Türkiye'den 76 ürün var, ama Kayseri'nin adı bile yok! Pastırma çıkmazı!

Türkiye'den 76 ürün var, ama Kayseri'nin adı bile yok! Pastırma çıkmazı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yerel türleri korumak amacıyla oluşturulan 'Nuh'un Ambarı Listesi'ne Türkiye'den 76 ürün girdi. Ancak Kayseri, onca markası ve birbiriden lezzetli ürünleri olmasına rağmen listede yer almadı. Anavatanı Kayseri olmasına rağmen pastırma bile 'Nuh'un Ambarı Listesi'ne Kastamonu adıyla girdi. Hal böyle olunca akıllara o bildik soru geldi: Kayseri markaları neden yeterince tanıtılmıyor?

ERKİLET KEDİ BACAĞI

Merkezi İtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu ifade edilen Uluslararası Nuh'un Ambarı listesinde, Afyon’un kaymağı, İzmir boyozu, Şile’nin kestane balı gibi Türkiye'den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.

DEVELİ CIVIKLISI

ÜRETİCİLERİ KALKINDIRMAK AMAÇLANIYOR

İtalya'da 2003 yılında kurulan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı'nın dünya genelinde yerel ürünleri korumak, küçük üreticinin kalkındırılması, aracısız satış ve tüm dünyanın bu ürünleri tanımasını sağlamak amacıyla başlattığı Uluslararası Nuh'un Ambarı Listesi'nde(Ark of Taste), Türkiye'den 76 ürün bulunuyor. Dünya genelinde ise 5 bin 323 ürünün yer aldığı listede, 9'u Türkiye'den olmak üzere toplam 760 ürün aday listede yer alıyor.

KAYSERİ PASTIRMASI

PASTIRMA BAKIN HANGİ İLİN ADIYLA LİSTEDE

Ancak listede Kayseri’den herhangi bir ürünün bulunmaması dikkat çekti. Pastırma bile ürün listesinde Kastamonu adıyla yer aldı. Gastronomi etkinliklerinin düzenlendiği, Develi’nin Cıvıklısından Akkışla ve Bünyan gilaburusuna,  Erkilet kedi bacağından Kayseri pastırması ve sucuğuna,  Cırgalan biberinden Yamula patlıcanına, Tomarza kabak çekirdeğinden İncesu karaevrek üzümüne kadar farklı ürünlerin coğrafi işaretini ve patentine sahip Kayseri’nin, SÖZ KONUSU ürünler listesinde yer almaması, “Kayseri markası ve değerleri yeterince tanıtılmıyor mu?” sorusunu yine akıllara getirdi.

CIRGALAN BİBERİ

YAMULA PATLICANI