Vekil sordu, Bakan'dan yanıt geldi: Sır, açıklanamaz!

Vekil sordu, dikkat çeken tablo gün yüzüne çıktı. Kredi kullanan ve bunun yanı sıra icra takibine düşen üretici sayısının banka sırrı olduğunu belirtilerek, 'Paylaşılması mümkün bulunmamaktadır' denildi.

Vekil sordu, Bakan'dan yanıt geldi: Sır, açıklanamaz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et


Kayseri’de kredi kullanan ve borçları yüzünden icra takibine alınan üretici sayısı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin verdiği yanıt dikkat çekti. Konuyla ilgili yöneltilen soru önergesi üzerine ilgili kurumlardan bilgi isteyen Bakan’a, Tarım ve Kredi Kooperatifi yanıt verip, bilgi paylaşırken, Ziraat Bankası ise “Banka sırrı” olduğunu belirterek yanıt vermedi. 

Vekil sordu, Bakan'dan yanıt geldi: Sır, açıklanamaz!
VEKİLİN SORULARI DİKKAT ÇEKEN TABLOYU GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI
İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye, diğer bazı illerin yanı sıra Kayseri’de de kredi kullanan ve bunun yanı sıra icra takibine düşen üretici sayısını sordu. Çelebi, “2020-2022 yılları arasında her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere Kayseri ilinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kredi kullanan üretici sayısı ve bu üreticilerimizin kullandıkları toplam kredi miktarı nedir? Kayseri ilinde borçlarından dolayı icra takibine alınan üretici sayısı ve bu üreticilerimizin toplam borç miktarları nedir?” sorularına Bakan Kirişçi’den yanıt istedi.
Bakan Kirişçi, konuyla ilgili kurumlardan bilgi istedi. Bakan’a Tarım ve Kredi Kooperatifi rakamları paylaşırken, Ziraat Bankası ise “Sır” diyerek, verileri paylaşmadı. 

Vekil sordu, Bakan'dan yanıt geldi: Sır, açıklanamaz!
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BANKANIN AKSİNE VERİLERİ PAYLAŞTI
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü’nden gelen yanıt şu şekilde: Tarım Kredi Kooperatiflerince bahsi geçen tarihlerde, Kayseri’de 23.187 ortağa, toplam 673 Milyon TL kredi kullandırılmıştır.Tarım Kredi Kooperatiflerince icra takipleri 30.09.2022 tarihine kadar durdurulmuş olup, yeni icra takibi başlatılmamaktadır.

Vekil sordu, Bakan'dan yanıt geldi: Sır, açıklanamaz!
ZİRAAT BANKASI: BANKA SIRRI! AÇIKLAYAMAYIZ
Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, soru önergesi üzerine Ziraat Bankası’ndan alınan cevabi görüşü de paylaştı. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, kredi kullanan ve bunun yanı sıra icra takibine düşen üretici sayısının banka sırrı olduğunu belirterek, “Paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” yanıtını verdi.
İşte Banka’dan gelen o yanıt: Bankamıza ilişkin bilgiler, üçer aylık dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Bankamız internet sitesinde kamuya açıklanan bağımsız denetim raporunda yer almakta olup, anılan bilgilere bu adreslerden ulaşılabilmektedir. Kamuya açıklanan Bankamız finansal tabloları, denetim raporları ve faaliyet raporlarında yer alan veriler haricinde talep edilen detay bilgilerin ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "Sırların saklanması" başlıklı 73'üncü Maddesi kapsamında banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır.

Vekil sordu, Bakan'dan yanıt geldi: Sır, açıklanamaz!