Tüketiciler Birliği'nden, 'Uzak durun' uyarısı...

Tüketiciler Birliği'nden, 'Uzak durun' uyarısı...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Haber Merkezimize tüketicilerin en çok mağdur olduğu konular hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Daha önce tüketicilerin en çok bankalardan şikayetçi olduklarını ifade eden Başkan Mahmut Şahin, bankalardan gelen şikayetlerin yüzde 90’lardan yüzde 70’lere kadar düştüğünü dile getirdi. Şahin, “Zirveyi banklardan gelen şikayetler alır, birinciliği hiçbir zaman bırakmaz. Ama oranı azalıyor bankalardan gelen şikayetlerin. Çünkü 2014 çıkarılan yönetmelik ile bankaların bizim o aldığımız ücretleri bankaların geri alma hakkı sağlandı. Dolasıyla bankalardan gelen şikayetler azalmış oldu. Yüzde 90 iken yüzde 70 düştü” dedi.Tüketicilerin ikinci olarak en çok iletişim  konusunda şikayet ettiğini dile getiren  Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bu şikayetlerin bankaların tahtını salladığını savundu. Son dönemlerde uzaktan satışlar konusunda da şikayetlerin bir hayli arttığını kaydeden Şahin, vatandaşlara  “Uzaktan satıştan uzak duralım.” uyarısında bulundu.

“ÇÜNKÜ ORDA BİR SAHTEKARLIK VAR”

Şahin, şunları söyledi, “Uzaktan satışlar son günlerde zirveyi zorluyor. Bize gelen şikayetlerin çoğu uzaktan satıştan dolayı gelmeye başladı.   Çünkü, Türkiye’de halen uzaktan satışın alt yapısı sağlanamadı. Bir mağduriyet yaşanırsa ne yapılacak belli değil. Mesela çok basit bir örnek; uzaktan satıştan bir ürün alıyorsunuz, daha sonra muhatap bulamıyorsunuz. Vermiş olduğu adreste değil, kargolar aracıyla satış yapıyorlar. Direk kargoyla muhatap oluyorsunuz ve daha sonra firmayı bulamıyorsunuz. Yani sizin bulamadığınızı poliste bulamıyor, savcıda bulamıyor, tüketici hakem heyetleri de bulamıyor. Dolayısıyla muhatabınız olmuyor. O zaman biz kısaca diyoruz ki, uzaktan satıştan uzak durun. Ne zamana kadar biz güvenilir, alt yapısı sağlandı diyene kadar uzaktan satıştan alışveriş yapmayın. Ama Şöyle bir yöntem var. Öncelikle bu yöntem için tüketici haklar hakem heyetini ikna etmek gerekiyor. Biz kargodan ürünü alıyoruz ücreti de oraya ödüyoruz. Kargoya diyoruz ki bu pakete bakalım bizim istediğimiz ürün mü değil mi diyoruz. Kargo bize parasını öde aç bak diyor. Böyle diyen satışa kesinlikle bizim onay vermememiz gerekir. Mesela bir şey aldınız kargo evinize getirdi, fakat ücret ödenmeden açtırmıyor paketi o zaman almayın o paketi. Çünkü orda bir sahtekarlık var. Zaten malına güvenen adam açmaz mı, açar içine baktırır. Bunu demediği taktirde almayın bunu”