Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!

Eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan bu ilçede sayısız sit alanı bulunuyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin tarihi ve kültürel alanlarının yoğunlaştığı Sarıoğlan ilçesinde halkı şaşırtan yapılar. 
Kayseri’deki eski yerleşim yerlerinden olan Sarıoğlan Osmanlı döneminde Pınarbaşı ilçesine bağlı bir yerleşim yeriydi. Günümüzde ilçe olan Sarıoğlan hububat ve şeker pancarı üretimi ile ön plana çıkıyor. Bunun dışında Kayseri’nin diğer ilçeleri gibi tarihi yapı merkezlerinden. Eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan bu ilçede sayısız sit alanı bulunuyor. Gölleri, köprüsü, istasyon binası ve Ulu Camisi’nin dışında en çok tümülüsleri ile ilgi topluyor.  
Birçok tümülüs keşfedilen ve hala keşfedilmeye hazır toprakları bulunan ilçede bakın neler bulundu.

Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!
Düzencik Tümülüsü: Köyönü bölgesinde bulunan 4 tümülüsün 3’ü burada bulunuyor. Üzerinde kaçak kazılar bulunan bu tümülüs ortalama 20 m genişliğinde. 

Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!
Kurucaova Tümülüsü: Halkın merakını uyandıran bu tümülüs oldukça derindir. Kepçe ile kazı yapılmasına rağmen tabanına ulaşılamayan tümülüs otalama 6, 7 m yüksekliğindedir. 

Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!
Alemdar Tepe Tümülüsü: Kayseri Müze Müdürlüğünde 2006 yılında kurtarma kazısı yapılan tümülüsün içindeki mezar tabakasına ulaşılmıştır. Taştan yapılmış olan mezarda bir ana oda ve bir ön oda bulunmaktadır. Kurtarma kazısından önce soyulmuş olan mezarda buluntuya rastlanmamıştır. 

Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!
Beştepeler Tümülüsü: İki tümülüsün yan yana bulunduğu Beştepeler tümülüsünde çokça kaçak kazı çukuru bulunur ve halk tarafından açılan bu çukurlardan mezar kısımları görülmektedir.

Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!
Sultansekisi Tümülüsü: 20 m çapında olan bu tümülüs yapılan kazılar sonucu yayvan bir tepe haline gelmiştir. 
TÜMÜLÜS NEDİR?
Tümülüs, tarih öncesi ve antik dönemler özellikle Batı Asya, Avrupa ve Amerika'da kullanılan bir mezar tipidir. Tümülüsler, genellikle tepe şeklinde yapılır ve içlerinde bir kişi veya kişinin gömülü olduğu mezar odalarını barındırır.
Tümülüsler, yüksek bir tepenin üzerine yerleştirilmiş toprak, çakıl, taş veya diğer malzemelerle inşa edilir. Genellikle önce bir taş yapı inşa edilir ve ardından bu yapı toprak veya diğer malzemelerle örtülerek tümülüs oluşturulur. Bu mezar tipi, kimi zaman taş veya ahşap odalar evlerde ve içlerinde ölüyle birlikte gömülen eşyalar bulunabilir.
Tümülüsler, antik uzunluklar, özellikle önde gelen insanlar ve soyluların mezarları olarak kullanılmıştır. Anadolu, antik uygarlıklara ev sahibi yapmasından dolayı Tümülüs açısından zengin bir coğrafyadır. 

Tümülüsleriyle dikkat çeken ilçe!