Yarın Kayseri'de o mahallede Cumhurbaşkanı kararıyla komisyon inceleme yapacak! Köylü tedirgin

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde yeni OSB kurulmasına yönelik çalışmalar bir süredir devam ediyor. Bir süre önce OSB'nin yapılacağı mahallelerde Cumhurbaşkanı kararıyla 'acele kamulaştırma' kararı alınmıştı. Alınan bu kararın ardından harekete geçildi. Köylü ise endişeli. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Yarın Kayseri'de o mahallede Cumhurbaşkanı kararıyla komisyon inceleme yapacak! Köylü tedirgin
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi'nde OSB kurulmasına yönelik çalışmalar bir süredir devam ediyor. Bölgeyle ilgili olarak bir süre önce Cumhurbaşkanı kararıyla “Acele kamulaştırma” kararı alınmıştı. Tüzel kişilik kazanan 1 milyon 227 bin metrekarelik bölgede bu yöndeki çalışmalarda yen bir gelişme yaşandı. Ancak bölgede köylülerin endişeli bekleyişi sürüyor. Kendilerine konuyla ilgili sağlıklı bilginin verilmediğini savunan köylüler, muhatap bulamamaktan yana dertli. 

Projenin içerisinde kimler var?

Kocasinan ilçesinde, Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kocasinan Belediye Başkanlığı, Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsasının kurucu üye olarak yer aldığı Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulmasına yönelik çalışma başlatılmıştı. 

Yarın Kayseri'de o mahallede Cumhurbaşkanı kararıyla komisyon inceleme yapacak! Köylü ise tedirgin

Bölge sakinleri tedirgin

Elmalı sakinleri, bölgede devam eden hızlı tren hat çalışmaları ile birlikte tarım alanlarının bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, aynı zamanda  OSB ile ilgili acil kamulaştırma kararının kendilerini mağdur etmesinden dolayı tedirgin.
Bir süre önce “Verimli topraklarımızı elimizden almak istiyorlar. Zengin babaları buraları kendi aralarında parsel parsel paylaşıyorlar” şeklinde tepkileriyle gündeme gelen bölge sakinleri, yaşanan gelişmelerden yeterince bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, en azından bölgede toplulaştırma çalışması yapılması yönünde talepte bulunuyor.

Yarın Kayseri'de o mahallede Cumhurbaşkanı kararıyla komisyon inceleme yapacak! Köylü ise tedirgin

Fiyat tespiti yapılması bekleniyor

Diğer yandan yarın bölgede alınan acil kamulaştırma kararı ile birlikte fiyat tespitinin yapılması bekleniyor. Öğleden sonra oluşturulan fiyat tespit komisyonunun Elmalı’da inceleme yapacağı konuşuluyor. Bu konuda endişeli olduklarını dile getiren köylüler, “Bilirkişi bölgede fiyat tespiti yapacak. Peki neye göre, kime göre bu tespit yapılacak. Bu zamanda toprak çok önemli. Biz topraklarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle hakkımızı korumanın derdindeyiz. Bu konuda adil bir tespit istiyoruz. Toplulaştırma olabilir, arazi-tarla takası olabilir ya da günümüz şartlarına gerçekçi bir bakışla fiyat tespiti yapılabilir. Bu nedenle mağdur edilmek istemiyoruz” şeklinde görüş belirtiyor. 

Ne olmuştu?

Düver, Elmalı Jeotermal Sera Organize Sanayi Bölgesi için acele kamulaştırma işlemi bir geçtiğimiz ay Resmi Gazete yayımlanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan kararda şu ifadeler yer almıştı:
Kayseri Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas (Jeotermal Kaynaklı Sera) Organize Sanayi Bölgesinin genel yerleşim ve üst yapı modül projeleri ile imar ve parselasyon planlarının onaylanarak alt yapı inşaatlarına başlanabilmesi ve bölgenin kuruluşu ile ilgili iş ve işlemlerin bir an önce tamamlanarak faaliyete geçirilebilmesi amacıyla ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Kayseri Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir.