Teşrik Tekbirlerini Unutmayın

Kurban Bayramı arefesinde Kayseri'de internet üzerinden en çok aranan konulardan biri de 'Teşrik Tekbiri'. Peki, Teşrik Tekbiri nedir, ne zaman getirilir? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bültenimizde...

Teşrik Tekbirlerini Unutmayın

Kurban Bayramı'nda getirilen teşrik tekbirlerine ne zaman başlanır, Hanefî mezhebine göre vacip olan teşrik tekbiri ne zaman biter? 

Arefe Günü yani kurban bayramından önceki gün, sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar olan 23 vakitte her farz namazın arkasından getirilen tekbire 'Teşrik Tekbiri' denir. Hacıların ve hacca gitmeyenlerin kadın-erkek herkesin, gerek cemaat ile gerek yalnız kıldıkları yirmi üç vakit farz namazda veya bayramdaki farz namazlardan birini, yine bu bayram günlerinden birinde kâza ettiklerinde, selam verir vermez tekbir-i teşrik okunması Hanefi mezhebine göre vaciptir. Teşrik tekbîri, cenaze namazından sonra okunmaz, camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra okumak lazım değildir. İmam tekbiri unutursa, cemaat terk etmez. Teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her müslümana vaciptir. Tekbirler bir kere tekrar edilir ve erkekler sesli, kadınlar ise sessiz getirir.

 

Teşrik Tekbirleri nasıl getirilir?

Allahü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illâllahü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd'.

Anlamı ise şu şekildedir: 'Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur,'

Teşrik Tekbiri unutulursa ne yapmak gerekir? Teşrik tekbîri getirmek Hanefi mezhebine göre vacip olduğu için kazası gerekir. Kurban Bayramı dördüncü günü ikindi namazına kadar kazası yapılmalıdır.