Ya Erciyes'e yeterli miktarda kar yağmazsa...

İnsan neslinin ve canlıların varlığını sürdürebilmesi için en önemli ihtiyaçlardan olan suyun önemi dünyada her geçen gün artmaktadır. Peki Kayseri'de su tutan kaç baraj var, hangi akarsu üzerine hangi amaçla yapıldı? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Ya Erciyes'e yeterli miktarda kar yağmazsa...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin komşusu olan Sivas ilinde geçtiğimiz yıllarda patlak veren su krizi Sivas’a içme suyu sağlayan 4 Eylül Barajına Pusat - Özen Barajından su takviyesiyle çözüm bulmuştu. Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı’nda 70 günlük su kaldığını ve eylül ayından sonra Pusat-Özen barajından su takviyesinin tekrar yapılacağını belirtti.Ya Erciyes'e yeterli miktarda kar yağmazsa... Sivas’taki su sıkıntısı o kadar büyümüştü ki susuzluktan isyan eden vatandaşa CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu tercüman olmuş evinde ibrikle bidondan su dolduran Karasu, “Günlerden pazar, herkes evinde. Sabah kalktım, elimi yüzümü yıkayacağım, su yok. ‘Yaparsa AKP yapar' diyenler, bizi ibriğe muhtaç etti” diye açıklamalarda bulunmuştu.Ya Erciyes'e yeterli miktarda kar yağmazsa...Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç Kayseri’nin içme suyu ile alakalı “Cenab-ı Allah, Erciyes gibi bir değeri bizlere lütfetmiş. Oradan karlarımız eriyor, her mevsim yağan karın suyunu yaklaşık 15 sene sonra 200 metreden sondaj ile çıkarıyoruz. Daha sonra cazibe ile dağıtıyoruz. Bu çok önemli bir imkan. Bundan dolayı ‘İyi ki Kayserimizde doğmuşuz.’ diye şükrediyoruz.” diye açıklamada bulunmuştu. Ya Erciyes'e yeterli miktarda kar yağmazsa...Sivas su sıkıntısını barajlarla çözerken Erciyes’e yağan kardan su ihtiyacını karşılayan Kayseri’de ilerleyen yıllarda Sivas gibi su sıkıntısı yaşarsa bu sıkıntıyı gidermek için ilk akla gelen su depoları olan barajları olacaktır. Peki Kayseri’nin kaç barajı var? İşte Kayseri’nin su depoları olan barajlar, yapım yılları ve yapılış amaçları;Ya Erciyes'e yeterli miktarda kar yağmazsa...Ağçaşar Barajı; 1979 -1987 yılları arasında Yahyalı deresi üzerine sulama amaçlı olarak yapılmıştır.
Akköy Barajı; 1964 – 1967 yılları arasında Asarcık deresi üzerine sulama amacıyla yapılmıştır.
Bahçecik Barajı; 1996 -2002 yılları arasında Zamantı Irmağı üzerine sulama ve enerji üretimi ve içme suyu için yapılmıştır.
Kovalı Barajı; 1983 – 1987 yılları arasından Dündarlı deresi üzerine sulama amacıyla yapılmıştır.
Sarımsaklı Barajı; 1966 – 1968 yılları arasında Sarımsaklı Çayı üzerine sulama amacıyla yapılmıştır.
Sarıoğlan Barajı; 1991 – 2002 yılları arasında Kesdoğan deresi üzerine sulama amacıyla yapılmıştır.
Yamula Barajı; 1998 -2003 yılları arasında Kızılırmak üzerine sulama ve enerji amacıyla yapılmıştır.