'Uyarmıştık, acı hadisenin sorumlusu onlar'

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen toprak kayması sonucu 9 işçiye ulaşılamazken, ailelerin acı bekleyişi sürüyor. Göçük olabileceğine ilişkin daha önce uyarı yapıldı mı? Kayseri Barosu'ndan dikkat çeken açıklama.

'Uyarmıştık, acı hadisenin sorumlusu onlar'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erzincan’ın İliç ilçesinde dün öğle saatlerinde maden sahasında toprak kayması meydana geldi. 9 işçi yaklaşık 800 metre kayan 10 milyon metreküp toprağın altında kaldı. İşçileri arama çalışmaları devam ederken Kayseri Barosu’ndan dikkat çeken yazılı bir açıklama geldi.

Erzincan’dan iyi bir haber gelmesini beklenildiği söylenen açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesindeki bu madenin derhal kapatılması için uyarılarda bulunulduğu ifade edildi. Kayseri Baro Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; 

“28 Haziran 2022 tarihinde 75 Baro olarak ortak açıklama yapılmış, çevresel olumsuz etki, kamu sağlığı ve can güvenliğine dikkat çekilmiş, Erzincan'ın İliç ilçesindeki bu madenin derhal kapatılması gerektiği vurgulanmıştır. Amacımız insan yaşamı ve temiz çevrenin korunmasıydı. Yapılan tüm uyarılara rağmen, sadece para cezası kesilerek şirketin faaliyetlerini devam ettirmesine göz yumanlar, yaşanan acı hadisenin de bizzat sorumlularıdır. Bilimsel tüm uyarıların göz ardı edilmesi, doğal kaynakların rant uğruna yok sayılması, ekolojik dengenin bozulması da felaketin meydana gelmesinin nedenleridir. Bu yaşananlar bir kaza olmayıp, bölge halkının uzun zamandır devam eden haklı isyanının da göstergesidir.

Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ve ailelerine sabır, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Halen göçük altında kalan vatandaşlarımızın sağ saşim kurtarılması en büyük beklentimizdir. Doğa katliamlarına ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin hiçe sayılmasına son verilmesini, bilimsel uyarıların dikkate alınmasını, bu madenin derhal kapatılması gerektiğini ve soruşturmaların sonuçsuz bırakılmaması için sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.”
 

'Uyarmıştık, acı hadisenin sorumlusu onlar'