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yaptığı ve sohbet ettiklerini attığı twit ile duyurduğundan haberdar oldum.
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en büyük 150 firmasının yöneticilerinin katıldığı toplantıyı Bakan Berat Albayrak da Twitter hesabından şöyle duyurdu: “A Para’nın düzenlediği Para Sohbetleri programında iş dünyası temsilcileri ve ekonomistlerimiz ile bir araya geldik. Gündeme ilişkin sorularını yanıtladık, değerlendirmelerimizi paylaştık. Verimli geçen bu programda emeği geçenleri kutluyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”
A Para’nın düzenlediği Para Sohbetleri’nin her toplantısı bir Bakan’ın katılımıyla yapılacakmış ve ilk toplantı Berat Albayrak ile gerçekleşmiş.
★ ★ ★
Alpaslan beyin twitini gördükten sonra bir süre mesajlaştık, “Bakan beye ne sorayım?” mesajını görünce aklıma gelen ilk şey, şehrimizin teşviklerden yeterince faydalanamaması konusu oldu, onu hatırlattım, “bu konuyu sorabilir misiniz?” dedim.
Sonrasında Alpaslan beyden, “sordum” mesajı geldi.
Bir anlamda Kayseri konusunda Alpaslan bey vesilesiyle Bakan Albayrak ile Kayseri gündemli tek soruluk online basın toplantısı yapmış olduk.
★ ★ ★
Ertekin, Bakan beye “Kayseride bunu çok konuşuyoruz. Sizi ilk gören Kayserili sanayici soracaktı, ben gördüm ben soruyorum, sayın bakanım” diyerek konuya girdiğinden bahsetti.
Ertekin, Bakan Albayrak ile aralarında geçen diyaloğu şöyle aktardı:
“Bakan beye, (Sayın bakanım, 2012 yılından itibaren bölgesel teşvik uygulaması yapılıyor. Kayserimiz 2. teşvik bölgesinde. Allah’a şükür, Kayserimizin imajı da algısı da çok güçlü. Ama bizi ticarette, ihracatta geçen bazı iller 3. bazı iller 4. teşvik bölgesinde, bu bağlamda Kayseri’nin teşvik bölgesi 3’e hatta 4’e değiştirilemez mi?
Ayrıca Kayseri Türkiye’deki en önemli mobilya şehri, en azından Kayseri’de mobilyaya özel bir teşvik olamaz mı?) dedim, Bakan bey bu konunun Sanayi Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu, görüşüp takip edeceğini söyledi. Ayrıca (Kayserili sanayici işini bilir, her zorluğu aşar, teşviklerin iyileştirilmesini sanayi bakanımızla konuşacağım ama olmasa da Kayseri mevcut teşvikleri ile her zorluğu aşar) dedi.”
★ ★ ★
Bu konuda Bakan Berat Albayrak Kayseri’nin teşvik bölgesinin değiştirilmesine etki ederse Boydak Holding CEO’su Kayseri ekonomisiyle ilgili müthiş bir şekilde hayra vesile olmuş demektir.
Hatta tarihe Kayseri ekonomisinin kurtuluşuna vesile olan adam olarak bile geçebilir.
★ ★ ★
Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPARD hibe ve teşviklerinden Kayseri’nin çevresindeki bütün iller faydalandırılırken Kayseri bu hibelerden mahrum.
Stroton Yapı Kimyasalları’nın patronu Ömer Karadeli’nin, “Kayseri teşvik denizinin ortasında bir ada gibi” diye tarif ettiği vahim bir durumdayız.
★ ★ ★
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un Kayseri gündemine getirdiği ve şehrin önde gelenlerinin de sahip çıktığı teşvik bölgemizin 2’den 4’e hatta 6’ya çıkarılması konusu da şehrin en önemli davalarından biri.
Ersoy, geçenlerde konuyla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanı’nı ziyaretini şöyle duyurmuştu:
“Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa VARANK beyefendiyi ziyaret ederek Kayserimizin teşvik bölgesinin yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesini talep ettik,inşallah önümüzdeki dönemde 2011 verilerine göre belirlenen teşvik bölgelerinde değişiklerin olacağı yönünde Sayın Bakanımız çalışmaların devam ettiğini ifade etti.Ayrıca ilçeler bazında teşvik bölgeleri konusunda da çalışmaların devam ettiğini öğrenmemiz bizleri ziyadesi ile mutlu etmiştir. Sevdamız Kayseri"
★ ★ ★
Teşvik bölgesi 2 olsa ne farkeder 4 olsa ne farkeder bilmeyenler için özetleyecek olursak;
KDV iadesi, gelir vergisi, kurumlar vergisi indirimleri, sigorta pirimi desteği, faiz desteği, makina teçhizat veya komplo tesis teşvikleri 1. Bölge’de olan iller için az 6’ncı Bölge’de olan iller için çok faydalandırılıyor.
1’le 6 arasında da teşvik azalıyor ya da daha kapsamlı hale gelerek artıyor.
Kayseri ile emsal iller teşviklerden daha çok faydalandırılırken Kayseri haksızlığa uğruyor.
★ ★ ★
TOBB Başkanı hemşehrimiz Rifat Hisarcıklıoğlu da geçenlerde Kayseri Ticaret Odası tarafından isminin verildiği konferans salonunun açılışı ile Odalar ve Borsa Ortak Toplantısı’na katılmak üzere Kayseri'ye geldiğinde Kayseri’nin devletin imkanlarından yeterince nasibini almamış olmasına kendi üslubuyla sitem etti.
Anlayana kitap dolusu içerik aktaran Hisarcıklıoğlu, dedi ki;
“Tamamen kendi imkanlarımızla, devletten yardım almadan ortaya çıkmış bir başarı hikayesi yazdık. Eskiden Kayseri bir ticaret şehriydi, kendi insanımızın emeğiyle Türkiye'nin en önemli sanayi şehirlerinden biri haline dönüştü. Kayseri bir önceki belediye başkanımızın da katkılarıyla bir turizm şehri oldu. Eğitim merkezi, üniversiteler şehri haline geldi. Tüm bunlar Kayserili girişimcilerimizin ve hayırseverlerimizin emeğiyle oldu. Kazanmaktaki yarışımız, hayırdaki yarışla beraber tüm Türkiye'de örnektir. Türkiye'de bu anlamda 81 ilde tekiz. Biz devletten bir şey almadık, devlete verdik. Kayseri kendi imkanlarıyla bu noktaya geldi.”
★ ★ ★
Bu gündem Kayseri açısından altın kıymetinde bir gündem.
Şehrin önde gelenlerinin seferber olduğu bir konu.
Boydak Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin’in Bakan Albayrak’a konuyu iletmiş olması da Baki Ersoy’un, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, şehrin önde gelenlerinin çabaları kadar önemli.
İnşallah Bakan Berat Albayrak söz verdiği gibi konunun takipçisi olur, Kayseri ekonomisini şaha kaldırabilecek, üretime en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde müteşebbis Kayseri’nin uğradığı teşvik mağduriyetini ortadan kaldıran hamleyi yapan kişi olur.
Kayseri ekonomisi için yerli otomobilden savunma sanayisine kadar birçok konuda çıkış yolu aranıyorken Kayseri sanayisinin lokomotifi olan mobilya konusunda Ertekin’in dediği gibi, “en azından Kayseri’de mobilyaya özel bir teşvik olamaz mı?”

Yazarın Diğer Yazıları