Yaz helvası tadında Kayseri'nin eşsiz lezzeti

Kayseri Olay Gazetesi olarak Kayseri'nin eşsiz lezzetlerinin tariflerini sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Sofralarınıza çok yakışacak bu lezzet tam yaz helvası tadında. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Yaz helvası tadında Kayseri'nin eşsiz lezzeti
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri mutfağı birbirinden güzel lezzetleriyle kendine hayran bırakıyor. Mantısı, pastırması, yağlaması, fırın ağzı gibi ana yemeklerinin yanında tatlıları ile de dikkat çekiyor. Kayseri’nin enfes tatlılarının başında gelen nevzine nasıl yapılıyor? Nevzine tatlısının püf noktası neler? İşte detaylar.

Yaz helvası tadında Kayseri'nin eşsiz lezzeti

Tahin ve pekmezin muhteşem uyumu ile karşımıza çıkan nevzine tatlısı için gerekli malzemeler:
125 gram eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı tahin
1 su bardağı ceviz içi
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un 
1 yemek kaşığı sirke (İsteğe bağlı)

Şerbeti için:
2 su bardağı su
1 buçuk su bardağı şeker
1 çay bardağı pekmez
Birkaç damla limon 

Yaz helvası tadında Kayseri'nin eşsiz lezzetiTatlımızın hamurunu yapmadan önce şerbetini hazırlamakla işe başlıyoruz. Şerbeti için su, şeker ve limon suyunu bir tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp pekmezini ekliyoruz ve şerbeti soğumaya bırakıyoruz. 
Ardından nevzine tatlımızın hamurunu hazırlayabiliriz. Yoğurma kabının içine tereyağı, süt, sıvı yağ, tahin, ceviz içi ve kabartma tozunu alıyoruz.  Sonra 3 su bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Elde ettiğimiz hamuru yağlanmış fırın kabına elimize bastırarak yerleştiriyoruz. Hamurun üzerini çatal yardımı ile çizerek şekil veriyoruz.  Hamurumuzu önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz. Daha sonra ilk sıcaklığı çıkan tatlımızı keserek soğumuş olan şerbetimizi üzerinde gezdirelim.
Şerbetini çeken nevzine tatlımızı servis tabağına alarak isteğe bağlı tahin ile süsleyerek servis edelim. Tarifi bizden yapması sizden. Afiyet olsun. 

NEVZİNE YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Tatlının şerbetini dökerken iyice soğuduğundan emin olun. Tepsinin ilk buharı çıktıktan sonra henüz sıcakken, şerbeti soğuk olarak buluşturalım.
Hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra çatalla şekil verip fırına vermeden kesiyoruz. Fırından çıktıktan sonra kesilirse çatlamalar oluyor.