Tesisat sizden kombi belediyeden

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin doğalgaz kullanımını teşvik amacıyla, 'Tesisat sizden kombi bizden' sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında bin adet kombi düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Tesisat sizden kombi belediyeden
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin enerji yatırımlarının tanıtımı ve 1000 adet kombi dağıtımı ile birlikte Biyogaz Enerji Santrali ve KASKİ Güneş Enerji Santralinin açılışı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı törenle gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törene, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Şaban Çopuroğlu, Murat Cahid Cıngı, Sayın Bayar Özsoy, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, merkez ve ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. 
Büyükşehir Belediyesi’nin enerji yatırımlarına ilişkin tanıtım videosunun gösteriminin ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç,  “Biz bu çalışmaları yaparken geleceğe hem ümitle bakarken, hem de ülkemizdeki enerji tüketimi 2022 yılında 331,1 milyar kilovat saat, elektrik üretimi ise bir önceki yıla göre de aynı oranda yaklaşık devam etmekte iken Türkiye Ulusal Enerji Planı çalışmasının sonuçlarına göre elektrik tüketiminin 2025 yılında 380,2 milyar kilovat saat, 2030 yılında 455,3 milyar kilovat saat, 2035 yılında ise 510,5 milyar kilovat saat seviyesine ulaşacağı öngörülmektedir. Bu anlamda da nükleer enerji ile ilgili de çalışmalar sizlerin de bildiği gibi ülkemizde devam ederken, enerji alanında bağımsız bir Türkiye olma yönünde gayretlerini ülkemiz sürdürürken, biz de bu alanda neler yapabilirize kafa yorup, yenilenebilir enerji alanında da üzerimize düşeni yapma yönünde gayret gösteriyoruz. 2022 yılında elektrik üretimimizin yüzde 34,6’sı kömür, yüzde 22,9’u doğal gaz, yüzde 20,3’ü hidrolik enerji, yüzde 10,6’sı rüzgâr, yüzde 5,1 i güneşten, yüzde 3,4’ü jeotermal ve yüzde 3’ü diğer kaynaklardan. Yenilenebilir enerji bağlamında, özellikle GES’lerde, güneş enerjilerinde, bu oranı mutlaka ülke olarak da, yerel çalışmalar bağlamında da yukarıya çıkartılması gerektiğini biliyoruz. Enerji Bakanlığı’mızın bu alanda yaptığı Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile çalışmaları da yakinen takip ediyoruz. Hem lisanslı hem lisanssız santrallerle ilgili çalışmalar yapılırken Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak biz de Türkiye’de Gold Standart sertifikasını almaya hak kazanan 6. Tesis olan 16 Megavat lisansa sahip 29,5 milyon Euro değerindeki Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’mizde kurulduğu günden itibaren 274 milyon 533 bin kilovat saat elektrik üretilmiş ve bu sayede 140 milyon metreküp sera gazı salınımı engellenmiştir. Ortaya çıkan atık ise sıfır atık mantığı içerisinde 11 bin metre kare alana kurulu topraksız domates seramızı yetiştirmek için kullanılmış 500 ton da domates üretilmektedir. Bu çalışmayı yapan Mehmet Özhaseki Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Gerçekten bulunduğunuz dönemde geleceği gören, ufuklu, şehrimiz hem yenilenebilir enerji ile hem de çevreci mantık içerisinde sıfır atıkla buluşturma anlamındaki yapmış olduğunuz bu önemli ve anlamlı projeden dolayı takdir ediyor, dua ediyor, Allah razı olsun diyoruz. 10 milyon Euro yatırım maliyeti ile işletmeye aldığımız 4,5 megavat kurulu gücündeki Beydeğirmeni Biyogaz Tesisi’nde hayvansal atıklardan elde edilen biyogazdan yıllık ortalama 20 milyon kilovat elektrik üretilmektedir. Yalnızca bu tesisimizin ürettiği elektrik ile 6 bin 421 hanenin elektriği karşılanmaktadır. Hem çevreye kirliliği önlüyoruz hem de buradan 4 buçuk megavatlık enerjiyi kazanımını sağlıyoruz.”
Hava kirliliğini önleme anlamında ücretsiz kombi dağıtacaklarını ifade eden Büyükkılıç, ilk etapta 1000, toplam ise 4 bin kombi dağıtacaklarını söyledi. 
AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu, dağıtılacak bin kombinin toplam maliyetinin 15 milyon lira olduğunu ve bunun 10 milyon lirasının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karşılandığını belirterek, hayırlı olması temennisinde bulundu. 

Tesisat sizden kombi belediyeden

Vali Gökmen Çiçek de konuşmasında “Bu yatırımlar Türkiye'nin hava kirliliği ve enerji tasarrufu açısından çok önemli. Bundan dolayı Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Sayın bakanım, Büyükşehir Belediyemiz şehri dönüştürme adına sizin yaptığınız yatırımların devamını sağlama açısından büyük çaba sarf ediyor. Dağda taşta her yerde Büyükşehir Belediyesi var. Huzurlarınızda Memduh Büyükkılıç'a tebrik ve teşekkür ediyorum” dedi. 

Tesisat sizden kombi belediyeden

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise hafta sonları memleketine gelmeye gayret ettiğini, her geldiğinde belediyelerin faaliyeti olduğunu belirterek, “Açılışlar, temel atmalar birbirini takip ediyor. Gerek Büyükşehir’imizin, gerekse Melikgazi, Kocasinan ve Talas’ın çalışmalarına hep birlikte şahit oluyoruz” dedi. Özhaseki, 1994 yılının dönüm noktası olduğunu, belediyelerde bir çığır aşıldığını vurgulayarak, “O günden beri çalışıyoruz, güzel hizmetler de ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik Bakanlığının ne kadar imkânı varsa tüm belediyelerimize ve Kayseri belediyelerimize helali hoş olsun. Biz de desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından enerji yatırımlarından Biyogaz Enerji Santrali ve KASKİ Güneş Enerji Santrali’ne canlı bağlantılar yapılarak, açıldı. Programın sonunda da kombi sahiplerini kombileri teslim edildi.